Cafeaua, ceaiul și fructele, în topul surselor de polifenoli
©
Autor: Airinei Camelia
Polifenolii, recunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, pot influența sănătatea intestinală și reducerea inflamația sistemică, dar absorbția și metabolismul lor variază semnificativ.
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a evaluat consumul de polifenoli în rândul adulților sănătoși și a investigat asocierea acestuia cu markerii inflamației gastrointestinale și sistemice.
Cercetarea a analizat date secundare din Studiul de Fenotipizare Nutrițională al USDA, efectuat între 2015 și 2019, pe un eșantion de 350 de adulți sănătoși din California, cu vârste între 18 și 65 de ani. Participanții au fost evaluați prin amintiri dietetice de 24 de ore și analiza conținutului de polifenoli a fost făcută folosind baza de date FooDB.
Principalii markeri măsurați au inclus inflamația gastrointestinală (mieloperoxidază, calprotectină fecală, neopterină), inflamația sistemică (proteina C reactivă) și permeabilitatea gastrointestinală (proteina de legare a lipopolizaharidelor plasmatice). Studiul a relevat că ingestia medie de polifenoli a fost de aproximativ 914 mg la 1000 kcal/zi, cu variații în funcție de vârstă, sex și indicele de masă corporală. Ceaiul, cafeaua și fructele au fost surse importante de polifenoli, iar flavonoidele au fost cele mai semnificative din punct de vedere al aportului.
Rezultatele au indicat o asociere negativă între consumul total de polifenoli și calprotectina fecală, sugerând un efect benefic asupra inflamației gastrointestinale, dar această asociere a dispărut după ajustarea pentru aportul de fibre și scorul Indexului de Alimentație Sănătoasă. Nu s-au observat relații semnificative între polifenoli și alți markeri ai inflamației sistemice, dar studiul a identificat o corelație între anumite clase de acizi, cum ar fi acizii cinnamici, și inflamația sistemică, indicând că efectele polifenolilor asupra inflamației pot varia în funcție de tipul de polifenol și interacțiunile cu microbiomul intestinal.
Concluzia studiului subliniază că polifenolii pot avea efecte variate asupra inflamației, influențate de diferențele individuale în metabolism și activitatea microbiomului intestinal.
sursa: News Medical
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a evaluat consumul de polifenoli în rândul adulților sănătoși și a investigat asocierea acestuia cu markerii inflamației gastrointestinale și sistemice.
Cercetarea a analizat date secundare din Studiul de Fenotipizare Nutrițională al USDA, efectuat între 2015 și 2019, pe un eșantion de 350 de adulți sănătoși din California, cu vârste între 18 și 65 de ani. Participanții au fost evaluați prin amintiri dietetice de 24 de ore și analiza conținutului de polifenoli a fost făcută folosind baza de date FooDB.
Principalii markeri măsurați au inclus inflamația gastrointestinală (mieloperoxidază, calprotectină fecală, neopterină), inflamația sistemică (proteina C reactivă) și permeabilitatea gastrointestinală (proteina de legare a lipopolizaharidelor plasmatice). Studiul a relevat că ingestia medie de polifenoli a fost de aproximativ 914 mg la 1000 kcal/zi, cu variații în funcție de vârstă, sex și indicele de masă corporală. Ceaiul, cafeaua și fructele au fost surse importante de polifenoli, iar flavonoidele au fost cele mai semnificative din punct de vedere al aportului.
Rezultatele au indicat o asociere negativă între consumul total de polifenoli și calprotectina fecală, sugerând un efect benefic asupra inflamației gastrointestinale, dar această asociere a dispărut după ajustarea pentru aportul de fibre și scorul Indexului de Alimentație Sănătoasă. Nu s-au observat relații semnificative între polifenoli și alți markeri ai inflamației sistemice, dar studiul a identificat o corelație între anumite clase de acizi, cum ar fi acizii cinnamici, și inflamația sistemică, indicând că efectele polifenolilor asupra inflamației pot varia în funcție de tipul de polifenol și interacțiunile cu microbiomul intestinal.
Concluzia studiului subliniază că polifenolii pot avea efecte variate asupra inflamației, influențate de diferențele individuale în metabolism și activitatea microbiomului intestinal.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-09-2024 | creare: 17-09-2024 | Vizite: 170
Bibliografie
Tea, coffee, and fruits found to be top contributors to polyphenol intake in study exploring GI inflammation in healthy adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240821/Tea-coffee-and-fruits-found-to-be-top-contributors-to-polyphenol-intake-in-study-exploring-GI-inflammation-in-healthy-adults.aspxImage by JillWellington on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Descoperirea unei legături critice între căile de reglare a sistemului imunitar și bolile inflamatorii cronice
- Febra sporește activitatea celulelor imune și induce stres mitocondrial
- Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în progresia bolilor cronice
- Înmulțirea numărului de copaci în zonele rezidențiale scade nivelul de inflamație în corp la locuitori
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni