Ecocardiografia
Ecografia este o metoda de diagnostic « in timp real », bazata pe transmiterea diferentiata a ultrasunetelor prin diverse tipuri de tesut.
Ca investigaţie, este valoroasă atât pentru stabilirea unui diagnostic iniţial, cat si urmarirea, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare.
Echipamentele moderne ultrasonografice, chiar daca sunt destul de costisitoare, permit ca explorarea ecografica sa fie una dintre cele mai accesibile, sigure si rapide investigatii.
Unul dintre avanjajele ecografiei este evitarea efectelor nocive ale razelor X. Tot de mare ajutor este si faptul ca echipamentul ecograf este portabil și accesibil.
Ecografia cardiaca – utilizeaza toate tehnicile moderne: modul B, Doppler color si pulsat face astazi parte indispensabila dintr-un consult cardiologic complet.
Tehnicile ecografice:
- modul M – urmarirea miscarii unei structuri in cursul ciclului cardiac
- modul bidimensional 2D –imaginile cavitatilor cardiace, a valvelor, a vaselor mari
- modul tridimensional 4D- tehnica de varf utilizata in special pentru studiul complex al valvelor cardiace
- modul Doppler color- studiul directiei fluxului sangvin in carvitatile cardiace, vasele mari si la nivelul valvelor cardiace
- modul Doppler continuu, modul Doppler pulsat- studiul vitezelor de propagare a fluxului sangvin intracardiac la diferite niveluri
- modul Doppler tisular- studiul vitezei de contractie a miocardului.
Daca pana acum cativa ani , ecografia cardiaca era doar 2D, evoluţia tehnologiei a permis trecerea de la 2D la 3D, de fapt o reconstrucţie cu ajutorul unor softuri specializate a secţiunilor 2D, cu redarea unei imagini virtuale, dar în timp real, pe monitorul ecografului. Ecocardiografia 4D permite si mai multe masuratori ale inimii, ca de exemplu speckle-tracking pe 4D, masuratori volumetrice de VD SI VS,-vizualizare volumetrica de structuri cardiace si multi sectiuni, - doppler 4D.
Toate aceste moduri dau informaţii complementare şi sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă, succesiv sau simultan.
Ecocardiografia este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.
Cand este indicat sa efectuati o ecocardiografie?
Ecocardiografia este necesară în cazul în care simţiţi unul din simptomele:
– Dificultate în respiraţie, în repaus sau la efort;
– Oboseală excesivă;
– Umflarea picioarelor;
– Dureri toracice;
– Palpitaţii ale inimii;
– Dereglări de ritm cardiac.
Iata ce indicatii are ecografia cardiaca:
- masurarea dimensiunilor cavitatilor inimii
- evaluarea functiei contractile globale a muschiului cardiac, a contractilitatii diferitelor segmente miocardice
- evaluarea structurii si functionarii valvelor cardiace, a protezelor valvulare artificiale
- masurarea vitezelor de curgere intra- cardiac si la nivelul vaselor mari de la baza inimii (aorta, artera pulmonara)
- evaluarea pericardului (invelisul inimii)
- diagnosticul malformatiilor cardiace
- diagnosticul cardio miopatiilor
- diagnosticul insuficientei cardiace, prin determinarea fractiei de ejectie si a debitului cardiac
- urmarirea complicatiilor cardiace ale altor boli(hipertensiunea arteriala, hipertensiunea pulmonara, lupus, hipotiroidie etc.)
- stabilirea cauzelor cardiace ale unor simptome generale- durere toracica, palpitatii, sufocare la efort, pierderea constientei etc.
- urmarirea evolutiei bolilor cardiace, a complicatiilor si raspunsului la tratament
Pregatirea pacientului
- In practica, se utilizeaza cel mai frecvent ecografia cardiaca transtoracica, examinarea realizandu-se prin aplicarea sondei ecografice pe toracele pacientului. Tehnicile ecocardiografice pot fi completate de aplicatii mai complexe, cum ar fi testul de efort, rmn cardiac, dar numai un numar mic de pacienti au indicatie pentru aceste investigatii. Daca ecografia se poate realiza fara o pregatire prealabila a pacientului, la orice ora si poate fi efectuata de la stadiul de nou nascut pana la varstnici, celelalte pot fi efectuate dupa o pregarire prealabila a pacientului si cu restrictii legate de mancare, si numai daca sunt special indicate de catre medicul care a efectuat ecocardiografia in prealabil.
Pentru ecocardiografie, pacientul se dezbraca pana la brausi se aseaza pe patul de consultatie.Medicul aplica gel de ecograf( pe baza de apa) si misca sonda pe pieptul pacientului pentru a vizualiza inima pacientului si a efectua masuratorile necesare. Uneori, medicul poate cere pacientului sa se intoarca cu spatele sau sa flexeze picioarele ori sa intinda gatul pentru a putea avea o imagine ecografica mai buna.
Durata unei ecocardiografii
In general o ecocardiografie dureaza intre 15-30 minute.
Rezultatul este obtinut pe loc- diagnosticul se comunica imediat pacientului.