Centru de excelența in Cardiologie! Sunt disponibile cele mai moderne aparate și investigații ! Pneumologie Pediatrie Ecografie Medici cu experiență pentru a-ți fi alături pe termen lung
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Ortopedie pediatrică Ortopedie pediatrică Craiova

Pneumonia-infectia plamanilor de care ne speriem!

Pneumonia-infectia plamanilor de care ne speriem!

PNEUMONIA

Pneumonia este o infecție pulmonară obișnuită cauzată de bacterii, un virus sau ciuperci. Este adesea răspândită prin tuse, strănut, atingere sau chiar respirație, iar cei care nu prezintă simptome pot, de asemenea, răspândi boala.

Pneumonia este o infecție în plămâni
Poate fi o complicație a gripei
Cei mai mulți oameni sănătoși se recuperează din pneumonie în 1-3 săptămâni, dar pot pune viața în pericol
O formă de pneumonie bacteriană poate fi prevenită prin vaccinarea și practicarea unor obiceiuri de sănătate bune


Ce este pneumonie?

Pneumonia este o infecție în unul sau ambii plămâni. Mulți germeni, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile, pot provoca pneumonia. Pneumonia nu este o singură boală. Pot avea mai mult de 30 de cauze diferite. Înțelegerea cauzei pneumoniei este importantă deoarece tratamentul pentru pneumonie depinde de cauza ei.

Aproximativ o treime din cazurile de pneumonie din lume, în fiecare an ,sunt cauzate de viruși. Acești virusi sunt cea mai frecventă cauză a pneumoniei la copii și adulți tineri.

Virusul gripal este o cauză frecventă a pneumoniei virale la adulți. Alți viruși care provoacă pneumonia includ virusul sincițial respirator (RSV), rinovirusul, virusul herpes simplex, virusul sindromului respirator acut sever (SARS) și multe altele.

 

Cum vă afectează pneumonia corpul? 
De cele mai multe ori, filtrul nazal și al căilor aeriene germenează din aerul pe care îl respirați. Acest lucru vă împiedică infectarea plămânilor. Însă germenii găsesc uneori o cale de a intra în plămâni și de a provoca infecții. Acest lucru este mai probabil să apară atunci când: Sistemul imunitar este slab. Un germen este foarte puternic sau prezent în cantități mari. Organismul nu reușește să filtreze germenii din aerul pe care îl respirați. Când germenii care provoacă pneumonie ajunge la plămâni, saculetele de aer ale plămânilor (alveolele) devin inflamate și se umple cu lichid. Acest lucru cauzează simptomele de pneumonie, cum ar fi tuse, febră, frisoane și probleme de respirație. Când aveți pneumonie, oxigenul poate avea probleme la atingerea sângelui. Dacă în sânge este prea puțin oxigen, celulele corpului nu pot funcționa corect. Din cauza acestui fapt și a riscului de răspândire a infecției prin corp, pneumonia poate provoca moartea. Pneumonia afectează plămânii în două moduri. Poate fi într-o singură parte sau în lobul plămânului, care se numește pneumonie lobară. Sau poate fi răspândită cu plasturi pe ambii plămâni, care se numește pneumonie bronșică (sau bronhopneumonie).

 

Cât de gravă este pneumonia?
Pneumonia este o boală pulmonară gravă care ucide mii în fiecare an și spitalizează multe altele.

Pneumonia tinde să fie mai gravă pentru sugari și copii mici, adulți mai în vârstă (persoane de 65 de ani sau mai mult), persoane care au alte probleme cronice de sănătate și persoane care au sisteme imunitare slabe ca urmare a bolilor sau a altor factori.

Dacă dezvoltați pneumonie, șansele de recuperare rapidă sunt mai mari dacă:

Ești tânăr
Pneumonia ta este prinsă devreme
Sistemul imunitar - apărarea organismului împotriva bolii - funcționează bine
Infecția nu sa răspândit
Nu suferiți de alte boli
Cu tratamentul, majoritatea pacienților se vor îmbunătăți în 1-3 săptămâni. Pacienții vârstnici sau debilitați pot necesita un tratament mai lung.

 

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT
Multe tratamente pentru pneumonie sunt disponibile. Tratamentul depinde de cauza pneumoniei, cât de severe sunt simptomele, vârsta și starea generală de sănătate. Cei mai mulți oameni sănătoși se recuperează din pneumonie în 1-3 săptămâni, dar pneumonia poate pune viața în pericol.

Cum este diagnosticată pneumonia?
Examen fizic: Medicul va asculta plamanii cu un stetoscop. Dacă aveți pneumonie, plămânii pot provoca cramperea, bubblingul și sunetele când vă inhalați. Puteți, de asemenea, să fiți șuierătoare și poate fi greu să auziți sunete de respirație în unele zone ale pieptului.
raze X (dacă medicul dumneavoastră suspectează pneumonia)
Unii pacienți pot necesita alte teste, printre care:
Test de sânge pentru a verifica numărul de celule albe din sânge și pentru a încerca să cunoașteți germenul care poate fi și în sângele dumneavoastră
Scanarea CT (sau CAT) a pieptului pentru a obține o imagine mai bună a plămânilor
Testele de sputum pentru a căuta organismul (care poate fi detectat în mucusul colectat de la tine după o tuse profundă) care cauzează simptomele
Cultură a lichidului pleural dacă există lichid în spațiul din jurul plămânilor
Oximetria pulsului pentru a măsura cantitatea de oxigen care se deplasează prin sânge, realizată prin simpla atașare a unui clip mic pe deget pentru o scurtă perioadă de timp
Bronhoscopia, o procedură utilizată pentru a examina căile respiratorii ale plămânilor, care ar fi efectuată dacă sunteți spitalizată și antibioticele nu funcționează bine

 

Cum este tratată pneumonia?
Tratamentul pentru pneumonie depinde de tipul de pneumonie pe care o aveți și de cât de gravă este și dacă aveți alte boli cronice. Scopurile tratamentului sunt de a vindeca infecția și de a preveni complicațiile.


Majoritatea persoanelor pot fi tratate acasă urmând acești pași:

Beți multe lichide pentru a ajuta la slăbirea secrețiilor și a aduce flegma.
Ia o mulțime de odihnă. Lasati pe altcineva să facă treburile casnice.
Nu luați medicamente pentru tuse fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Tusea este un mod in care corpul tau functioneaza pentru a scapa de o infectie. Dacă tusea vă împiedică să obțineți restul de care aveți nevoie, adresați-vă medicului dumneavoastră despre pașii pe care îi puteți lua pentru a vă ajuta.
Controlați-vă febra cu aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum ar fi ibuprofen sau naproxen) sau acetaminofen. NU acordați aspirină copiilor.
Asigurați-vă că luați antibiotice așa cum este prescris.
Dacă pneumonia devine atât de gravă încât să fiți tratată în spital, puteți primi fluide și antibiotice în venele dumneavoastră, terapie cu oxigen și, eventual, tratamente de respirație.
In general sunt spitalizati pacientii care : 
- Au altă problemă medicală gravă
- Au simptome severe
- Nu puteți să vă îngrijiți acasă sau nu puteți mânca sau bea
- Sunt mai în vârstă de 65 ani sau un copil mic
- Luați antibiotice la domiciliu și nu vă îmbunătățiți


Pneumonie virală
Antibioticele tipice nu vor funcționa pentru pneumonia virală; uneori, totuși, medicul dumneavoastră poate utiliza medicamente antivirale. Pneumonia virală se îmbunătățește de obicei în 1 până la 3 săptămâni.

Pneumonie bacteriană
Pacienții cu pneumonie ușoară care sunt altfel sănătoși sunt uneori tratați cu antibiotice macrolide orale (azitromicină, claritromicină sau eritromicină). Pacienții cu alte boli grave, cum ar fi bolile de inimă, bolile pulmonare obstructive cronice (care includ bronșita cronică și emfizemul), bolile de rinichi sau diabetul sunt adesea administrate cu antibiotice mai puternice sau mai mari.

În plus față de antibiotice, tratamentul include: dieta adecvată și oxigenul pentru creșterea oxigenului în sânge atunci când este necesar. La unii pacienți, pot fi necesare medicații pentru a ușura durerea toracică și pentru a oferi o ușurare a tusei violente.

Recuperare
Un tânăr sănătos se poate simți înapoi la normal într-o săptămână de recuperare din cauza pneumoniei. Pentru persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, s-ar putea să fie săptămâni înainte de a-și recăpăta forța obișnuită și sentimentul de bunăstare.

O persoană care se recuperează din pneumonie cu mioplasmă poate fi slabă pentru o perioadă lungă de timp. Restul adecvat este important pentru a menține progresul către recuperarea completă și pentru a evita recidiva. Nu grăbiți recuperarea!

Dacă ați luat antibiotice, medicul dumneavoastră poate dori să vă asigurați că radiografia toracică devine normală din nou după ce ați terminat întreaga prescripție.

Posibile complicații 
Persoanele care pot avea mai multe șanse de a avea complicații din cauza pneumoniei includ: Adulți mai în vârstă sau copii foarte mici Persoanele al căror sistem imunitar nu funcționează bine Persoanele cu alte probleme medicale grave, cum ar fi diabetul sau ciroza hepatică Posibilele complicații includ: Insuficiență respiratorie, care necesită o mașină de respirație sau un ventilator Sepsis, o afecțiune în care există inflamație necontrolată în organism, care poate duce la insuficiență de organ ,ARDS, o formă severă de insuficiență respiratorie Abcese pulmonare - acestea sunt rare, dar grave, complicații ale pneumoniei. Acestea apar atunci când se formează buzunare de puroi în interiorul sau în jurul plămânului. Acestea pot fi uneori necesare pentru a fi drenate cu o intervenție chirurgicală.

 
Programare