Un studiu de faza a 2-a asupra vaccinului pentru COVID-19

©

Autor:

Un studiu de faza a 2-a asupra vaccinului pentru COVID-19

Un nou vaccin împotriva COVID-19 a fost testat în China, dovedindu-se eficient și cu capacitatea de a induce un răspuns imun puternic.
În urma unui studiu publicat în luna mai, cercetătorii din China au supus unui studiu un nou vaccin pentru COVID-19. Studiul a fost reazlizat pe un număr mare de persoane cu vârsta peste 55 de ani, dar după imunizare niciunul dintre candidați nu a fost expus la SARS-CoV-2.

În prezent, la nivel global se află în faza de studiu aproximativ 250 de vaccinuri împotriva COVID-19. Acestea sunt vaccinuri ARNm, vaccinuri ADN, vaccinuri autologe pe baza de celule dendritice și vaccinuri antivirale.

Vaccinul studiat este format dintr-un virus uman atenuat, capabil de a infecta celulele umane dar incapabil de a induce boala. Acesta va introduce în celule materialul genetic care codifică proteina specifică SARS-CoV-2, urmând apoi ca aceste celule să producă proteina spike și să o dirijeze către ganglionii limfatici. La nivelul ganglionilor limfatici se vor produce anticorpi specifici pentru această proteină și vor neutraliza virusul.

Studiul însumează 508 participanți care au fost ulterior împărțiți în trei grupuri. Primul grup, format din 253 de persoane a primit o doză mare de vaccin, 129 de persoane au primit o doză mică și 126 au primit placebo. Vârsta participanților era cuprinsă între 18 ani și 55 de ani.

Timp de 30 de minute după vaccinare, participanții au fost urmăriți pentru a observa efectele adverse imediate. Pentru identificarea efectelor adverse la locul injectării, aceștia au fost suprafegheați timp de 28 de zile.

Fiecărui pacient i s-au recoltat analize de sânge, atât înaintea administrării vaccinului, cât și după, pentru a se determina formarea de anticorpi.

Rezultatele au fost satisfăcătoare, astfel că 95% dintre pacienții incluși în primul grup și 91% din cei din al doilea grup au dezvoltat răspunsuri imune în ziua 28 după vaccinare. Efectele vaccinului ar putea fi limitate de imunitatea preexistentă pentru virusul folosit, precum și de vârsta înaintată.

Din cauza riscului crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19 și a evoluției nefavorabile, persoanele în vârstă reprezintă ținta noilor studii pentru un vaccin eficient. Autorii sugerează că poate fi recomandată o doză suplimentară pentru aceste persoane, dar efectele acestei ipoteze necesită studii pentru a evalua profilul de siguranță.

O altă limitare a acestui studiu este reprezentată de perioada de urmărire după vaccinare. Participanții au fost urmăriți 28 de zile și nu există încă date care să ateste durabilitatea imunității induse de vaccin. Totodată, candidații nefiind expuși la SARS-CoV-2 după vaccinare, astfel că nu poate fi precizat înca dacă acest vaccin este eficient în momentul expunerii.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-08-2020 | creare: 15-08-2020 | Vizite: 409
Bibliografie
Chinese phase 2 trial finds COVID-19 vaccine is safe and induces an immune response, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200720132555.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •