Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular

©

Autor:

Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
În JAMA Cardiology a fost publicată o meta-analiză care a investigat aportul suplimentelor cu acizi grași Omega-3 în prevenția evenimentelor fatale și nonfatale cardio- și cerebrovasculare la pacienții cu risc înalt.

Studiul a analizat 10 trialuri randomizate la care au participat în total 77,917 pacienți ce au beneficiat de suplimentare cu preparate cu Omega-3 timp de minimum 12 luni până la 6.2 ani, dintre care 23% prezentau boli cardiovasculare și evenimente cerebrovasculare în antecedente sau risc cardiovascular crescut - diagnostic de diabet, valori colesterol 193.1 mg/dL sau mai mare, valori trigliceride 150.4 mg/dL sau mai mare, iar 15% urmau un tratament cu statine.

În urma interpretării statistice a datelor s-a constatat că suplimentarea cu acizi grași Omega 3 nu a influențat semnificativ ratele evenimentelor cardiovasculare, inclusiv cele nonfatale – infarctul miocardic, respectiv fatale – moarte subită de origine cardiacă, sau ale evenimentelor cerbrovasculare majore.

Studii anterioare susțin beneficiile suplimentării cu Omega-3 la persoanele cu antecedente cardiovasculare sau insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, dar nu o recomandă pentru prevenția primară a patologiilor cardiovasculare din lipsa datelor clinice. Ghidurile europene sunt de asemenea precaute cu privire la recomandarea suplimentelor cu acizi grași Omega-3 considerând că dovezile clinice sunt la ora actuală insuficiente sau inconsistente.

Atunci când efectele unei intervenții rămân inconsistente și neconcluzive în ciuda studiilor extensive desfășurate, acest lucru se datorează faptului că efectele sunt modeste asupra populațiilor analizate. În cazul suplimentelor cu acizi grași Omega-3, eficiența lor a fost testată în prevenția secundară și pe populații cu risc cardiovascular înalt, fiind deseori administrate simultan cu alte clase de medicamente, inclusiv preparate de aspirină, statine, inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei sau beta-blocante. De asemenea, durata de monitorizare a fost prea scurtă în unele studii sau dozele administrate erau prea mici.

Rezultatele meta-analizei nu infirmă în totalitate beneficiile probabile ale suplimentelor de acizi grași Omega-3. Cu atât mai mult cu cât multe persoane care refuză din varii motive medicația convențională în afecțiunile cardiovasculare sau pentru normalizarea markerilor biochimici pentru risc cardiometabolic și vascular, sunt mai dornici în a utiliza astfel de suplimente. Siguranța administrării și prețul accesibil trebuie de asemenea luate în calcul atunci când se recomandă suplimentele cu Omega-3.

În așteptarea unor rezultate concludente cu privire la eficiența suplimentelor cu Omega-3 atât în prevenția primară, cât și cea secundară a patologiilor cardiovasculare, pacienții sunt sfătuiți să consume pește gras bogat în mod natural în acizi Omega-3 conform recomandărilor nutriționale sau să utilizeze suplimente atunci când se urmează un plan alimentar vegetarian. Optimizarea stilului de viață, inclusiv menținerea unei greutăți corporale sănătoase, angajarea cu regularitate în activități fizice moderat-intense, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool fac parte de asemenea din recomandările pentru pacienți pentru îmbunătățirea sănătății fizice și cognitive.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 12-02-2018 | creare: 12-02-2018 | Vizite: 1626
Bibliografie
(1) No CVD Benefit With Omega-3 Fatty Acids, link: https://www.medscape.com/viewarticle/892201#vp_2
(2) Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks, link: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2670752
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum