Care este impactul epuizării vitaminei A asupra bolii Alzheimer?

Care este impactul epuizării vitaminei A asupra bolii Alzheimer?

©

Autor:

Care este impactul epuizării vitaminei A asupra bolii Alzheimer?
DeficienÈ›a acidului retinoic (ATRA), un derivat al vitaminei A, în circuitele de învățare È™i memorie ale creierului, ar putea fi observată în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, sugerează cercetătorii. Asocierea dintre deficienÈ›a ATRA È™i boala Alzheimer va fi evaluată în cadrul unui studiu viitor, finanÈ›at deja printr-un grant de aproape două milioane de dolari.
Acumularea unor specii toxice reactive de oxigen (ROS) în girusul dentat, o regiune din hipocamp asociată cu procesarea amintirilor, este observată devreme la pacienÈ›ii cu boala Alzheimer. Pentru a documenta relaÈ›ia dintre dintre acumularea de ROS în girusul dentat È™i debutul bolii Alzheimer, cercetătorii din cadrul Centrului de ȘtiinÈ›e ale Sănătății al Universității de Tehnologie din Texas vor evalua, în cadrul aceluiaÈ™i studiu, dacă epuizarea acidului retinoic din girusul dintat promovează toxicitatea ROS.

Studii anterioare au arătat că, la pacienÈ›ii cu Alzheimer, primul lucru remarcat la nivel neurologic este o creÈ™tere a activității în girusul dintat, centrul de învățare È™i memorie, care determină pierderea abilității de a recunoaÈ™te lucrurile necunoscute. Astfel de evenimente, asemănătoare convulsiilor, pot fi legate de epuizarea TRA, declară autorii. „Există dovezi umane în acest sens. De exemplu, ATRA È™i vitamina A au fost măsurate în sângele pacienÈ›ilor cu Alzheimer È™i al celor sănătoÈ™i, iar în cazul celor afectaÈ›i de boală cantitatea lor a fost una deficitară”, explică autorul principal, Josh Lawrence.

Deoarece cercetarea se va concentra pe aprofundarea mecanismelor moleculare care pot afecta girusul dentat È™i epuizarea ATRA, autorii consideră că mai multe beneficii ar putea rezulta din proiect. În primul rând, cercetarea va furniza informaÈ›ii despre anumite gene care sunt dereglate È™i care ar putea fi o È›intă vizată ulterior cu medicamente, pentru a stopa progresia bolii. Un al doilea beneficiu potenÈ›ial este că cercetarea poate demonstra că o alimentaÈ›ie adecvată poate deveni o strategie puternică de prevenire a bolii Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: Josh Lawrence, Ph.D. (TTUHSC)

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 503
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia È™i indispoziÈ›ia la femei au fost asociate cu creÈ™terea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Sforăitul È™i apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum