Un aer poluat crește riscul copiilor de a dezvolta ADHD

©

Autor:

Un aer poluat crește riscul copiilor de a dezvolta ADHD
Copiii care trăiesc în zone cu un aer poluat, în principal din cauza nivelurilor ridicate de particule aeriene PM2,5 și a nivelurilor foarte scăzute de spațiu verde, ar putea avea un risc crescut cu până la 62% de a dezvolta ADHD, conform concluziilor unui studiu publicat în jurnalul cu acces deschis Environment International. Simultan, copiii care locuiesc în zone mai verzi și mai puțin poluate au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta ADHD.
Studiul, care a investigat posibilele asocieri dintre expunerea la un spațiu verde, poluarea aerului și zgomot la începutul vieții cu incidența ulterioară a ADHD, una dintre cele mai răspândite tulburări de neurodezvoltare, a confirmat legătura dintre spațiul verde, poluarea aerului și ADHD după analiza datelor a peste 37.000 de copii, dintre care peste 1.200 diagnosticați cu boala.

Procentul de spațiu verde din cartierul participanților a fost estimat folosind o metrică nouă și precisă a imaginilor din satelit, în timp ce nivelurile rezidențiale a doi poluanți ai aerului (NO2 și PM2,5) precum și nivelurile de zgomot au fost estimate folosind modelele de expunere disponibile. În cele din urmă, posibilele asocieri dintre cele trei expuneri de mediu și ADHD au fost evaluate folosind un model statistic care a permis determinarea raporturilor de risc.

Analiza spațiilor verzi a arătat că participanții care locuiau în zone cu un procent mai mare de vegetație aveau un risc mai scăzut de ADHD. Mai precis, rezultatele arată că o creștere cu 12% a procentului de vegetație a fost asociată cu o reducere cu 10% a riscului de ADHD. În ceea ce privește poluarea aerului, asocierea opusă a fost observată cu PM2,5: participanții cu o expunere mai mare la particule fine de PM2,5 au avut un risc mai mare de ADHD. În schimb, nu au fost găsite asocieri pentru restul expunerilor de mediu evaluate.

Rezultatele sunt în concordanță cu studiile anterioare, care au găsit asocieri între spațiul verde și, respectiv, poluarea aerului cu ADHD. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor efectuate până în prezent s-au concentrat pe evaluarea expunerilor unice și rareori au evaluat efectele comune ale expunerilor multiple ale mediului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-02-2022 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Children living in greener and less polluted areas have 50% lower risk of developing ADHD, link: https://www.news-medical.net/news/20220224/Children-living-in-greener-and-less-polluted-areas-have-5025-lower-risk-of-developing-ADHD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum