Noi descoperiri contestă recomandările alimentare pentru sănătatea inimii

©

Autor:

Noi descoperiri contestă recomandările alimentare pentru sănătatea inimii
Jurnalul American de Nutriție Clinică a publicat recent un articol de perspectivă care discută recomandările alimentare actuale care vizează reducerea aportului de acizi grași saturati pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Articolul subliniază impactul aportului mai scăzut de acizi grași saturati asupra colesterolului cu lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL-C) și lipoproteinei A, o componentă asociată cu risc cardiovascular crescut.
Deși s-a sugerat că reducerea acizilor grași saturați reduce nivelul LDL-C, înlocuirea optimă pentru acești acizi grași rămâne incertă. Mai mult, studii recente au arătat că, deși reducerea aportului de acizi grași saturati scade nivelul LDL-C, aceasta duce la o creștere a nivelului de lipoproteină A, care este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Lipoproteina A joacă un rol în alte afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat și calcificarea valvei aortice. De asemenea, există factori care pot crește sau scade nivelul lipoproteinei A: boala cronică de rinichi, hipotiroidismul, aportul alimentar de acizi grași saturați, terapia de substituție hormonală și anumite boli hepatice.

Diverse studii au arătat că înlocuirea acizilor grași saturați cu carbohidrați sau acizi grași mononesaturați duce la scăderea nivelului de LDL-C, dar duce și la creșterea nivelului de lipoproteină A. În mod similar, adoptarea unei diete în stil mediteranean care înlocuiește acizii grași saturați cu acizi grași mononesaturați s-a dovedit a reduce nivelul LDL-C în timp ce crește simultan nivelul de lipoproteină A.

Prin urmare, este importantă evaluarea atât a nivelului LDL-C, cât și a lipoproteinei A pentru o evaluare precisă a riscului de boli cardiovasculare. Având în vedere dificultatea de a interpreta cu exactitate modificările nivelurilor de LDL-C din cauza eterogenității semnificative a conținutului de colesterol al lipoproteinei A în rândul indivizilor, nivelul de LDL-C trebuie măsurat independent, pentru a evalua cu exactitate riscul de boli cardiovasculare.

În concluzie, recomandările dietetice standard pentru reducerea aportului de acizi grași saturati pot avea consecințe nedorite prin creșterea nivelului de lipoproteină A, în ciuda scăderii nivelului de LDL-C. Articolul propune recomandări personalizate pentru modificări ale dietei pe baza profilurilor lipidice individuale și subliniază importanța markerilor suplimentari, cum ar fi conținutul de colesterol de lipoproteină A, pentru evaluarea cu precizie a riscului de boli cardiovasculare.

sursa: News Medical
foto: udra11/Shutterstock.com

Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 325
Bibliografie
Dietary recommendations for cardiovascular health challenged by new evidence on saturated fatty acids' effects on LDL-C and Lp(a) levels, link: https://www.news-medical.net/news/20230515/Dietary-recommendations-for-cardiovascular-health-challenged-by-new-evidence-on-saturated-fatty-acids-effects-on-LDL-C-and-Lp(a)-levels.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces
  • Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet?
  • Dilema statinelor și țintele terapeutice ale LDL-colesterolului la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum