Anosmia (pierderea mirosului) - cel mai bun predictor pentru COVID-19

©

Autor:

Anosmia (pierderea mirosului) - cel mai bun predictor pentru COVID-19
Pierderea recentă a mirosului este cel mai bun predictor al COVID-19 în rândul persoanelor cu boli respiratorii, sugerează o nouă cercetare. Deși anosmia apare inclusiv la persoanele cu alte afecțiuni respiratorii, pierderea mirosului este semnificativ mai mare la pacienții pozitivi cu virusul SARS-CoV-2. Oamenii de știință recomandă o evaluare în scară de la 1 la 10 a capacității olfactive pentru COVID-19, denumită ODoR-19, pentru screening-ul persoanelor cu pierderi olfactive recente.
Pierderea mirosului sau a gustului poate avea consecințe grave asociate cu calitatea vieții pentru pacienți. Cu toate acestea, rolul lor în diagnosticarea COVID-19 este încă subapreciat din cauza lipsei generale de conștientizare a anosmiei și a altor tulburări chimiosenzoriale de către medici și public, inclusiv potențiala asociere a acestora cu infecțiile respiratorii. Potrivit rapoartelor anterioare, pierderea bruscă a mirosului și gustului sunt semne cheie precoce și specifice ale bolii COVID-19, care sunt manifestate în mod distinct la persoanele asimptomatice. Cu toate acestea, au fost efectuate puține cercetări privind impactul, durata și reversibilitatea pierderii mirosului cauzate de COVID-19.

În cadrul studiului actual, cercetătorii și-au propus să identifice disfuncțiile chimiosenzoriale asociate cu COVID-19 și să determine relevanța lor ca predictori ai bolii. În acest sens, au fost colectate date din chestionarul de bază al Consorțiului Global pentru Cercetare Chemosenzorială (GCCR), care a fost implementat în 23 de limbi de pe tot globul prin intermediul rețelelor sociale, mass-media tradiționale, precum și site-ul web GCCR.

Sondajul și-a propus să determine dacă modificările funcțiilor chimiosenzoriale disting persoanele cu COVID-19 de cele cu alte infecții respiratorii. Rezultatele au arătat că mirosul, gustul și abilitățile chemosenzoriale scad semnificativ la pacienții cu COVID-19, atât în grupul pacienților pozitivi în urma testării în laborator, cât și a celor testați clinic. De asemenea, cercetătorii sugerează că pierderea mirosului este mai predictivă pentru COVID-19 decât alte semne cardinale, cum ar fi febra și durerea în gât.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-01-2022 | creare: 01-01-2022 | Vizite: 441
Bibliografie
Loss of smell is the best predictor of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20211230/Loss-of-smell-is-the-best-predictor-of-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi cercetări dezvăluie impactul pierderii mirosului
  • Pierderea mirosului, raportată în 86% din cazurile ușoare de COVID-19
  • Pierderea gustului și a mirosului - cauze posibile
  •