Evitarea consumului de alimente pe timpul nopții reduce nivelul glucozei și implicit riscul de diabet
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de alimente în timpul nopții, o activitate comună printre lucrătorii în schimburi de noapte, poate crește nivelul de glucoză, în timp ce mâncatul numai în timpul zilei ar putea preveni nivelurile mai mari de glucoză, constată un studiu clinic susținut de Institutul Național al de Sănătate din SUA. Descoperirile ar putea duce la noi intervenții comportamentale menite să îmbunătățească starea de sănătate a lucrătorilor în schimburi.
Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 19 tineri participanți sănătoși (șapte femei și 12 bărbați). După o rutină de precondiționare, participanții au fost repartizați aleatoriu unui protocol de laborator controlat de 14 zile care implică condiții simulate de muncă de noapte cu unul dintre cele două programe de masă. Un grup a mâncat în timpul nopții pentru a imita un program de masă tipic în rândul lucrătorilor de noapte, iar un grup a mâncat în timpul zilei.
Cercetătorii au evaluat apoi efectele celor două programe de masă asupra ritmurilor circadiene interne (procesul care reglează nu doar ciclul somn-veghe, ci și ciclul de 24 de ore al tuturor funcțiilor corporale, inclusiv al metabolismului). Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat pe timp de noapte au avut un nivel crescut al glucozei din sânge cu 6,4%, în timp ce persoanele care au mâncat doar pe timp de zi nu au prezentat creșteri semnificative ale glucozei.
„Acesta este un studiu de laborator riguros și extrem de controlat, care demonstrează o intervenție potențială pentru efectele metabolice adverse asociate cu munca în schimburi, care este o problemă cunoscută de sănătate publică”, a declarat directorul Centrului Național al NHL privind cercetarea tulburărilor de somn, Marishka Brown. „Așteptăm cu nerăbdare studii suplimentare care să confirme rezultatele și să înceapă să dezlege bazele biologice ale acestor descoperiri”.
sursa: Science Daily
Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 19 tineri participanți sănătoși (șapte femei și 12 bărbați). După o rutină de precondiționare, participanții au fost repartizați aleatoriu unui protocol de laborator controlat de 14 zile care implică condiții simulate de muncă de noapte cu unul dintre cele două programe de masă. Un grup a mâncat în timpul nopții pentru a imita un program de masă tipic în rândul lucrătorilor de noapte, iar un grup a mâncat în timpul zilei.
Cercetătorii au evaluat apoi efectele celor două programe de masă asupra ritmurilor circadiene interne (procesul care reglează nu doar ciclul somn-veghe, ci și ciclul de 24 de ore al tuturor funcțiilor corporale, inclusiv al metabolismului). Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat pe timp de noapte au avut un nivel crescut al glucozei din sânge cu 6,4%, în timp ce persoanele care au mâncat doar pe timp de zi nu au prezentat creșteri semnificative ale glucozei.
„Acesta este un studiu de laborator riguros și extrem de controlat, care demonstrează o intervenție potențială pentru efectele metabolice adverse asociate cu munca în schimburi, care este o problemă cunoscută de sănătate publică”, a declarat directorul Centrului Național al NHL privind cercetarea tulburărilor de somn, Marishka Brown. „Așteptăm cu nerăbdare studii suplimentare care să confirme rezultatele și să înceapă să dezlege bazele biologice ale acestor descoperiri”.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 07-12-2021 | creare: 07-12-2021 | Vizite: 377
Bibliografie
Daytime meals may reduce health risks linked to night shift work, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211203151433.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Care este speranța de viață după stabilirea diagnosticului de diabet?
- Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
- Obezitatea în perioada pre-adolescenței afectează sănătatea creierului și se asociază cu performanțe școlare mai proaste
- Aportul uzual mai mare de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Câteodată simt la puls câte un impuls în plus, nici nu știu cum sa îl descriu, care ma sperie
- Diabet tip 2
- Menopauza si diabetul