Dependența de substanțe afectează relația dintre mamă și bebeluș
©
Autor: Airinei Camelia
![Dependența de substanțe afectează relația dintre mamă și bebeluș](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35085.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
„De obicei, comunicarea cu propriul bebeluș este o experiență plină de satisfacții pentru mame, însă mamele dependente, chiar și în perioadele de abstinență, au un răspuns mai slab la stimulii oferiți de bebeluș și interacțiunea le provoacă mai degrabă stres, decât bucurie”, a declarat autorul studiului, Dr. Sohye Kim.
Pentru cercetări au fost recrutate 36 de mame internate într-un centru de reabilitare pentru abuz de substanțe. Interacțiunea dintre mame și copii au fost filmate la cinci luni de la naștere, iar la șase luni de la naștere mamelor li s-au făcut un RMN funcțional în timp ce priveau fețe triste sau fericite ale propriului copil.
Studiile anterioare au arătat la mamele care nu sunt dependente o activare puternică a zonelor de recompensă din creier asociate cu dopamina în momentul în care își vedeau copilul fericit. Aceste cercetări însă, au arătat la mamele dependente o activitate mult mai scăzută în aceleași regiuni în momentul în care priveau imaginile cu fața veselă a propriului copil.
Aceste rezultate ar putea reprezenta o explicație a gradului ridicat de neglijență și abandon la mamele dependente de substanțe. Potrivit autorilor, codificarea fenomenelor neurologice din spatele acestui fenomen ar putea ajuta la stabilirea unor intervenții timpurii privind sprijinirea mamelor dependente în îngrijirea bebelușului și lupta contra dependenței.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 01-08-2017 | creare: 01-08-2017 | Vizite: 1003
Bibliografie
Mother's brain reward response to offspring reduced by substance addiction, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-mother-brain-reward-response-offspring.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Disbioza intestinală microbiană la nou-născuți îi predispune pe termen lung la dezvoltarea alergiilor respiratorii
- Trasarea cu degetul îmbunătățește învățarea: dovezi care susțin o practica veche de 100 de ani
- Un nou studiu facilitează identificarea copiilor cu cel mai mare risc de infecție cu virusul sincițial respirator
- Cum îi ajută scrânciobul pe copii să învețe să coopereze
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dependent de metadona (sintalgon)
- Sunt dependenta de heroina
- Drogat fara voie?!
- Etnobotanice
- Dependenta psihica!
- Vreau sa scap de depedenta de masturbare... Ajutati-ma!
- Prietenul meu este dependent de prenadez
- Ajutați-mă cu problema de cuplu.
- Vreau sa merg inainte
- Centru tratament gratis