Aportul scăzut de carbohidrați îmbunătățește capacitatea de reglare a glicemiei la pacienții cu diabet tip 2

©

Autor:

Aportul scăzut de carbohidrați îmbunătățește capacitatea de reglare a glicemiei la pacienții cu diabet tip 2
Un studiu recent realizat la spitalul Bispebjerg în colaborare cu Universitatea Aarhus și Departamentul de nutriție, exerciții și sport al Universității din Copenhaga a arătat faptul la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care consumă alimente cu un conținut redus de carbohidrați, crescut de proteine și moderat crescut grăsimi se constată o îmbunătățire a capacității de reglare a nivelului glicemiei.
Rezultatele acestui studiu contravin atitudinii actuale de management a cazurilor de diabet zaharat de tip 2. Întrucât 85% din pacienții nou diagnosticați sunt obezi, recomandările nutriționale actuale cuprind reducerea greutății corporale prin scăderea aportului caloric, consumul redus de grăsimi și consumul de carbohidrați cu un indice glicemic scăzut (cu absorbție lentă, care nu determină creșterea bruscă a glicemiei).

Contrar acestor recomandări convenționale, acest studiu demonstrează că un aport redus de carbohidrați și crescut de proteine și moderat crescut de grăsimi ameliorează abilitatea de reglare a glicemiei, un aspect central al patogeniei diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, s-a constatat că aceste recomandări nutriționale reduc și steatoza hepatică și ameliorează metabolismul lipidic la acești pacienți. Aceste beneficii sunt importante mai ales la pacienții care nu necesită reducerea greutății corporale.

Pentru modificarea recomandărilor dietetice actuale din diabetul zaharat de tip 2 sunt necesare studii suplimentare, care să confirme aceste beneficii pe loturi mai mari de pacienți, observați pe termen lung. Acest studiu s-a realizat pe un lot de 28 pacienți cu diabet zaharat de tip 2 urmăriți pe o perioadă de 12 săptămâni. Timp de 6 săptămâni pacienții au urmat dieta convențională recomandată, iar în celelalte 6 săptămâni au urmat o dietă săracă în carbohidrați, bogata în proteine și moderat bogată în lipide. Rezultatele acestui studiu se diferențiază de cele ale altor studii similare, prin faptul că exclude principiul reducerii greutății corporale, care poate determina erori de interpretare ale celorlalte aspecte- ameliorarea reglării glicemiei și îmbunătățirea metabolismului lipidic.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-09-2019 | creare: 05-09-2019 | Vizite: 742
Bibliografie
Reduced carbohydrate intake improves type 2 diabetics' ability to regulate blood sugar, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190810094055.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum