Poate coenzima Q10 în doză mare să reducă numărul și severitatea simptomelor post-COVID-19?
Numeroase studii au fost publicate de-a lungul pandemiei COVID-19 cu privire la efectele tardive ale acestei afecÈ›iuni. Printre simptomele identificate până în prezent, cele mai severe caracteristici ale sindromului COVID-19 pe termen lung s-au dovedit a fi dificultatea în respiraÈ›ie, oboseala È™i simptomele neurologice.
Într-un nou studiu, publicat recent în cadrul Preprints with The Lancet, o echipă de cercetători din Danemarca a analizat posibilitatea utilizării de doze mari de coenzima Q10 pentru a preveni complicaÈ›iile de lungă durată asociate bolii COVID-19.
Utilizarea coenzimei Q10 pentru a limita impactul afecÈ›iunii COVID-19 se bazează pe ipoteza conform căreia modificările patologice din cadrul acestei boli apar prin intermediul unei disfuncÈ›ii mitocondriale persistente. Întrucât coenzima Q10 îmbunătățeste funcÈ›iile mitocondriale, s-a luat în calcul utilizarea acesteia pentru restabilirea activității mitocondriale în timpul sindromului respirator acut.
Pentru experiment, cercetătorii au selectat participanÈ›i din 2 instituÈ›ii medicale: Spitalul Gødstrup È™i Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca. ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în 2 grupuri de studiu, într-o investigaÈ›ie dublu-orb, astfel încât nici participanÈ›ii, nici cercetătorii nu au È™tiut componenÈ›a exactă a fiecărui grup.
DeÈ™i ambele grupuri au fost instruite să primească zilnic câte o capsulă orală, doar unul dintre grupuri a primit tratamentul real, reprezentat de 500 mg de coenzima Q10, în timp ce al doilea grup a primit o capsulă cu efect placebo. Administrarea medicamentului s-a realizat pe parcursul a È™ase săptămâni.
Ulterior, pentru a evalua efectul terapiei asupra stării de sănătate, participanÈ›ii au completat chestionare special selectate pentru experiment, È™i anume un chestionar legat de simptomele de COVID-19 de lungă durată È™i un chestionar EuroQol-5 Dimension (ED-5Q). În funcÈ›ie de răspunsul la terapie È™i de datele colectate prin chestionar, doar anumiÈ›i participanÈ›i au putut finaliza întregul program de terapie medicamentoasă.
Rezultatele studiului nu au semnalat o diferență în simptomele percepute între grupul tratat prin placebo È™i grupul tratat prin coenzima Q10. Întrucât este primul studiul de acest fel din domeniu, cercetătorii subliniază limitările lucrării: intervenÈ›ia tardivă a terapiei cu coenzima Q10 în cursul evoluÈ›iei sindromului COVID-19 de lungă durată È™i perioada scurtă de terapie, mai exact de È™ase săptămâni. Sunt necesare studii suplimentare, îmbunătățite pentru a putea stabili cu certitudine efectul coenzimei Q10 asupra prognosticului bolii COVID-19.
sursa: News Medical
foto: PENpics Studio/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Autoizolarea în cazurile ușoare de COVID-19 reduce gradul de ocupare a paturilor în Terapei Intensivă
- Probele de salivă pot fi mai eficiente decât cele colectate nazal în detectarea variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
- Cercetătorii au identificat un potențial tratament pentru COVID-19
- O meta-analiză a impactului SARS-CoV-2 asupra parametrilor spermatozoizilor
- Buna ziua.. 3 ORL isti consultati fara rezultate
- Ameteli si atacuri de panica
- Post covid
- Simptome post Covid
- Coenzima q10 si cancerul!
- Covid la varstici si coenzima Q10