Anumite suplimentele alimentare ar putea scădea riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Anumite suplimentele alimentare ar putea scădea riscul de infectare cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Anumite suplimentele alimentare ar putea scădea riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Un studiu publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health, sugerează că consumul de multivitamine, omega-3, probiotice sau suplimente de vitamina D, poate reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor.
De la începutul pandemiei, au existat o multitudine de recomandări privind consumul de vitamina C, zinc sau suplimente de usturoi, dar s-a demonstrat că nu au avut vreun beneficiu cert. Cu toate acestea, în prima carantină, (23 Martie, 2020) , vânzările de vitamina C din UK au crescut cu 110%, iar în SUA, vânzările suplimentelor de zinc au crescut cu 415%. Suplimentele alimentare pot creÅŸte în mod cert imunitatea, fiind esenÅ£iale pentru prevenirea ÅŸi recuperarea infecÅ£iilor, dar momentan nu se cunoaÅŸte un rol sigur al acestora în scăderea riscului de infectare cu SARS-CoV-2.

O aplicaÅ£ie intitulată COVID-19 Symptom Study a fost lansată în UK, SUA ÅŸi Suedia, în martie 2020, pentru a acumula informaÅ£ii privind sănătatea abonaÅ£ilor, inclusiv actualizări zilnice privind simptome Covid sau rezultatele testelor.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţia furnizată de către 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din UK, privind utilizarea suplimentelor alimentare pe parcursul lunilor mai, iunie şi iulie 2020. Dintre aceştia, 175.652 au luat regulat suplimente, iar 197. 068 nu. Aproximativ 67% erau femei.
Între luna mai ÅŸi iulie, 23.521 de oameni s-au infectat, iar 439.199 au fost testaÅ£i negativ.

Studiile ce au urmat, au confirmat că consumul de probiotice, omega-3, multivitamine ÅŸi vitamina D asociază un risc mai mic de infecÅ£ie cu SARS-CoV-2: cu 14%, 12%, 13%, respectiv cu 9%. Cercetând mai mult, autorii au observat aceste modificări doar la femei, indiferent de vârstă sau greutate.

În SUA ÅŸi Suedia, consumul de suplimente alimenatare a influenÅ£at astfel:

  • Probioticele: 18%, respectiv 37%
  • Omega-3: 21%, respectiv 16%
  • Multivitamine: 12%, respectiv 22%
  • Vitamina D: 24%, respectiv 19%


Acesta este un studiu observaţional, care nu poate preciza momentan cauza. Cunoaşte unele limitări, precum faptul că se raportează doar la un grup anume şi faptul că nu s-au colectat date despre doze sau ingrediente.

Profesorul Sumantra Ray, director executiv al NNEdPro Global Centre for Nutrition and Health, sugerează că în momentul de faţă sunt puÅ£ine dovezi convingătoare privind capacitatea terapeutică ale acestor suplimente, dincolo de menÅ£inerea răspunsului imun normal al organismului. Cercetătoii vor continua desfăşurarea acestui studiu, dar la un nivel mai înalt.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-04-2021 | creare: 22-04-2021 | Vizite: 696
Bibliografie
Multivitamins, omega-3, probiotics, vitamin D may lessen risk of positive COVID-19 test, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210419195307.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care merg lent au de patru ori mai multe È™anse de a muri din cauza COVID-19
  • Masca facială È™i ventilaÈ›ia sunt mai eficiente decât distanÈ›area socială pentru stoparea răspândirii COVID-19
  • Zonele mai însorite sunt asociate cu mai puÈ›ine decese din cauza COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum