Bolile cardiometablice și demența ar putea avea factori genetici comuni

©

Autor:

Bolile cardiometablice și demența ar putea avea factori genetici comuni
Prezența unor boli cardiometabolice (CMD), ca diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, este un factor de risc pentru demență, dar impactul lor combinat a fost investigat doar recent. Un studiu al cercetătorilor de la Karolinska Institutet și-a propus să examineze asocierea dintre multimorbiditatea cardiometabolică și demență la mijlocul și sfârșitul vieții și să exploreze rolul fondului genetic în această asociere.
Studiul a inclus 17.913 persoane cu vârsta peste 60 de ani, fără demență, incluse în Registrul Suedez de Gemeni. Aceștia au fost urmăriți pe o perioadă de 18 ani. Astfel s-a stabilit că pentru fiecare afecțiune cardimetabolică riscul pentru toate tipurile de demență a crescut cu 42%, riscul de Alzheimer a crescut cu 26% și riscul de demență vasculară a crescut cu 64%.

Totodată, riscul a fost mai ridicat pentru persoanele care au dezvoltat boală cardiometabolică la vârsta mijlocie, explicația fiind forma mai agresivă a bolii la această vârstă, față de o vârstă mai înaintată.

Cercetările au mai inclus 400 de perechi de gemeni care nu împărtășeau același status privind bolile cardiometabolice. La aceștia s-a observat că geamănul cu CMD a fost mai predispus să dezvolte demență, iar gemenii care împărtășeau mai mult de 50% din gene aveau același nivel de risc, indiferent de bolile de care suferea.

Concluzia a fost că multimorbiditatea cardiometabolică, în special la vârsta mijlocie, este asociată cu un risc crescut de demență, iar fondul genetic poate susține această asociere.

sursa: Karolinska Institutet
foto: Getty Images

Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 382
Bibliografie
Abigail Dove, Jie Guo, Anna Marseglia, Johan Fastbom, Davide Liborio Vetrano, Laura Fratiglioni, Nancy L Pedersen, Weili Xu, Cardiometabolic multimorbidity and incident dementia: the Swedish twin registry, European Heart Journal, 2022;, ehac744, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac744
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • Reprizele de exercițiu intensiv ar putea ajuta copiii cu risc cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum