Analiza acarienilor de la nivel cutanat

©

Autor:

Analiza acarienilor de la nivel cutanat
Cercetătorii au analizat un fragment complet din ADN-ului acarienilor identificați în foliculii de păr ai oamenilor, pentru a afla modalitățile acestora de împerechere, caracteristicile corpului și evoluție. Studiul a fost publicat recent în revista Molecular Biology and Evolution.
Acarienii microscopici din porii umani se împerechează pe planul cutanat noaptea și își simplifică structura din ce în ce mai mult, conform oamenilor de știință.

Majoritatea acarienilor se transmit încă de la naștere și sunt transportați de fiecare om, iar numărul acestora crește în același timp cu dimensiunile organismului gazdă. În medie aceștia măsoară 0, 3 mm lungime, se localizează preponderent în foliculii de păr de la nivelul feței, mameloanelor, genelor. Se hrănesc cu sebumul eliberat natural de porii cutanați și devin activi noaptea când se deplasează între foliculi pentru a se împerechea.

Studiul realizat este primul de acest fel, urmărind secvențierea genomului acarianului D. folliculorum. Rezultatele obținute ajută ceercetătorii să înțeleagă comportamentul microstructurilor. Prin existența izolată pe care o au, acarienii își simplifică evolutiv ADN-ul, elimină genele inutile și par a trece de la gradul de paraziți externi, la simbioți interni. Acarianul D. folliculorum are o aranjare diferită a structurii ADN față de alți acarieni datorită localizării în porii feței și a foliculilor de păr. Nu au protecție UV, iar din acest motiv sunt activi noaptea și totodată se folosesc de melatonina secretată de piele umană pentru a supraviețui.

Prin studii anterioare, se considera că acarienii sunt responsabili de anumite inflamații ale pielii, din cauza acumulării deșeurilor eliberate doar atunci când mor, însă noul studiu relevă faptul că acești acarieni nu acționează astfel și au fost acuzați pe nedrept de unele afecțiuni dermice. Din contră, acarienii pot avea roluri simple dar benefice, de menținere a sănătății porilor de la nivelul feței. Mai multe studii sunt necesare pentru a identifica comportamentul biologic al acestor microstructuri.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 466
Bibliografie
The secret lives of mites in the skin of our faces, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622101404.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este „rețeta” apariției alergiilor alimentare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum