Glicerina ar putea fi folosită în tratamentul psoriazisului

©

Autor:

Glicerina ar putea fi folosită în tratamentul psoriazisului
Pacienții cu psoriazis au raportat că glicerina, un bun solvent vegetal, inofensiv pentru organism, aflat pe lista ingredientelor din multe loțiuni de piele, este eficientă în combaterea psoriazisului. Un nou studiu oferă dovezi obiective care susțin rapoartele pacienților. Cercetătorii au descoperit că, indiferent dacă este aplicată local sau ingerată în apa potabilă, glicerină ajută la calmarea simptomelor psoriazisului.
Studiile oferă mai multe dovezi ale diferitelor moduri în care glicerina permite maturarea sănătoasă a celulelor pielii prin patru etape care duc la un strat de piele neted și protector. Topic, glicerina are un efect calmant și emolient. O parte din acțiunea glicerinei, pe care cercetătorii au reușit să o delimiteze, este conversia sa în lipide sau grăsimi, fosfatidilglicerol, care reglează în cele din urmă funcția keratinocitelor, principalul tip de celule ale pielii. Glicerina pătrunde în piele prin căi precum aquaporin-3, un canal exprimat în celulele pielii. Oamenii de știință au arătat că, odată ajunsă în interior, acvaporina 3 canalizează glicerina în fosfolipază-D-2, o enzimă care transformă grăsimile din membrana celulară externă în semnale celulare, transformând în cele din urmă glicerina în fosfatidilglicerol.

În 2018, Wendy Bollag, fiziolog celular și autor al studiului actual, a raportat că aplicarea topică a fosfatidilglicerolului a redus inflamația și simptomele caracteristice ale psoriazisului la șoarece. De această dată, au decis să analizeze impactul glicerinei sale precursoare disponibile pe scară largă.

Pentru noile studii, s-a folosit imiquimod, care este cunoscut pentru a produce leziuni asemănătoare psoriazisului la oameni, folosindu-l pentru probleme precum verucile genitale și unele tipuri de cancer de piele, pentru a produce un model animal. Șoarecii fie au băut glicerina naturală, fie aceasta a fost aplicată local. Indiferent de modul de administrare, glicerina a contribuit la reducerea dezvoltării leziunilor pielii, relatează oamenii de știință, o constatare care ajută la sublinierea faptului că glicerina funcționează în mai multe moduri pentru a îmbunătăți starea pielii.

Pe plan extern, glicerina și-a arătat acțiunea ca emolient, deoarece chiar și la șoareci lipsiți de fosfolipază-D-2, efectul administrării sale a fost benefic. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că glicerina topică a redus nivelurile de peroxid de hidrogen care pătrund în celulele pielii. Atunci când au adăugat glicerină și peroxid de hidrogen în același timp direct în celulele pielii, au descoperit că glicerina protejează împotriva stresului oxidativ de peroxid de hidrogen.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-10-2021 | creare: 07-10-2021 | Vizite: 955
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uleiul de icre de hering în tratamentul psoriazisului
  • Ar putea un hormon de fier defect în piele să fie cheia pentru vindecarea psoriazisului?
  • Fototerapia la domiciliu se dovedește eficientă pentru tratamentul psoriazisului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum