Anumite suplimentele alimentare ar putea scădea riscul de infectare cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Anumite suplimentele alimentare ar putea scădea riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Un studiu publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health, sugerează că consumul de multivitamine, omega-3, probiotice sau suplimente de vitamina D, poate reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor.
De la începutul pandemiei, au existat o multitudine de recomandări privind consumul de vitamina C, zinc sau suplimente de usturoi, dar s-a demonstrat că nu au avut vreun beneficiu cert. Cu toate acestea, în prima carantină, (23 Martie, 2020) , vânzările de vitamina C din UK au crescut cu 110%, iar în SUA, vânzările suplimentelor de zinc au crescut cu 415%. Suplimentele alimentare pot creşte în mod cert imunitatea, fiind esenţiale pentru prevenirea şi recuperarea infecţiilor, dar momentan nu se cunoaşte un rol sigur al acestora în scăderea riscului de infectare cu SARS-CoV-2.

O aplicaţie intitulată COVID-19 Symptom Study a fost lansată în UK, SUA şi Suedia, în martie 2020, pentru a acumula informaţii privind sănătatea abonaţilor, inclusiv actualizări zilnice privind simptome Covid sau rezultatele testelor.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţia furnizată de către 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din UK, privind utilizarea suplimentelor alimentare pe parcursul lunilor mai, iunie şi iulie 2020. Dintre aceştia, 175.652 au luat regulat suplimente, iar 197. 068 nu. Aproximativ 67% erau femei.
Între luna mai şi iulie, 23.521 de oameni s-au infectat, iar 439.199 au fost testaţi negativ.

Studiile ce au urmat, au confirmat că consumul de probiotice, omega-3, multivitamine şi vitamina D asociază un risc mai mic de infecţie cu SARS-CoV-2: cu 14%, 12%, 13%, respectiv cu 9%. Cercetând mai mult, autorii au observat aceste modificări doar la femei, indiferent de vârstă sau greutate.

În SUA şi Suedia, consumul de suplimente alimenatare a influenţat astfel:

  • Probioticele: 18%, respectiv 37%
  • Omega-3: 21%, respectiv 16%
  • Multivitamine: 12%, respectiv 22%
  • Vitamina D: 24%, respectiv 19%


Acesta este un studiu observaţional, care nu poate preciza momentan cauza. Cunoaşte unele limitări, precum faptul că se raportează doar la un grup anume şi faptul că nu s-au colectat date despre doze sau ingrediente.

Profesorul Sumantra Ray, director executiv al NNEdPro Global Centre for Nutrition and Health, sugerează că în momentul de faţă sunt puţine dovezi convingătoare privind capacitatea terapeutică ale acestor suplimente, dincolo de menţinerea răspunsului imun normal al organismului. Cercetătoii vor continua desfăşurarea acestui studiu, dar la un nivel mai înalt.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-04-2021 | creare: 22-04-2021 | Vizite: 721
Bibliografie
Multivitamins, omega-3, probiotics, vitamin D may lessen risk of positive COVID-19 test, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210419195307.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care merg lent au de patru ori mai multe șanse de a muri din cauza COVID-19
  • Masca facială și ventilația sunt mai eficiente decât distanțarea socială pentru stoparea răspândirii COVID-19
  • Zonele mai însorite sunt asociate cu mai puține decese din cauza COVID-19
  •