Asocierile potențiale între aportul de nutrienți și multimorbidite
©
Autor: Airinei Camelia
Multimorbiditatea, definită ca prezenÈ›a a multiple boli cronice, este o preocupare globală de sănătate, în special în rândul persoanelor în vârstă, crescând riscul de mortalitate prematură, spitalizare, pierdere a funcÈ›iei fizice, depresie, polifarmacie È™i scăderea calității vieÈ›ii.
Un studiu recent a analizat datele din United Kingdom Women’s Cohort Study (UKWCS), care a inclus 25.389 de femei cu vârste între 35 È™i 69 de ani, pentru a investiga influenÈ›a aportului dietetic asupra riscului de multimorbiditate. ParticipanÈ›ii au raportat boli cronice de bază È™i au fost excluÈ™i cei cu multiple boli cronice la bază sau date lipsă. Aportul zilnic de energie È™i nutrienÈ›i a fost estimat folosind chestionare de frecvență alimentară, iar multimorbiditatea a fost evaluată folosind scorurile Charlson comorbidity index (CCI), legate electronic de baza de date Hospital Episode Statistics (HES) până în martie 2019.
Rezultatele au arătat că indivizii cu multimorbiditate aveau un IMC mai mare, niveluri educaÈ›ionale mai scăzute È™i un statut socio-economic mai înalt, fiind mai probabil să fie singuri sau văduvi. Comparativ cu cei din cel mai scăzut cvintil, cei din cel mai înalt cvintil de aport regulat de calorii È™i proteine au prezentat riscuri mai mari de multimorbiditate cu 8,0% È™i, respectiv, 12%. Consumul regulat de vitamina C a fost asociat cu un risc redus de 10% pentru multimorbiditate, în timp ce consumul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de 10%. Riscul de multimorbiditate a fost semnificativ mai mare în cel mai înalt cvintil de consum de vitamina B12. Consumul mai mare de fier a fost asociat cu riscuri marginal reduse de multimorbiditate.
Analiza de sensibilitate a arătat că riscurile semnificativ mai mari de multimorbiditate asociate cu cvintilele superioare de aport de vitaminele B12 È™i D nu au fost semnificative în regresiile logistice multinomiale. S-a constatat că efectele modificatoare ale vârstei asupra aportului de vitamina B1 È™i fier sunt asociate cu riscul de multimorbiditate, cu un risc redus de 11% până la 13% pentru consumul de fier în rândul persoanelor sub 60 de ani comparativ cu cele peste 60 de ani.
Studiul subliniază o relaÈ›ie între consumul de nutrienÈ›i È™i riscul de multimorbiditate, indicând că aporturile mai mari de vitamina B12, vitamina D, proteine È™i energie pot creÈ™te riscul de multimorbiditate, în timp ce aportul mai mare de vitamina C poate reduce acest risc. Consumul de fier a fost invers asociat cu riscul de multimorbiditate la femeile sub 60 de ani. Aceste descoperiri sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina nivelurile optime de consum nutriÈ›ional pentru persoanele cu multimorbiditate È™i subliniază importanÈ›a abordării nutriÈ›iei individualizate în practica clinică È™i politicile de sănătate.
sursa: News Medical
Un studiu recent a analizat datele din United Kingdom Women’s Cohort Study (UKWCS), care a inclus 25.389 de femei cu vârste între 35 È™i 69 de ani, pentru a investiga influenÈ›a aportului dietetic asupra riscului de multimorbiditate. ParticipanÈ›ii au raportat boli cronice de bază È™i au fost excluÈ™i cei cu multiple boli cronice la bază sau date lipsă. Aportul zilnic de energie È™i nutrienÈ›i a fost estimat folosind chestionare de frecvență alimentară, iar multimorbiditatea a fost evaluată folosind scorurile Charlson comorbidity index (CCI), legate electronic de baza de date Hospital Episode Statistics (HES) până în martie 2019.
Rezultatele au arătat că indivizii cu multimorbiditate aveau un IMC mai mare, niveluri educaÈ›ionale mai scăzute È™i un statut socio-economic mai înalt, fiind mai probabil să fie singuri sau văduvi. Comparativ cu cei din cel mai scăzut cvintil, cei din cel mai înalt cvintil de aport regulat de calorii È™i proteine au prezentat riscuri mai mari de multimorbiditate cu 8,0% È™i, respectiv, 12%. Consumul regulat de vitamina C a fost asociat cu un risc redus de 10% pentru multimorbiditate, în timp ce consumul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de 10%. Riscul de multimorbiditate a fost semnificativ mai mare în cel mai înalt cvintil de consum de vitamina B12. Consumul mai mare de fier a fost asociat cu riscuri marginal reduse de multimorbiditate.
Analiza de sensibilitate a arătat că riscurile semnificativ mai mari de multimorbiditate asociate cu cvintilele superioare de aport de vitaminele B12 È™i D nu au fost semnificative în regresiile logistice multinomiale. S-a constatat că efectele modificatoare ale vârstei asupra aportului de vitamina B1 È™i fier sunt asociate cu riscul de multimorbiditate, cu un risc redus de 11% până la 13% pentru consumul de fier în rândul persoanelor sub 60 de ani comparativ cu cele peste 60 de ani.
Studiul subliniază o relaÈ›ie între consumul de nutrienÈ›i È™i riscul de multimorbiditate, indicând că aporturile mai mari de vitamina B12, vitamina D, proteine È™i energie pot creÈ™te riscul de multimorbiditate, în timp ce aportul mai mare de vitamina C poate reduce acest risc. Consumul de fier a fost invers asociat cu riscul de multimorbiditate la femeile sub 60 de ani. Aceste descoperiri sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina nivelurile optime de consum nutriÈ›ional pentru persoanele cu multimorbiditate È™i subliniază importanÈ›a abordării nutriÈ›iei individualizate în practica clinică È™i politicile de sănătate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-03-2024 | creare: 12-03-2024 | Vizite: 303
Bibliografie
Link between nutrient intake and multimorbidity risk reported in recent study, more research is needed, link: https://www.news-medical.net/news/20240308/Nutrients-like-vitamin-B12-and-vitamin-D-potentially-play-a-role-in-risk-of-multimorbidity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un stil de viață activ crește probabilitatea de a avea o alimentație sănătoasă și de a aborda alte comportamente sănătoase
- Persoanele care au în apropierea locuințelor spații verzi pot prezenta un risc mai redus de mortalitate
- Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
- Tehnici de depășire a singurătății la vârsta a treia
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni