Un nou studiu relevă complicații grave pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 la tineri

©

Autor:

Un nou studiu relevă complicații grave pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 la tineri
Diabetul zaharat de tip 2 afectează din ce în ce mai mule persoane din întreaga lume, atât prin factori genetici, cât și de mediu cum ar fi alimentația deficitară, sedentarismul, care predispun pacienții la dereglări hormonale severe. Deși se cunosc numeroase informații despre etiologia, fiziopatologia, tratamentul și complicațiile acestei boli, implicațiile pe termen lung în cazul tinerilor nu a fost, până acum, intens studiată.
Studiul TODAY2, realizat de cercetătorii de la University of Colorado Anschutz Medical Campus și publicat recent în New England Journal of Medicine, a analizat în amănunt, pe termen lung starea de sănătate a peste 550 de participanți diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 la o vârstă tânără. Experimentul a avut două faze: prima desfășurată între anii 2004-2011, iar a doua desfășurată între anii 2011-2020. Rezultatele au fost îngrijorătoare: la 80% dintre participanți s-au evidențiat complicații ale bolii, mulți dintre ei având cel puțin trei astfel de evenimente asociate.

Doctorul Phil Zeitler, conducătorul echipei de cercetători, cu o vastă experiență, de mai bine de 20 de ani în tratarea tinerilor cu diabet zaharat de tip 2, a afirmat: „Este foarte important ca guvernele, factorii de decizie politică și sistemele de sănătate să fie pregătiți pentru ceea ce înseamnă aceste complicații și în ceea ce privește utilizarea asistenței medicale pentru pacienții cu diabet zaharat: pierderea anilor de productivitate, pierderea vieții, impactul asupra familiilor, șomajul. Astfel, o mulțime de banii vor fi cheltuiți pentru acești copii prin dializă, medicamente, bypass cardiac și multe alte intervenții esențiale.”

Studiul TODAY2 a identificat un control din ce în ce mai deficitar al glicemiei în decursul celor 16 ani de urmărire, acest fenomen fiind asociat, se pare, cu numeroase modificări patologice: 67% dintre participanți au avut tensiunea arterială crescută, aproape 52% au avut dislipidemie (niveluri ridicate de grăsime în sânge), aproape 55% au dezvoltat boli de rinichi, 32% au avut semne și simptome pentru boli ale sistemului nervos, 51% au prezentat afectarea vederii. De asemenea, unii dintre participanți au prezentat o probabilitate mai mare de a dezvolta complicații multiple în timp, dintre care cei mai afectați au fost participanții care aparțineau unei minorități rasiale sau etnice, care aveau glicemie crescută, tensiune arterială crescută sau dislipidemie.

„Debutul în tinerețe al diabetului zaharat de tip 2 este asociat cu o acumulare de complicații ale bolii, cum ar fi boli oculare, boli renale, boli nervoase și alte comorbidități, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiace, amputările de membru inferior. Acest lucru se întâmplă cel puțin la fel de rapid ca la adulți, de fapt se poate chiar mai rapid, a adăugat doctorul Phil Zeitler.

O altă contribuție a studiului a fost analizarea celei mai bune abordări medicamentoase în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Alternativele utilizate au fost: metformină, metformină plus rosiglitazonă sau metformină plus o modificare drastică a stilului de viață. În anul 2004, la începutul experimentului, diabetul zaharat de tip 2 reprezenta o problemă relativ recent recunoscută la adolescenți, nefiind cunoscute efectele bolii asupra lor. „Chiar și în acel moment, s-a recunoscut că această boală părea să fie mai agresivă la copii. De vreme ce vor trăi cu ea mai mult timp, dorim un control glicemic instituit cât mai devreme posibil.”

Rezultatele referitoare la tratamentul optim au evidențiat un control glicemic ineficient pentru 50% dintre participanții tratați doar cu metformină, în timp ce asocierea acestui medicament cu un alt agent farmacologic a îmbunătățit considerabil prognosticul tinerilor. Din păcate, modificarea stilului de viață este o variabilă dificil de controlat și de menținut în limite eficiente, existând numeroși factori externi perturbatori, mai ales în cazul tinerilor.

Având acum aceste informații la dispoziție, cercetătorii îți propun să realizeze noi analize pe loturi cu copii mult mai mici, pentru a identifica profilul pacientului care va dezvolta diabet zaharat de tip 2: „Dacă vrem să facem orice fel de prevenție, trebuie să avem o idee mai bună despre cine este expus riscului de a dezvolta această boală.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-08-2021 | creare: 02-08-2021 | Vizite: 470
Bibliografie
New study reveals serious long-term complications in youth-onset type 2 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210728201347.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
  • Nouă abordare pentru tratarea diabetului la copii
  • Diabetul la copii - concluzii importante pentru părinți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum