Analize endocrinologice și soluții avansate pentru dereglările hormonale

©

Autor:

Analize endocrinologice și soluții avansate pentru dereglările hormonale

Menopauza este o afecțiune asociată cu adaptarea corpului la scăderea nivelului de hormoni sexuali. Hormonii sunt responsabili pentru toate procesele din corp, iar dezechilibrul lor poate provoca o varietate de tulburări. De pildă, dacă apar simptome de insuficiență endocrină, trebuie de mers la un medic specialist în probleme endocrinologice la o clinică specializată în complicațiile cauzate de menopauză și perimenopauză.


De regulă, insuficiența hormonală apare din cauza unor factori precum: stres, fumat, scăderea imunității, insomnie, palpitații, urinare frecventă, nervozitate, tremurături, infecții cu paraziți, infecții virale, tulburări digestive, luarea unor medicamente cu efecte secundare.


Analize endocrinologice

Pentru a avea o stare bună de sănătate, trebuie ca în organism să existe un nivel hormonal echilibrat; de el depind toate procesele din organism, activitatea organelor interne, structura pielii, starea vaselor sanguine, etc.


Hormonii sunt produși de glandele suprarenale, glandele tiroide și paratiroide, timus, glanda pituitară, pancreas, ovare, testicule, hipotalamus. Când apar modificări hormonale, principalele semne sunt: o senzație excesivă de sete, gură uscată, probleme de vedere, oboseală rapidă, slăbiciune, apariția unor probleme ale pielii, disfuncții sexuale, formarea vergeturilor, creșterea în greutate, etc.


Prin urmare, când există simptome, ar fi bine de mers la un medic endocrinolog pentru control, examinări și analize, în scopul de a primi un diagnostic și un tratament corespunzător.


Pentru diagnostic se fac anumite analize endocrinologice și investigații, la o clinică de specialitate:

  • Analize de sânge, analize de urină
  • Măsurarea nivelurilor hormonale, precum TSH (hormonul stimulator al tiroidei), T3 și T4 (hormoni tiroidieni), hormoni sexuali (estrogen, testosteron)
  • Măsurarea de cortizol, prolactină, insulină și peptidul C
  • Controlul glicemiei
  • Teste pentru markeri autoimuni
  • DEXA (osteodensitometrie), CT/ RMN hipofizar și CT/ RMN al glandelor suprarenale
  • Ecografie tiroidiană, teste ale funcției tiroidiene.


Examinarea fizică este necesară, inspecția vizuală a pielii, a pigmentării pielii, palparea se face pentru a vedea starea glandei tiroide. Analiza de sânge ajută la aflarea nivelului de zahăr din sânge și de hormoni. Se pot efectua și radiografii sau tomografii în cazuri mai grave, pentru a pune un diagnostic exact.

 

Analize endocrinologice la Sphera Clinic


În funcție de rezultatele analizelor se poate stabili un plan de tratament personalizat, ce are ca scop restabilirea nivelului hormonal. Unele femei au nevoie de un tratament pentru o boală, cum ar fi: diabet zaharat de tip 1 și tip 2, hipotiroidism, hipertiroidism, noduli tiroidieni, cancer tiroidian, hiperparatiroidism, hipoparatiroidism, boala Addison, sindrom Cushing, osteoporoză, tulburări metabolice, etc.


Astfel de boli pot să apară din cauza înaintării în vârstă, dar și pe fondul unor factori: fumat, alcool, droguri, alimentație nesănătoasă, exces de greutate, sedentarism. Multe boli endocrine sunt ereditare și unele se declanșează chiar și la copii. În plus, unele boli sunt asimptomatice. De pildă, s-a constatat faptul că 85-90% din toate cazurile de diabet, sunt de fapt diabet zaharat de tip 2 și sunt de multe ori fără simptome. Prin controale de rutină la medicul endocrinolog se poate descoperi diabetul în faza sa incipientă, cum ar fi un prediabet, astfel se previn complicațiile acestei boli sub formă de leziuni la diferite organe.


Luarea unor medicamente hormonale poate ajuta în tratamentul și ameliorarea unor boli grave. De exemplu, în caz de hipotiroidism sau cancer tiroidian se recomandă astfel de tratamente, cu hormonul tiroidian. Terapia are ca scop restabilirea nivelurilor normale de hormoni din organism. Desigur aceste medicamente se iau doar la recomandarea medicului, fiind necesare: examinări, supravegherea medicală și analize de sânge pentru a verifica la câteva săptămâni nivelurile de TSH (hormonul stimulator al tiroidei).  


Nutriționiștii și endocrinologii consideră că aportul de vitamine și minerale este foarte important pentru îmbunătățirea sănătății și creșterea imunității. Dozele se iau însă cu prescripție medicală când există probleme de sănătate, deci fără a exagera. În plus, vitaminele și mineralele se recomandă în funcție de deficitul de nutrienți din organism și de compatibilitatea lor. De pildă, dacă o femeie are un deficit de fier, ea va lua suplimente de fier și vitamina C. Autoadministrarea vitaminelor și mineralelor pe termen lung, sau în mod exagerat este o greșeală, pentru că pot apărea simptome inconfortabile.


Medicii recomandă și o dietă sau un plan nutrițional, evitarea stresului, renunțarea la fumat și alcool.


Data actualizare: 02-07-2024 | creare: 02-07-2024 | Vizite: 241
Bibliografie
Text si imagini oferite de Sphera Clinic
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: