Cafeaua, ceaiul și fructele, în topul surselor de polifenoli
©
Autor: Airinei Camelia
Polifenolii, recunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, pot influența sănătatea intestinală și reducerea inflamația sistemică, dar absorbția și metabolismul lor variază semnificativ.
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a evaluat consumul de polifenoli în rândul adulÈ›ilor sănătoÈ™i È™i a investigat asocierea acestuia cu markerii inflamaÈ›iei gastrointestinale È™i sistemice.
Cercetarea a analizat date secundare din Studiul de Fenotipizare NutriÈ›ională al USDA, efectuat între 2015 È™i 2019, pe un eÈ™antion de 350 de adulÈ›i sănătoÈ™i din California, cu vârste între 18 È™i 65 de ani. ParticipanÈ›ii au fost evaluaÈ›i prin amintiri dietetice de 24 de ore È™i analiza conÈ›inutului de polifenoli a fost făcută folosind baza de date FooDB.
Principalii markeri măsuraÈ›i au inclus inflamaÈ›ia gastrointestinală (mieloperoxidază, calprotectină fecală, neopterină), inflamaÈ›ia sistemică (proteina C reactivă) È™i permeabilitatea gastrointestinală (proteina de legare a lipopolizaharidelor plasmatice). Studiul a relevat că ingestia medie de polifenoli a fost de aproximativ 914 mg la 1000 kcal/zi, cu variaÈ›ii în funcÈ›ie de vârstă, sex È™i indicele de masă corporală. Ceaiul, cafeaua È™i fructele au fost surse importante de polifenoli, iar flavonoidele au fost cele mai semnificative din punct de vedere al aportului.
Rezultatele au indicat o asociere negativă între consumul total de polifenoli È™i calprotectina fecală, sugerând un efect benefic asupra inflamaÈ›iei gastrointestinale, dar această asociere a dispărut după ajustarea pentru aportul de fibre È™i scorul Indexului de AlimentaÈ›ie Sănătoasă. Nu s-au observat relaÈ›ii semnificative între polifenoli È™i alÈ›i markeri ai inflamaÈ›iei sistemice, dar studiul a identificat o corelaÈ›ie între anumite clase de acizi, cum ar fi acizii cinnamici, È™i inflamaÈ›ia sistemică, indicând că efectele polifenolilor asupra inflamaÈ›iei pot varia în funcÈ›ie de tipul de polifenol È™i interacÈ›iunile cu microbiomul intestinal.
Concluzia studiului subliniază că polifenolii pot avea efecte variate asupra inflamaÈ›iei, influenÈ›ate de diferenÈ›ele individuale în metabolism È™i activitatea microbiomului intestinal.
sursa: News Medical
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a evaluat consumul de polifenoli în rândul adulÈ›ilor sănătoÈ™i È™i a investigat asocierea acestuia cu markerii inflamaÈ›iei gastrointestinale È™i sistemice.
Cercetarea a analizat date secundare din Studiul de Fenotipizare NutriÈ›ională al USDA, efectuat între 2015 È™i 2019, pe un eÈ™antion de 350 de adulÈ›i sănătoÈ™i din California, cu vârste între 18 È™i 65 de ani. ParticipanÈ›ii au fost evaluaÈ›i prin amintiri dietetice de 24 de ore È™i analiza conÈ›inutului de polifenoli a fost făcută folosind baza de date FooDB.
Principalii markeri măsuraÈ›i au inclus inflamaÈ›ia gastrointestinală (mieloperoxidază, calprotectină fecală, neopterină), inflamaÈ›ia sistemică (proteina C reactivă) È™i permeabilitatea gastrointestinală (proteina de legare a lipopolizaharidelor plasmatice). Studiul a relevat că ingestia medie de polifenoli a fost de aproximativ 914 mg la 1000 kcal/zi, cu variaÈ›ii în funcÈ›ie de vârstă, sex È™i indicele de masă corporală. Ceaiul, cafeaua È™i fructele au fost surse importante de polifenoli, iar flavonoidele au fost cele mai semnificative din punct de vedere al aportului.
Rezultatele au indicat o asociere negativă între consumul total de polifenoli È™i calprotectina fecală, sugerând un efect benefic asupra inflamaÈ›iei gastrointestinale, dar această asociere a dispărut după ajustarea pentru aportul de fibre È™i scorul Indexului de AlimentaÈ›ie Sănătoasă. Nu s-au observat relaÈ›ii semnificative între polifenoli È™i alÈ›i markeri ai inflamaÈ›iei sistemice, dar studiul a identificat o corelaÈ›ie între anumite clase de acizi, cum ar fi acizii cinnamici, È™i inflamaÈ›ia sistemică, indicând că efectele polifenolilor asupra inflamaÈ›iei pot varia în funcÈ›ie de tipul de polifenol È™i interacÈ›iunile cu microbiomul intestinal.
Concluzia studiului subliniază că polifenolii pot avea efecte variate asupra inflamaÈ›iei, influenÈ›ate de diferenÈ›ele individuale în metabolism È™i activitatea microbiomului intestinal.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-09-2024 | creare: 17-09-2024 | Vizite: 158
Bibliografie
Tea, coffee, and fruits found to be top contributors to polyphenol intake in study exploring GI inflammation in healthy adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240821/Tea-coffee-and-fruits-found-to-be-top-contributors-to-polyphenol-intake-in-study-exploring-GI-inflammation-in-healthy-adults.aspxImage by JillWellington on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Febra sporește activitatea celulelor imune și induce stres mitocondrial
- Mecanismul prin care inflamația slăbește musculatura în timpul bolilor
- Efectele antiinflamatorii ale bergamotelor și utilizarea produselor din bergamotă în tratamentul afecțiunilor
- O descoperire privind inflamația ar putea încetini îmbătrânirea și preveni bolile legate de bătrânețe
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni