Mecanismul de activare a noului coronavirus, potrivit unui nou studiu

©

Autor:

Mecanismul de activare a noului coronavirus, potrivit unui nou studiu

Un nou studiu sugerează că mecanismul de activare a noului coronavirus este următorul: virusul intră în celula gazdă prin intermediul unei proteine virale spike, determinând o secvență de activare care ajunge să fie clivată de furină, o enzima celulară. Se pare că acest clivaj are o importanță deosebită pentru infectarea celulelor pulmonare. Rezultatele oferă o bază pentru dezvoltarea de noi terapii și vaccinuri împotriva COVID-19 și mai mult, informații despre modalitatea prin care coronavirusurile se modifică pentru a facilita transmiterea de la animale la specia umană. Studiul a fost publicat în Molecular Cell.

Se cunoaște că noul coronavirus s-a transmis de la animale la oameni, determinând infecție pulmonară și cauzând peste 200.000 de decese.

Cea care facilitează intrarea SARS-CoV-2 în celulă gazdă este proteina virală spike. După ce virusul intră în celulă, el își eliberează genomul și astfel începe replicarea virală. Pentru că acest lucru să se întâmple, secvențele de activare ale proteinei spike trebuie să fie clivate de enzimele celulare (proteaze). Proteina virală deține o secvență de activare la nivelul situsului de clivare S1/S2, care este asemănător cu cel observat la virusurile gripale aviare înalt patogene. Totui, până acum această secvență nu s-a observat la virusurile înrudite cu SARS-CoV-2.

În noul studiu, cercetătorii au reușit să arate că secvența de activare S1/S2 a proteinei virale spike din SARS-CoV-2 este clivată de furină, o protează celulară, și că acest clivaj este esențial pentru infectarea celulelor pulmonare. Mai mult, ea este importantă pentru fuziunea celulelor infectate cu cele sănătoase, ceea ce ar putea facilita răspândirea virusului în organism fără a părăsi celulele gazdă.

Rezultatele studiului sugerează că inhibarea furinei ar trebui să oprească răspândirea noului coronavirus la nivelul plămânilor și că mai mult, virusul utilizează un mecanism de activare în 2 pași: în celulele infectate, proteina spike trebuie să fie clivată de către furină astfel încât virusurile nou formate să folosească proteaza TMPRSS2 pentru clivarea ulterioară a proteinei spike, care este esențială pentru intrarea în celulele pulmonare.

Dacă vrem ca un vaccin viu atenuat să declanșeze un răspuns imun puternic, el trebuie să aibă o capacitate de replicare limitată, spre exemplu la nivelul locului unde s-a facut injecția. Cercetătorii sugerează că o variantă de SARS-CoV-2 la care să se îndepărteze secvența de activare pentru furină, ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin. Varianta de virus atenuată ar determina sistemul imun să reacționeze la patogen prin producerea de anticorpi dar nu ar mai putea declanșa boala.

Până acum, o secvență de activare S1/S2 care poate fi clivată de furină a fost identificată doar la SARS-CoV-2, dintre toate coronavirusurile.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 13-05-2020 | creare: 13-05-2020 | Vizite: 560
Bibliografie
Activation of the SARS coronavirus 2 revealed: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200504101618.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum