Aproximativ 2.400 de mesaje transmise Ministerului Sanatatii prin Linia Verde

Data publicării: 01-03-2009

Ministerul Sanatatii a primit aproximativ 2.000 de mesaje telefonice si 400 de emailuri in decurs de o luna, in perioada 29 ianuarie - 20 februarie, la Centrul "Ce te doare?", infiintat pentru a inregistra deficientele semnalate de catre pacientii si medici in cadrul sistemului de sanatate, a spus ministrul Sanatatii, Ion Bazac, duminca, in cadrul unei conferinte de presa.
El a mentionat ca aproximativ 60% dintre acestea se refera la probleme intampinate de catre pacienti in acordarea asistentei medicale in general, in timp ce sesizarile cadrelor medicale vizeaza in principal lipsa oportunitatilor de exercitare a profesiei.
Ion Bazac a sublinait ca toate sesizarile au fost inregistrate si unele chiar au fost solutionate telefonic. De asemenea, unele sesizari au fost redirectionate catre compartimentele specializate ale ministerului.
Ministrul le-a multumit tuturor celor care au apelat la Linia Verde si a evidentiat faptul ca datorita lor radiografia sistemului de sanatate este acum mai clara, incurajandu-i atat pe pacienti, cat si pe cadrele medicale sa sune sau sa scrie la aceasta linie.
In urma centralizarii, mesajele pot fi clasificate astfel: 61% se refera la deficiente in asigurarea asistentei medicale in spitale (intarzieri ambulante, echipamente nefunctionale, prezumtive cazuri de malpraxis, conduita medicilor, lipsa supravegheri bolnavilor aflati sub tratament in spitale, lipsa medicamentelor in spitale etc); un procent de 14% semnaleaza deficiente in asigurarea asitentei medicale ambulatorii (lipsa medicilor de familie, practici ale medicilor de familie, prescriere de medicamente, programul medicilor de familie). 13% vizeaza problemele medicilor, respectiv lipsa posturilor, dotari insuficiente, relatia cu superiorii, salarii mici, sumele pe care medicii le primesc de la CNAS.
Ministrul Sanatatii a exemplificat cu mesaje primite la centru si a facut referire la unul din mesaje precizand ca posturile au fost deblocate, urmeaza ca la sfarsitul lui martie o buna parte dintre medicii rezidenti din ultimul an pot sa concure pentru aceste posturi.
O alta referire a facut-o Ion Bazac la un mesaj care viza faptul ca medicul de familie percepe anumite sume de bani pentru adeverinta medicala, pentru trimitere si pentru solicitarea la domiciliu. Ministrul Sanatatii a precizat in context ca nu sunt reglementate aceste situatii si ca asta-l determina ca sa introduca co-plata din semestrul al doilea al acestui an. Cu privire la co-plata, Ion Bazac a precizat ca va exista o dezbatere publica ampla cu privire la introducerea pachetului general de servicii medicale care ar trebui sa intre in functiune de la 1 iulie.
La randul sau, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele CNAS, a spus cu privire la co-plata ca este vorba de a aduce la costurile reale actul medical, subliniind ca sistem de co-plata nu va afecta categoriile cu venituri mici, protejandu-i pe acestia.
Sursa: Agerpres, 01-03-2009, Vizualizari 922
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.