Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară

©

Autor:

Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
Antibioticele ar putea fi asociate cu tulburarea patologică a conștiinței, numită delir, dar și alte probleme neurologice, conform unei meta-analize publicate în jurnalul Neurology ce aparține Academiei Americane de Neurologie.

Delirul produce confuzie mentală combinată cu halucinații și stări de agitație. De cele mai multe ori medicamentele sunt cauza delirului, însă antibioticele nu sunt printre principalele medicamente suspectate de medici în acest caz.

Cercetătorii au analizat studiile realizate până în prezent pe această temă ce au inclus aproximativ 391 de pacienți cărora le-au fost administrate antibiotice și au dezvoltat ulterior stări de delir și alte probleme neurologice. Au fost utilizate în total 54 de antibiotice diferite din 12 clase, de la cele mai comune, cum ar fi sulfonamidele și ciprofloxacin la antibioticele intravenoase cum ar fi cefepima și penicilina.

Aproximativ 47% din participanți au prezentat delir și halucinații, 14% al prezentat convulsii, 15% spasme musculare involuntare și 5% pierderea controlului asupra mișcărilor corpului.

În plus, înregistrările EEG (electroencefalograma) au indicat activitate electrică anormală la nivelul creierului în 70% din cazuri.

Cercetătorii au identificate trei tipuri de delir și alte probleme neurologice asociate antibioticelor. Tipul 1 a fost caracterizat de convulsii asociate penicilinei și cefalosporinelor. Tipul 2 a fost marcat de simptome de psihoză asociate cu procain penicilina, sulfonamidele, fluorochinolonele și macrolidele. În cazul acestor 2 tipuri semnele au apărut după câteva zile. După întreruperea administrătii antibioticelor, simptomele s-au ameliorat în decurs de câteva zile.

Tipul 3 a fost caracterizat de activitate cerebrală anormală și reducerea coordonării musculare, precum și alte semne ale disfuncției cerebrale, asociate cu metronidazolul. Simptomele au apărut în decurs de câteva săptămâni în acest caz iar după întreruperea tratamentului simptomele s-au ameliorat după o perioadă mai lungă de timp.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cu certitudine dacă antibioticele sunt cauza apariției delirului și pentru prevenirea acestei afecțiuni și a altor probleme cerebrale.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-10-2021 | creare: 18-02-2016 | Vizite: 3548
Bibliografie
Common antibiotics may be linked to temporary mental confusion, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-common-antibiotics-linked-temporary-mental.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Prescrierea de mai puține antibiotice pentru tuse și răceli nu aduce complicații majore
  •