Activitatea sportiva si inima
Chiar daca mai e mult pana la primavara, atunci cand sportivii - recreationali isi vor relua in mod intensiv antrenamentele, trebuie sa ne reamintim din timp ca un control la inima este absolut necesar atunci cand se decide sa se mareasca durata si intensitatea antrenamentelor. Mai ales atunci cand intentioneaza sa participe la diverse competitii.
Adevarul este ca inima este solicitata foarte mult in timpul competitiilor de anduranta si din cand in cand (foarte rar ce-i drept) sunt alergatori care afla un pic prea tarziu ca inima nu mai rezista.
De aceea, se recomanda minim un test cardio investigatii (EKG + ecografie cord), la care se adauga pentru aplicatii practice de imbunatatire a antrenamentelor si optiunea unui test de efort. Pe langa acestea se mai pot face o multime de alte teste (de sange, psihologice, ortopedice) .
Ce este totusi testul de efort ?
Testul de efort este o electrocardiograma (EKG sau ECG) care urmareste schimbarile prin care trece inima in timpul efortului fizic.
Testul de efort este foarte indicat in depistarea bolilor cardiace ascunse.
Persoanele care nu au simptome tipice de boala coronariana, dar care au factori de risc multipli (hipertensiune arteriala, colesterol, diabet, fumat, mediu de stres) si antecedente familiale pot fi investigate prin intermediul "testului de efort".
Se recomanda pacientilor sa fie imbracati lejer si sa poarte o incaltaminte comoda care sa le permita sa mearga in pas alert sau sa alerge pe banda.
Testul de stres la efort dureaza aproximativ 15 minute sau chiar mai putin. Inainte de a efectuarea ECG-ului de efort, cel puţin înainte cu o oră, se recomadă să nu fumaţi, să nu beţi cafea sau să mâncaţi. Dacă suferiţi de o boală cardiacă şi urmaţi tratament medicamentos, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia în ziua investigaţiei.