Poluarea fonică produsă de zgomotul rutier este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială
©
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de peste 240.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, fără hipertensiune arterială la momentul începerii studiului. Cercetătorii au estimat zgomotul din traficul rutier pe baza adresei rezidențiale, folosind un instrument de evaluare a zgomotului folosit la nivel european. Participanții la studiu au fost monitorizați pentru o perioadă de 8 ani. La finalul studiului, cercetătorii au analizat corelația dintre nivelul de zgomot la care erau expuși oamenii care au dezvoltat hipertensiune arterială.
Rezultatele au arătat că cei care erau expuși la niveluri mai ridicate de zgomot rutier prezentau un risc semnificativ mai mare de hipertensiune arterială. Asocierea a fost observată chiar și după ajustarea principalilor factori de risc pentru tensiunea arterială, cum ar fi vârsta, sexul, indicele de masă corporală și nivelul de activitate fizică. Mai mult decât atât, asocierea a fost amplificată pe măsură ce nivelul de zgomot a crescut.
Rezultatele studiului actual oferă noi dovezi privind impactul negativ al zgomotului produs de traficul rutier asupra sănătății oamenilor. În mod obișnuit, zgomotul este considerat doar o problemă minoră de mediu, dar aceste rezultate sugerează că ar trebui să fie luate în considerare măsuri mai eficiente de reducere a zgomotului rutier pentru a proteja sănătatea.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 359
Bibliografie
Road noise makes your blood pressure rise -- literally, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230322190921.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Femeile și bărbații au factori de risc similari pentru bolile cardiovasculare
- Noi dovezi în favoarea consumului zilnic de nuci și semințe, pentru o inimă sănătoasă
- Care este legătura dintre alcool și tensiunea arterială?
- Usturoiul ca antihipertensiv: eficacitate, mecanism de acțiune și implicații clinice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni