Eficiența terapiei cognitiv-comportamentale în insomnie (meta-analiză)

©

Autor:

Eficiența terapiei cognitiv-comportamentale în insomnie (meta-analiză)
Studiul publicat în JAMA Psychiatry analizează componentele și formatele de livrare ale terapiei cognitiv-comportamentale pentru insomnie cronică la adulți. Acesta este o revizuire sistematică și o meta-analiză a rețelei de componente, care a inclus 241 de studii cu 31.452 de participanți adulți, în principal din America de Nord și Europa.
Studiul a evaluat eficacitatea diferitelor intervenții și componente ale terapiei cognitiv-comportamentale, folosind o metodă statistică numită meta-analiză a rețelei de componente.

Rezultatele studiului sugerează că interacțiunea directă cu un terapeut este mai benefică decât utilizarea ghidurilor de autoajutor. Componentele critice identificate includ restructurarea cognitivă, restricția somnului, controlul stimulului și componentele de terapie de valul al treilea, cum ar fi mindfulness și terapia de acceptare și angajament. Studiul a constatat, de asemenea, că educația privind igiena somnului nu pare a fi esențială, iar urmărirea procedurilor de relaxare poate fi contraproductivă.

Această cercetare oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care terapia cognitiv-comportamentală poate fi optimizată pentru a maximiza eficacitatea tratamentului, minimizând povara tratamentului și crescând scalabilitatea. Rezultatele pot ajuta la ghidarea practicienilor în alegerea celor mai eficiente componente și formate de livrare pentru tratarea insomniei cronice la adulți.

sursa: Science Daily
foto: Rawpixel/Envato Elements

Data actualizare: 22-01-2024 | creare: 22-01-2024 | Vizite: 403
Bibliografie
Streamlining cognitive behavioral therapy for chronic insomnia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240117143626.htm

Furukawa Y, Sakata M, Yamamoto R, et al. Components and Delivery Formats of Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Insomnia in Adults: A Systematic Review and Component Network Meta-Analysis. JAMA Psychiatry. Published online January 17, 2024. doi:10.1001/jamapsychiatry.2023.5060
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obiceiuri care afectează somnul
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum