Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică

©

Autor:

Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică
Un nou studiu al cercetătorilor de la King‘s College oferă noi informații referitoare la relația dintre consumul de polifenoli și sănătatea cardiacă și metabolică, în contextul în care diabetul zaharat de tip 2 și afecțiunile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel global.
Conform oamenilor de știință, această abordare în tratamentul și prevenția celor două patologii a fost îndelung studiată până în prezent, rezultatele ultimelor meta-analize sugerând că aportul de fructe și legume ar putea reduce incidența bolilor cardiovasculare cu mai mult de 80%.

Eșantionul de studiu a fost compus din 525 de voluntari ce au participat anterior la nouă studii clinice între anii 2017 și 2021 în cadrul universității britanice. Specialiștii au determinat, prin acesta, faptul că anumite alimente bogate în polifenoli, precum vinul roșu și uleiul de măsline, au potențialul de a reduce valorile tensiunii arteriale și de a îmbunătăți profilul lipidic seric al persoanelor care urmează diete mediteraneene, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară și metabolică.

Studiul a fost realizat prin analiza răspunsurilor pe care participanții le-au furnizat prin intermediul unor chestionare de obiceiuri alimentare și a valorilor unor diferiți markeri cardiologici și metabolici ale acestora. Rezultatele acesteia au certificat o corelație pozitivă între consumul de polifenoli și respectarea scorurilor dietetice precum PDI, bazat pe consumul de plante, MIND, folosit pentru pacienții cu afecțiuni neurodegenerative, MED, corespunzător dietei mediteraneene, și DASH, utilizat pentru pacienții cu hipertensiune arterială. Autorii evidențiază și faptul că, dintre aceștia, scorul nutrițional PDI a înregistrat cele mai slabe rezultate.

În contrast, efectul cel mai important al consumului de polifenoli a fost înregistrat asupra hipertensiunii arteriale, întrucât scorul DASH a înregistrat cele mai ample schimbări pozitive. De menționat, însă, este și faptul că lucrarea a relevat implicații asupra sănătății cardiovasculare și a flavanonei, care a influențat pozitiv scorurile MED, PDI și DASH, îmbunătățind markerii cardiometabolici, printre care și glucoza plasmatică a jeun și funcția celulelor beta răspunzătoare de homeostazie, observată prin testele HOMA.

Autorii concluzionează subliniind necesitatea studierii în continuare a acestor interrelații, astfel încât potențialele efecte independente și sinergice ale polifenolilor să fie evidențiate mai exact, menționând posibilitatea de obținere a unor dovezi ce recomandă o dietă bogată în plante.

sursa: News Medical
foto: DanijelaMaksimovic/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-05-2023 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 383
Bibliografie
Uncovering the interplay between (poly)phenol intake and cardiometabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20230428/Uncovering-the-interplay-between-(poly)phenol-intake-and-cardiometabolic-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aproximativ 9 din 10 americani nu au o bună sănătate cardiometabolică
  • Exercițiile fizice parentale pot îmbunătății sănătatea metabolică a descendenților
  • Exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea metabolică prin modificarea aspectului și a comportamentului țesutului adipos
  •