Efectul EGCG: un polifenol găsit în ceaiul verde reduce inflamația

©

Autor:

Efectul EGCG: un polifenol găsit în ceaiul verde reduce inflamația

Un studiu recent publicat în "Journal of Nutritional Science" a explorat dacă epigallocatechin-3-gallate (EGCG), un polifenol găsit în ceaiul verde, reduce inflamația și îmbunătățește statusul de fier printr-un experiment care a implicat șobolani de laborator. Rezultatele indică faptul că EGCG poate reduce concentrația de amiloid seric A (SAA), asociată cu un răspuns inflamator crescut, dar nu modifică nivelele de Fe.

Contextul studiului

Deficiența de fier, care afectează aproape unul din cinci copii sub cinci ani, este asociată cu anemia și alte probleme de sănătate.

Inflamația poate, de asemenea, să crească stocarea fierului în organism, reducând disponibilitatea sa în plasmă.

Obezitatea poate cauza inflamație cronică, cu consecințe asupra fierului plasmatic. Oamenii de știință explorează abordări non-farmacologice, inclusiv dietetice, pentru a îmbunătăți homeostazia fierului prin reducerea inflamației.

Despre studiu

Cercetătorii de la universitățile din Iowa și Indiana au avut ca scop să exploreze dacă inflamația indusă de lipopolizaharidă (LPS) afectează statusul de fier și dacă suplimentele cu EGCG pot atenua acest impact.

Au folosit lipopolizaharidă pentru a induce inflamația la șobolani albi de laborator și pentru a examina cum inflamația și statusul de fier sunt legate. Experimentul a inclus 32 de șobolani masculi repartizați în patru grupuri de intervenție (opt șobolani pe grup).

Înainte de tratamente, toți șobolanii au primit hrană cu deficit de fier timp de două săptămâni, astfel încât să devină carenți de fier. Apoi, opt șobolani au servit drept martori negativi și au rămas pe dieta cu deficit de fier.

Alți opt au fost în grupul de control pozitiv și au fost hrăniți cu o dietă de completare a fierului. Primul grup de tratament a primit LPS, în timp ce al doilea grup a fost expus la LPS și EGCG sub formă de pulbere de ceai verde.

Deoarece LPS a fost administrat șobolanilor tratați prin injecții intraperitoneale de trei ori pe săptămână, ratele de control au fost administrate în schimb salin intraperitoneal.

Echipa de cercetare a măsurat zilnic aportul alimentar și greutatea șobolanilor. După trei săptămâni, șobolanii au fost anesteziați pentru a colecta probe de sânge, ficat și splină.

Serul a fost extras din probe de sânge pentru a cuantifica starea fierului în termeni de fier seric, hemoglobină, hematocrit și feritină, precum și markeri de inflamație - amiloid seric A (SAA), proteina C reactivă (CRP) și interleukina 6 (IL-6). Concentrațiile totale de fier au fost obținute din probe de splină și ficat.

Rezultatele studiului

  • Șobolanii negativi de control au avut concentrații mai scăzute de hemoglobină decât grupurile de control pozitiv și LPS. Cu toate acestea, grupul de control pozitiv nu a diferit semnificativ de cele două grupuri LPS. Rezultatele similare au fost observate pentru nivelurile de hematocrit, indicând că EGCG nu a afectat niciunul dintre acești indicatori de status al fierului.
  • Concentrațiile de fier seric nu au fost semnificativ mai scăzute în grupul de control negativ, dar inflamația indusă de LPS a redus fierul seric comparativ cu grupul de control pozitiv. Din nou, EGCG nu a afectat nivelurile de fier seric.
  • Nivelurile de fier din ficat au fost similare în toate cele patru grupuri. Cu toate acestea, nivelurile de fier din splină au fost cele mai scăzute în grupul de control negativ; celelalte trei grupuri au arătat concentrații similare.
  • Un rezultat notabil a fost că LPS a crescut markerul inflamator SAA în grupul LPS comparativ cu șobolanii din grupul de control negativ.
  • În același timp, suplimentarea cu ECGC a redus nivelurile de amiloid seric A la nivelurile de control. Cu toate acestea, rezultate similare nu au fost observate pentru alt marker, CRP. Surprinzător, concentrațiile de IL-6 au fost mai scăzute la șobolanii LPS decât la cei care au primit suplimentare cu EGCG.

Concluzii

  • Acest studiu este printre primele care explorează utilizarea intervenției dietetice pentru a contracara răspunsurile inflamatorii pentru a îmbunătăți nivelurile de fier și a obținut rezultate mixte. Deși LPS a redus fierul seric, EGCG nu a contracarat acest efect.
  • Cu toate acestea, suplimentarea cu EGCG a redus nivelurile mai ridicate de SAA cauzate de LPS, evidențiind efectele sale antiinflamatorii.

Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 285
Bibliografie
Jorgenson, M.C., Aguree, S., Schalinske, K.L., Reddy, M.B., (2024)
Effects of green tea polyphenols on inflammation and iron status.
Journal of Nutritional Science.
doi:10.1017/jns.2023.107.
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/effects-of-green-tea-polyphenols-on-inflammation-and-iron-status/46B1AF3CA1ECC3E16A8FD506CE9A58B3
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum