Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică

Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică

©

Autor:

Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică
Un nou studiu al cercetătorilor de la King‘s College oferă noi informaÈ›ii referitoare la relaÈ›ia dintre consumul de polifenoli È™i sănătatea cardiacă È™i metabolică, în contextul în care diabetul zaharat de tip 2 È™i afecÈ›iunile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel global.
Conform oamenilor de È™tiință, această abordare în tratamentul È™i prevenÈ›ia celor două patologii a fost îndelung studiată până în prezent, rezultatele ultimelor meta-analize sugerând că aportul de fructe È™i legume ar putea reduce incidenÈ›a bolilor cardiovasculare cu mai mult de 80%.

EÈ™antionul de studiu a fost compus din 525 de voluntari ce au participat anterior la nouă studii clinice între anii 2017 È™i 2021 în cadrul universității britanice. SpecialiÈ™tii au determinat, prin acesta, faptul că anumite alimente bogate în polifenoli, precum vinul roÈ™u È™i uleiul de măsline, au potenÈ›ialul de a reduce valorile tensiunii arteriale È™i de a îmbunătăți profilul lipidic seric al persoanelor care urmează diete mediteraneene, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară È™i metabolică.

Studiul a fost realizat prin analiza răspunsurilor pe care participanÈ›ii le-au furnizat prin intermediul unor chestionare de obiceiuri alimentare È™i a valorilor unor diferiÈ›i markeri cardiologici È™i metabolici ale acestora. Rezultatele acesteia au certificat o corelaÈ›ie pozitivă între consumul de polifenoli È™i respectarea scorurilor dietetice precum PDI, bazat pe consumul de plante, MIND, folosit pentru pacienÈ›ii cu afecÈ›iuni neurodegenerative, MED, corespunzător dietei mediteraneene, È™i DASH, utilizat pentru pacienÈ›ii cu hipertensiune arterială. Autorii evidenÈ›iază È™i faptul că, dintre aceÈ™tia, scorul nutriÈ›ional PDI a înregistrat cele mai slabe rezultate.

În contrast, efectul cel mai important al consumului de polifenoli a fost înregistrat asupra hipertensiunii arteriale, întrucât scorul DASH a înregistrat cele mai ample schimbări pozitive. De menÈ›ionat, însă, este È™i faptul că lucrarea a relevat implicaÈ›ii asupra sănătății cardiovasculare È™i a flavanonei, care a influenÈ›at pozitiv scorurile MED, PDI È™i DASH, îmbunătățind markerii cardiometabolici, printre care È™i glucoza plasmatică a jeun È™i funcÈ›ia celulelor beta răspunzătoare de homeostazie, observată prin testele HOMA.

Autorii concluzionează subliniind necesitatea studierii în continuare a acestor interrelaÈ›ii, astfel încât potenÈ›ialele efecte independente È™i sinergice ale polifenolilor să fie evidenÈ›iate mai exact, menÈ›ionând posibilitatea de obÈ›inere a unor dovezi ce recomandă o dietă bogată în plante.

sursa: News Medical
foto: DanijelaMaksimovic/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-05-2023 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 409
Bibliografie
Uncovering the interplay between (poly)phenol intake and cardiometabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20230428/Uncovering-the-interplay-between-(poly)phenol-intake-and-cardiometabolic-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aproximativ 9 din 10 americani nu au o bună sănătate cardiometabolică
  • ExerciÈ›iile fizice parentale pot îmbunătății sănătatea metabolică a descendenÈ›ilor
  • ExerciÈ›iile fizice îmbunătățesc sănătatea metabolică prin modificarea aspectului È™i a comportamentului È›esutului adipos
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum