Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer

©

Autor:

Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer

Un studiu publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology a analizat relația dintre creșterea în înălțime și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni cronice netransmisibile. S-a remarcat că persoanele înalte prezintă un risc mai scăzut pentru boli cardiovasculare și Diabet zaharat tip 2, însă au un risc crescut pentru cancer. Au fost luați în considerare diferiți factori alimentari pe lângă alte mecanisme, care să explice asocierea.

Înălțimea este în principal determinată genetic, iar în ultimul secol a fost observată o creștere considerabilă în înălțime în rândul copiilor și adulților, comparativ cu celelalte generații.


Pornind de la această premisă, cercetătorii din cadrul Institutului pentru cercetare în Diabet și Boli metabolice a Universității Tübingen și al Institutului German de Nutriție Umană au analizat cauzele și posibilele efecte asupra sănătății ale creșterii în înălțime

Datele epidemiologice indică o scădere cu 6% a riscului cardio-metabolic pentru fiecare 6,5 cm în plus față de medie. În cazul riscului oncologic, s-a observat o creștere cu 4%.

Autorii studiului au luat în calcul posibilitatea ca această creștere în înălțime observată în ultimele decenii să fie datorată consumului crescut de alimente hipercalorice, bogate în proteine de origine animală, implicit aportul crescut de lapte și produse lactate, în diferite etape ale creșterii. 

Unul dintre mecanismele luate în considerare de experți implică sistemul endocrin, mai exact insulina și factorii de creștere de tip insulinic 1 și 2 (Insulin-like Growth Factor, IGF). Activarea sistemului IGF-1/2 a fost asociată cu creșterea sensibilității la insulină și îmbunătățirea profilului lipidic, iar datele colectate prin intermediul acestui studiu au remarcat la persoanele înalte un nivel mai scăzut de lipide stocate la nivel hepatic și sensibilitatea crescută la insulină. Acest lucru poate explica protecția împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat tip 2.

Pe de altă parte, activarea sistemului IGF-1/2 și alți factori asociați pot fi incriminați pentru creșterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, mai cu seamă a cancerului mamar, a cancerului de colon și a melanomului. Factorii de creștere de tip insulinic sunt implicați în procesele de creștere și diviziune celulară, lucru care poate explica rolul acestor hormoni în apariția cancerului.

Acordarea unei atenții deosebite alimentației pe parcursul sarcinii, în copilărie și în perioada pubertății ar putea preveni atât apariția obezității și complicațiilor asociate ei, dar poate atenua procesul accelerat de creștere în înălțime și implicit poate reduce riscul de cancer în viața adultă.


Data actualizare: 25-01-2020 | creare: 05-02-2016 | Vizite: 3099
Bibliografie
(1) Height influences risk of cardiovascular disease, diabetes, and cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160202121823.htm
(2) Divergent associations of height with cardiometabolic disease and cancer: epidemiology, pathophysiology, and global implications, link: https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900474-X/abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum