Beneficiile vaccinării anti-SARS-CoV2 mai întâi în cadrul personalului medical
![Beneficiile vaccinării anti-SARS-CoV2 mai întâi în cadrul personalului medical](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39236.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Necesitatea vaccinării universale a personalului medical
Deși emblema atenției în acest moment este reprezentată de COVID-19 și SARS-CoV2, totuși și celelalte câmpuri medicale necesită vigilență. De exemplu, monitorizarea pacienților oncologici, pacienți aflați în categoria de imunosupresie de cele mai multe ori din cauza bolii de bază sau a tratamentului implicat, reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă care de cele mai multe ori poate fi protejată majoritar prin imunitatea de grup, aici intrând și personalul medical care se ocupă pe tot parcursul actului medical de aceștia. În discuție intră și restul pacienților cu diverse comorbidități controlate/necontrolate care necesită monitorizare periodică și asistență medicală care nu poate fi amânată, aceștia reprezentând o altă clasă vulnerabilă, aflată la risc de a dezvolta o formă de boală severă. Așadar, vaccinarea personalului medical este importantă atât pentru protecție personală cât și pentru a garanta asigurarea actelor medicale necesare în cadrul sistemului medical, la nivel universal, într-o situație epidemiologică critică.Rezultatele vaccinării în masă a personalului medical la nivel global
Autorizațiile de utilizare în urgență a vaccinurilor pe bază de ARNm (ARN mesager) au adus în lumină un efort important pentru combaterea pandemiei provocate de SARS-CoV2. Aceste autorizații s-au bazat pe rezultatele din cadrul trialurilor clinice, dar odată ce a fost posibilă implementarea vaccinării la nivel populațional, datele raportate au putut fi ajustate la realitate.În cadrul centrului medical UT Southwestern (UTSW- Texas), în primele 30 de zile din momentul în care vaccinarea a devenit posibilă, aproximativ 59% din angajați au primit o doză, în timp ce 30% dintre aceștia au putut fi vaccinați complet (incluzând rapelul). Doar 1,5% dintre aceștia s-au infectat, iar ratele cele mai mari de infecție s-au înregistrat printre cei nevaccinați.
Scopul primordial care a motivat ritmul accelerat al vaccinării a fost reprezentat de dorința și în același timp de necesitatea asigurării actului medical la standarde adecvate. În prezent, procentul angajaților vaccinați atinge aproape 78% iar procentul celor care au necesitat carantinare/izolare a scăzut cu aproximativ 90%. De asemenea, s-a pus în discuție reticența în ceea ce privește vaccinarea chiar și atunci când accesul la acest proces nu reprezintă o piedică, iar pentru a combate informațiile false sau incertitudinea care lasă loc diverselor interpretări fără să aibă la bază coordonate științifice clare, centrul a oferit informații medicale educative unor grupuri comunitare și altor servicii, a dezvoltat resurse de informare disponibile online printre care bloguri, discuții de tip întrebare-răspuns, iar în prezent se pregătește lansarea unei campanii publice bazată pe un serviciu multilingvistic pentru a ajuta diverse comunități să înțeleagă cum se desfășoară acest proces și de ce este atât de important. Scăderea numărului de angajați infectați a dus și la scăderea numărului de persoane care au necesitat carantinare/izolare, a costurilor și a facilitat desfășurarea actului medical în situațiile critice, diminuând burn-out-ul la care ar fi fost supusă partea din personalul medical care ar fi trebuit să preia activitățile adiționale restante (1), (2)
sursa: Science Daily
Data actualizare: 25-03-2021 | creare: 25-03-2021 | Vizite: 464
Bibliografie
1. Benefit of early vaccination on health care workforce, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323150803.htm2. Early Evidence of the Effect of SARS-CoV-2 Vaccine at One Medical Center, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2102153
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Traiectoria sindromului post-COVID-19: de la inflamație cardio-renală la tulburări ale funcției fizice și psihice
- Cercetătorii au descoperit mecanismul care explică de ce pacienții cu COVID-19 își pierd simțul mirosului
- Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2
- Aspirina poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Trombofilie si vaccin anticovid
- Trombocite crescute
- Insomnie dupa vaccin
- Vaccinarea anticovid facuta in doua țări
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Vaccinare anti Covid-19, pacient cu boli cronice
- Buna seara! aș dori și eu sa știu cât de sigur este vaccinul Pfizer?
- Tromboza si vaccinul anticovid