Pierderea mirosului cauzată de COVID-19

©

Autor:

Pierderea mirosului cauzată de COVID-19

Deși manifestările gripale păreau a fi manifestările principale ale COVID-19, recent a fost identificată pierderea mirosului drept principalul simptom neurologic și cel mai frecvent raportat de către pacienți.
Pierderea mirosului sau anosmia, este principalul simptom neurologic cu care pacienții infectați cu SARS-CoV-2 se confruntă în ultima perioadă. Mecanismul apariției acestui simptom nu a fost încă elucidat, dar studiile recente sugerează că acesta este un bun predictor pentru boală. Trebuie menționat că pacienții își recapătă mirosul pe parcursul câtorva săptămâni, mult mai repede comparativ cu alte infecții virale.

Recent, un grup științific a identificat celulele olfactive vulnerabile la infecția cu noul coronavirus, neuronii senzoriali care preiau și transmit informația către creier nefiind printre aceste celule vulnerabile. Acești neuroni nu dețin gena care codifică proteina receptorului ACE2, folosită de SARS-CoV-2 pentru a pătrunde în celule.

Descoperirile oamenilor de știință sugerează că pierderea mirosului se produce prin afectarea celulelor de susținere, nu prin infectarea neuronilor senzoriali. Astfel, șansa ca acest virus să afecteze iremediabil circuitele neuronale olfactive este minoră și pierderea mirosului este doar temporară.

Datele raportate cu privire la simptomele experimentate de către pacienții COVID-19 pozitivi reflectă faptul că aceștia au un risc de 27 de ori mai mare de a prezenta anosmie, pe când riscul de a prezenta tuse sau febră este de 2,2 ori mai mare.

Pentru a identifica tipurile de celule vulnerabile, autorii studiului au analizat prezența genei ACE2 în mii de celule din cavitatea nazală superioară. Gena ACE2 este prezentă în celulele epiteliului olfactiv, un țesut ce acoperă cavitatea nazală și care este responsabil de detectarea diferitelor mirosuri. Analizând neuronii senzitivi olfactivi, aceștia au remarcat că gena ACE2 nu se regăsește la acest nivel, fiind prezente gene specifice altor coronavirusuri.

În urma analizării unui număr mare de celule, autorii au identificat două tipuri celulare vulnerabile. Celulele sustentaculare din jurul neuronilor senzoriali și celule bazale care regenerează epiteliul olfactiv după deteriorare.

Rezultatele studiului sugerează că anosmia are caracter temporar, fiind determinată de afectarea celulelor de susținere din structura epiteliului olfactiv. Ipoteza conform căreia virusul nu afectează direct neuronii este utilă și în abordarea deficitelor neurologice induse de SARS-CoV-2, știut fiind faptul că virusul poate interfera cu funcția creierului și poate afecta celulele vasculare din sistemul nervos.

Având în vedere consecințele psihologice grave precum depresia și anorexia, cercetătorii își îndreaptă atenția spre a găsi o metodă de diagnostic și un tratament eficient destinate persoanelor cu anosmie.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 06-08-2020 | creare: 06-08-2020 | Vizite: 1256
Bibliografie
How COVID-19 causes smell loss, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200724141027.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum