Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu riscul de insomnie cronică

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu riscul de insomnie cronică
Un studiu recent publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics explorează legătura dintre consumul alimentelor ultra-procesate și insomnia cronică. Cercetarea, realizată pe baza datelor din studiul NutriNet-Santé, care a implicat peste 39.000 de adulți francezi, indică o asociere semnificativă statistic între consumul crescut de alimente ultra-procesate și prevalența insomniei cronice, independent de caracteristicile sociodemografice, stilul de viață, calitatea dietei și starea de sănătate mentală a participanților.
Studiul a constatat că persoanele cu insomnie cronică consumă un procent mai mare din aportul lor energetic zilnic sub formă de alimente ultra-procesate. Această asociere a fost evidentă atât la bărbați, cât și la femei, deși riscul a fost ușor mai mare la bărbați.

Cercetările anterioare ale echipei au legat dietele sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, de un risc redus de insomnie și de o calitate mai bună a somnului, și dietele bogate în carbohidrați de un risc crescut de insomnie. În acest context, creșterea consumului de alimente ultra-procesate la nivel mondial, asociată cu diverse afecțiuni de sănătate cum ar fi diabetul, obezitatea și cancerul, devine o preocupare majoră.

Studiul a folosit date detaliate legate de dietă pe mai multe zile și informații despre simptomele insomniei colectate din înregistrări dietetice de 24 de ore completate de adulți la fiecare șase luni între 2013 și 2015. Definiția insomniei a fost bazată pe criteriile DSM-5 și ICSD-3.

Cu toate acestea, studiul este de natură observațională și transversală, ceea ce înseamnă că nu stabilește cauzalitatea și se bazează pe date auto-raportate, existând posibilitatea clasificării greșite a unor produse alimentare. De asemenea, cohorta NutriNet-Santé include o proporție mai mare de femei și persoane de statut socio-economic înalt, comparativ cu populația generală a Franței.

Autorii recomandă ca studiile viitoare să testeze cauzalitatea și să evalueze aceste asocieri în timp. Totodată, sfătuiesc persoanele cu dificultăți de somn să examineze propria dietă pentru a determina dacă consumul de alimente ultra-procesate ar putea contribui la problemele lor de somn.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-06-2024 | creare: 03-06-2024 | Vizite: 194
Bibliografie
Ultra-processed foods linked to insomnia risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240601/Ultra-processed-foods-linked-to-insomnia-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  •