Eczema iritativă și dermatita alergică de contact, diferențiate printr-o nouă metodă de diagnostic
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Eczema iritativă și dermatita alergică de contact, diferențiate printr-o nouă metodă de diagnostic](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=38910.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Aproximativ 20% din populaÈ›ia țărilor cu venituri ridicate se confruntă cu dermatita de contact, o boală adesea asociată cu expunerea la substanÈ›e chimice în mediul de lucru. În funcÈ›ie de cauză, dermatita poate fi: dermatită de contact alergică, care este cauzată de o reacÈ›ie alergică È™i dermatită iritativă nealergică, care este cauzată de agenÈ›i chimici sau factori fizici. Deoarece cele două tipuri necesită tratamente diferite, este important să se realizeze diagnosticul corect. Acest lucru se poate dovedi dificil pentru dermatologi, deoarece bolile prezintă simptome clinice similare. Diagnosticul se bazează în mod normal pe rezultatele unui test de patch-uri, care sunt adesea greu de interpretat È™i uneori pot da rezultate fals pozitive sau false negative.
În studiul actual, cercetătorii de la Institutul Karolinska, împreună cu omologi de la universități din Finlanda È™i Austria au comparat teste de patch-uri de la 85 de pacienÈ›i cu eczeme de contact È™i probe de piele sănătoase pentru a examina expresia genei din piele, rezultată din expunerea la alergeni È™i iritanÈ›i diferiÈ›i. Folosind o tehnică de învățare automată legată de un algoritm genetic adaptat, cercetătorii au identificat seturi de două sau trei gene care împreună ar putea distinge reacÈ›iile cutanate alergice.
„Rezultatele noastre arată că există un potenÈ›ial considerabil pentru dezvoltarea unei noi metode de diagnostic bazate pe aceÈ™ti biomarkeri.”, spune autorul studiului, Nanna Fyhrquist, cercetător È™i lider de grup la Institutul de Medicină de Mediu din cadrul Institutului Karolinska. Conform cercetătorilor, următorul pas al proiectului presupune o validare clinică mai extinsă a markerilor È™i optimizarea tehnică a metodei.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 07-01-2024 | creare: 17-12-2020 | Vizite: 1235
Bibliografie
Data-driven discovery of biomarkers pave way for improved diagnosis of contact allergy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201214150355.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O abordare inovatoare pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii: speranțe pentru viitor
- Deteriorarea ARN-ului joacă un rol esențial în reacția la arsuri solare
- Cum să evitați infecțiile micotice ale unghiilor
- Un nanosistem recent descoperit ar putea crește eficiența tratamentului pentru melanom
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dermatita de contact
- Pata rosie la coada ochiului stang
- Dermatita de contact
- Eczeme pe corp cu coaja
- Eczema piodermizata
- Psoriazis?
- Ce legatura exista intre limba incarcata si eczema?
- Dermatita alergica