Amidonul rezistent ar putea încetini progresia bolii ficatului gras non-alcoolic

Amidonul rezistent ar putea încetini progresia bolii ficatului gras non-alcoolic

©

Autor:

Amidonul rezistent ar putea încetini progresia bolii ficatului gras non-alcoolic
Un studiu recent efectuat de un colectiv internaÈ›ional de cercetători de la Universitatea din Jena, Spitalul al Șaselea al Poporului din Shanghai afiliat la Facultatea de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai (SSPH-SJTUSM) È™i Institutul Leibniz pentru Cercetarea Produselor Naturale È™i Biologie a InfecÈ›iei (Leibniz-HKI), sugerează că amidonul rezistent ar putea avea un rol semnificativ în ameliorarea bolii fictului gras non-alcoolic (NAFLD). Acest studiu, publicat în revista de cercetare Cell Metabolism, a implicat un studiu nutriÈ›ional clinic cu pacienÈ›i afectaÈ›i de NAFLD.
Echipa de cercetători a descoperit că o dietă adaptată, bogată în amidon rezistent, nu doar că a influenÈ›at pozitiv microbiomul intestinal, dar a È™i redus acumularea de grăsime în ficat. Mai mult, s-au observat modificări ale tipurilor de bacterii din intestin, care au contribuit la reducerea È™i transportul grăsimilor în ficat. Indicatorii biomarkerilor pentru NAFLD È™i inflamaÈ›ie au fost, de asemenea, reduÈ™i, sugerând o ameliorare a afectării hepatice.

Amidonul rezistent face parte din fibrele alimentare È™i se găseÈ™te în alimente precum pâine, paste făinoase È™i leguminoase. Acesta are un efect prebiotic în intestin, favorizând creÈ™terea bacteriilor benefice È™i reducerea celor dăunătoare. În cadrul studiului, s-au examinat probe de ser È™i fecale de la 200 de participanÈ›i pe o perioadă de patru luni. S-a constatat că nivelul unei anumite bacterii, Bacteroides stercoris, creÈ™te semnificativ odată cu severitatea bolii. Consumul zilnic de 40 de grame de amidon rezistent a redus prezenÈ›a acestei bacterii.

În contextul în care aproximativ 30% din populaÈ›ia globală suferă de NAFLD È™i în absenÈ›a unui tratament farmacologic aprobat, aceste descoperiri sunt deosebit de relevante. Cu toate acestea, pentru a formula recomandări nutriÈ›ionale concrete, sunt necesare studii suplimentare pe termen lung. Studiul a fost susÈ›inut de FundaÈ›ia Germană pentru Cercetare (DFG) È™i de AsociaÈ›ia Leibniz.

sursa: News Medical
foto: Friedrich-Schiller-Universitaet Jena

Data actualizare: 08-09-2023 | creare: 08-09-2023 | Vizite: 307
Bibliografie
Research shows how resistant starch could slow down progression of non-alcoholic fatty liver disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230905/Research-shows-how-resistant-starch-could-slow-down-progression-of-non-alcoholic-fatty-liver-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile bogate în fructoză lichidă pot creÈ™te riscul de hipertrigliceridemie È™i implicit al afecÈ›iunilor cardiovasculare
  • Un supliment cu multiminerale ar putea determina reducerea consecinÈ›elor steatozei hepatice
  • Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum