Baza de tratament balnear pe fosta locatie a comandamentului SEEBRIG de la Eforie Sud
Data publicării: 26-04-2007
O baza de tratament balneara va fi creata in cadrul fostei locatii a comandamentului SEEBRIG de la Eforie Sud, a declarat, marti, seful Comandamentului Logistic Intrunit, gen. Catalin Zisu, cu prilejul reuniunii de primavara a Comitetului de Legatura Internationala a Organismelor Militare Sociale (CLiMS).
CLiMS urmareste, potrivit statutului sau, dezvoltarea multilaterala a schimburilor de militari si a familiilor acestora in scopul petrecerii concediilor de odihna in cadrul institutiilor de recreere a tarilor membre.
"Crearea si punerea la dispozitie a unei baze de tratament balnear este un element de noutate, pentru ca pana acum toti doreau schimburi in ceea ce priveste programul turistic, hrana sau cazarea, iar acum noi vom veni si cu acest element suplimentar, care va permite militarilor aflati in vizita in Romania sa beneficieze si de tratament. Speram sa creem o structura medicala performanta, de care in primul rand noi vom avea nevoie", a explicat gen. Zisu.
De asemenea, mai multe locatii apartinand MAp din Sibiu si Bucuresti puse la dispozitia militarilor pentru odihna au reusit sa treaca de la doua la patru stele, a mai spus gen. Zisu.
El a adaugat ca Romania a reusit sa treaca cu bine de reticenta tarilor "cu vechime" in aceasta organizatie internationala fata de capacitatea de a oferi spatii si servicii de calitate militarilor care doresc sa-si petreaca perioada de concediu in Romania.
La reuniunea CLiMS organizata la Bucuresti urmeaza sa se stabileasca unele principii comune privind organizarea generala de functionare a taberelor internationale de tineret, precum si identificarea de proiecte comune de concediu pentru familiile militarilor din tarile membre. "Este foarte bine ca acest organism se gandeste si la elevii de liceu militar si la copiii cadrelor militare pentru care se pot organiza tabere si schimburi de reciprocitate", a subliniat gen. Zisu.
Potrivit acestuia, exista un numar intre 40 si 100 de locuri in care pot fi primiti militari straini, care apartin MAp. Locatiile puse la dispozitia CLiMS sunt la: Cap Aurora, Bucuresti, Sinaia, Predeal, Brasov si Sibiu.
Acestea nu au fost alese la intamplare, ele tinand cont si de promovarea facuta cu prilejul acestor schimburi a "elementului national", a mai spus comandantul Comandamentului Logistic Intrunit.
"Exista posibilitatea ca pentru cei care vor sa mearga si in alte locuri decat cele unde armata are facilitati ca sa le putem inlesni rezervari si in locatii care nu ne apartin", a mai spus Zisu.
CLiMS s-a infiintat, in 1975, la initiativa a patru tari fondatoare - Franta, Germania, Belgia si Olanda, in prezent ea fiind formata din 12 tari, printre care si Romania.
Orice tara care doreste sa adere la aceasta organizatie trebuie sa adreseze o cerere scrisa secretariatului organizatiei. Aceasta cerere trebuie dezbatuta pe timpul urmatoarei reuniuni de toamna. Daca este aprobata in unanimitate de catre tarile membre, o delegatie a tarii candidate este invitata sa asiste la urmatoarea reuniune de toamna in calitate de observator. In aceasta perioada tara invitata trebuie sa-si prezinte organizatia si obiectivele sale. La sfarsitul acestei reuniuni, tara candidata trebuie sa confirme, in scris, mentinerea cererii sale de aderare la CLiMS si sa precizeze data la care isi propune sa faca efectiv aderarea.
Reuniunile Comitetului se organizeaza, in principiu, in doua sesiuni - de toamna (in octombrie) si de primavara (in aprilie).tul a fost zero.