Alimentația sănătoasă la vârstnici

Alimentația sănătoasă la vârstnici

©

Autor:

Alimentația sănătoasă la vârstnici

Indiferent de vârsta pe care o avem, alimentaÈ›ia trebuie să ne ofere elementele nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a funcÈ›iona optim. Când suntem la vârsta a treia, cerinÈ›ele unei alimentaÈ›ii adecvate sunt È™i mai delicate, È›inând cont de restricÈ›iile pe care posibile afecÈ›iuni de care suferim ni le impun sau de modificările fiziologice care au loc odată cu îmbătrânirea. Cum ar trebui să ne hrănim corect È™i cum să profităm de beneficiile alimentelor, chiar dacă am trecut de 50 de ani?


Impactul îmbătrânirii asupra alimentaÈ›iei

Pe măsură ce îmbătrânim corpul nostru se confruntă cu numeroase schimbări, care au un puternic impact asupra necesarului de substanÈ›e nutritive, dar È™i a modului în care ne alimentăm, iar pe termen lung È™i asupra calității vieÈ›ii noastre. Iată care sunt principalele transformări fiziologice pe care trebuie să le avem în vedere:


În primul rând, sistemul digestiv nu mai are aceeaÈ™i capacitate de a procesa alimentele, ceea ce înseamnă că unele substanÈ›e nu vor mai fi absorbite adecvat (de exemplu vitaminele B6, B12 sau acidul folic).


Alterarea gustului È™i a mirosului poate fi un neajuns creat de îmbătrânire, cu un puternic efect asupra modului în care mâncăm. Degradarea acestor simÈ›uri poate fi accentuată de diferite afecÈ›iuni sau tratamente pe care le urmăm. Când nu mai simÈ›im gustul sau mirosul mâncării, avem tendinÈ›a să folosim mai multă sare sau condimente sau dimpotrivă, ne putem pierde interesul față de mâncare. (1)


Totodată, metabolismul are tendinÈ›a de a încetini, mai ales dacă suntem sedentari sau dacă nu suntem cele mai active persoane. Încetinirea metabolismului constă în faptul că organismul nu mai reuÈ™eÈ™te să mai ardă la fel de multe calorii ca înainte, ceea ce poate duce la îngrășare. De asemenea, corpul foloseÈ™te mai puÈ›ină energie, ceea ce înseamnă că are nevoie de mai puÈ›ină mâncare din care să o procure. Pentru a preîntâmpina depunerea grăsimilor È™i îngrășarea sunt recomandate consumul de alimente slabe din punct de vedere caloric È™i activitate fizică adaptată vârstei È™i stării de sănătate.


Pe măsură ce îmbătrânim este posibil ca organismul nostru să dezvolte intoleranÈ›e la anumite alimente, care să se manifeste prin dureri È™i senzaÈ›ii de disconfort la nivelul sistemului digestiv (intoleranÈ›a la lactoză de exemplu). Este necesar să conÈ™tientizăm aceste neplăceri È™i să facem investigaÈ›iile medicale necesare pentru a depista o posibilă intoleranță cât mai din timp. (2)


Modificarea poftei de mâncare se poate realiza în ambele sensuri la vârsta a treia. Pe de o parte, scăderea apetitului poate rezulta ca efect secundar al unor tratamente medicale sau poate fi cauzată de depresie. Pe de altă parte, tot depresia poate declanÈ™a o nevoie exagerată de a mânca, acesta devenind un mecanism de a face față situaÈ›iei. (3)


Odată cu vârsta È™i dantura noastră are de suferit, ceea ce poate pune probleme în alimentaÈ›ie. Pierderea dinÈ›ilor, cariile netratate la timp care se agravează È™i afecÈ›iunile gingiilor pot face dificilă mestecarea alimentelor tari sau mestecarea incompletă a mâncării, favorizând astfel problemele digestive. (1)


O altă problemă cu care vârstnicii se pot confrunta frecvent este constipaÈ›ia. Aceasta nu este o urmare fiziologică a îmbătrânirii, ci este cauzată de factori legaÈ›i de această vârstă: sedentarismul, tratamentele medicamentoase care pot avea efecte secundare, dar È™i stilul de alimentaÈ›ie (mai exact lisa consumului de fibre). (4)


Impactul alimentaÈ›iei asupra îmbătrânirii

Suntem ceea ce mâncăm, spune un proverb universal. Acest lucru este valabil inclusiv la vârsta a treia. Hrana È™i obiceiurile noastre alimentare se reflectă în modul în care ne simÈ›im, arătăm È™i în starea noastră de sănătate. Chiar dacă impedimentele pe care îmbătrânirea ni le pune în cale par uneori dificil de surmontat, o alimentaÈ›ie echilibrată È™i adaptată nevoilor noastre poate ajuta mult. Alimentele slabe în calorii, însă bogate în substanÈ›e nutritive sunt benefice în păstrarea unei greutăți corporale optime, dar È™i pentru întărirea organismului È™i a sistemul imunitar împotriva bolilor È™i afecÈ›iunilor specifice acestei vârste.


Nu doar corpul are de câÈ™tigat în urma unei alimentaÈ›ii corecte, ci È™i creierul nostru, pentru că È™i el este hrănit cu substanÈ›e nutritive. Ceea ce mâncăm ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine, să avem o memorie mai bună, È™i mai mult decât atât, să putem preveni boala Alzheimer.


Nu trebuie omis nici rolul pe care alimentele îl au în creÈ™terea bunei noastre dispoziÈ›ii. (5)

Mai multe informații despre alimentele care ne fac fericiți găsiți aici.


Cum ne hrănim sănătos la vârsta a treia?

Nu există diete-minune care să se potrivească tuturor È™i care să dea rezultate optime pentru toÈ›i, cu atât mai mult cu cât există numeroase controverse între ce este indicat È™i ce nu, între combinaÈ›iile alimentare care trebuie făcute È™i elementele care trebuie introduse sau scoase din alimentaÈ›ie. Există însă câteva reguli de bază care trebuie urmărite pentru a ne asigura că îi oferim organismului nostru aportul nutritiv necesar pentru a face față vârstei. Iată câteva dintre acestea.

Alimentele

Fructele È™i legumele sunt foarte importante pentru rolul lor anti-oxidant È™i pentru conÈ›inutul bogat în vitamine È™i fibre. NutriÈ›ioniÈ™tii recomandă consumul celor intens colorate, pentru că acestea ar avea un conÈ›inut mai ridicat de anti-oxidanÈ›i. (5)

Consumul de apă este vital pe toată durata vieÈ›ii, însă la vârsta a treia poate dispărea senzaÈ›ia de sete. Asta nu înseamnă însă că organismul nostru nu mai are nevoie de hidratare. Nici nu trebuie însă să aÈ™teptăm să ni se facă sete pentru a consuma lichide, spun specialiÈ™tii. Pe lângă apă, ceaiuri È™i sucuri naturale, lichidele le putem asimila È™i din fructe, legume È™i diferite tipuri de supe È™i ciorbe. (1)


Consumul de fibre este de asemenea important pentru efectele pe care acestea le au în prevenirea problemelor digestive, printre care cea mai frecventă este constipaÈ›ia. În acest sens este încurajat consumul de fructe cu coajă, cereale integrale, linte, fasole etc.


Consumul de sare excesiv poate fi dăunător, mai ales dacă se urmează un anumit tratament sau există unele afecÈ›iuni unde sarea este contraindicată. Un consum prea mare de sare poate creÈ™te presiunea sangvină peste limita normală sau poate favoriza reÈ›inerea de apă în organism. Dacă urmăm un regim alimentar care restricÈ›ionează consumul de sare, putem apela la alte metode de a da gust mâncării: adaugarea de suc de lămâie, asezonarea cu anumite condimente sau ierburi aromatice.


Calciul este benefic pentru buna funcÈ›ionare a oaselor, dar în cazul vârstnicilor acesta este È™i mai important, având în vedere că forÈ›a È™i integritatea oaselor au de suferit pe măsură ce îmbătrânim. Consumul de alimente bogate în calciu ne poate ajuta să contracarăm aceste efecte negative. La vârsta a treia însă pielea îÈ™i pierde din eficiență în sintetizarea vitaminei D, ceea ce uneori înseamnă necesitatea unui aport extra al acestei substanÈ›e. Administrarea de suplimente alimentare de calciu ar trebuie să fie făcută la recomandarea unui medic, care ne cunoaÈ™te eventual È™i istoricul medical. (2)


Vitamina B12, pentru că nu mai poate fi absorbită adecvat de organism (stomacul produce mai puÈ›in acid gastric, ceea ce îngreunează acest proces), trebuie să fie suplimentată în nutriÈ›ie. Alimentele bogate în vitamina B12 sunt cele de origine animală, în principal produsele lactate È™i ouăle.

Obiceiurile alimentare

Cantitatea de mâncare consumată ar trebui să fie raportată la nivelul de activitate fizică pe care o desfășurăm. Cu cât suntem mai sedentari, cu atât aportul caloric ar trebui să fie mai scăzut, în caz contrar riscăm să ne îngrășăm. AtenÈ›ie însă, reducerea caloriilor nu înseamnă È™i o scădere a elementelor nutritive din farfurie! În plus, ar trebui evitate acele „calorii goale”, adică băuturile sau alimentele puternic calorice, dar care nu oferă prea mulÈ›i nutrienÈ›i, cum e cazul alcoolului, prăjiturilor, chipsurilor etc.


Pentru a ne face o idee asupra necesarului de calorii în funcÈ›ie de gradul de activitate fizică realizată, Institutul NaÈ›ional al îmbătrânirii din SUA recomandă următoarele proporÈ›ii:

-la femei

  • aproximativ 1600 de calorii pentru cele care nu au o viață activă
  • aproximativ 1800 de calorii pentru cele care au un stil de viață mediu activ
  • aproximativ 2000-2200 de calorii pentru cele care au o activitate fizică intensă


-la bărbați

  • aproximativ 2000 de calorii pentru cei care nu au o viață activă
  • aproximativ 2200-2400 de calorii pentru cei care au un stil de viață mediu activ
  • aproximativ 2400-2800 de calorii pentru cei care au o activitate fizică intensă (1)


Pentru că organismul nu mai are aceeaÈ™i vigoare ca în tinereÈ›e È™i sistemul imunitar luptă mai greu cu eventualele infecÈ›ii, este foarte important ca alimentele pe care le consumăm să fie sigure: să se încadreze în termenul de valabilitate, să cunoaÈ™tem pe cât posibil sursa de unde provin (în cazul alimentelor „de È›ară”, pe care nu le luăm din supermachet), să le gătim È™i să le depozităm adecvat.

Mai multe informații despre depozitarea corectă a alimentelor găsiți aici.


Nu este recomandată sărirea peste mese, pentru că acest obicei accentuează încetinirea metabolismului. SpecialiÈ™tii în nutriÈ›ie au observat că atunci când se sare peste micul dejun, există tendinÈ›a de a se consuma mai multă mâncare la celelalte mese decât în general (pentru a compensa) È™i se aleg alimente nu tocmai sănătoase pentru potolirea senzaÈ›iei de foame până la ora următorei mese (ceva „de ronțăit”). (5)


Pe cât posibil este indicat să luăm masa în compania cuiva: a partenerului de viață, a copiilor, nepoÈ›ilor, prietenilor etc. AlimentaÈ›ia devine astfel nu doar un mod de a ne hrăni, dar È™i un prilej de a petrece timpul cu cei dragi, efectele benefice ale unei mese mergând astfel mai departe de rolul nutritiv.


MalnutriÈ›ia la bătrâni

MalnutriÈ›ia la această categorie de vârstă este un fenomen destul de frecvent, afectând în medie până la 50% din populaÈ›ia vârstnică, preponderent pe cei din spitale È™i instituÈ›ii de îngrijire. Pentru că e atât de răspândită, malnutriÈ›ia la vârsta a treia este un fenomen care a devenit de interes public. (6)


Malnutriția reprezintă un dezechilibru nutrițional cauzat de excesul sau de lipsa unui nutrient din alimentația noastră.


De ce apare malnutriÈ›ia? Pentru că în general nu suntem informaÈ›i despre modul în care ar trebui să ne alimentăm adecvat, astfel încât să contracarăm deficienÈ›ele organismului care a îmbătrânit È™i care are acum nevoi suplimentare. Toate aspectele prezentate până acum legate de îmbătrânire È™i de impactul pe care îl au asupra alimentaÈ›iei, pot favoriza apariÈ›ia malnutriÈ›iei, dacă nu sunt luate măsuri la timp pentru a le contracara.


Mai grav este că atunci când simptomele malnutriÈ›iei îÈ™i fac apariÈ›ia, cei mai mulÈ›i le confundă cu manifestări ale unor boli. Chiar È™i cadrele medicale au dificultăți în a depista malnutriÈ›ia. Două studii în acest sens realizate în 2007, respectiv 2008 au identificat aceleaÈ™i probleme: bătrânii instituÈ›ionalizaÈ›i în centre de îngrijire care manifestau simptome de malnutriÈ›ie sau aveau riscuri mari de a dezvolta această condiÈ›ie au fost greÈ™it diagnosticaÈ›i sau factorii de risc nu au fost luaÈ›i în calcul de către personalul medical, în special de asistentele medicale care îngrijeau îndeaproape bătrânii. În puÈ›inele cazuri în care a fost identificată malnutriÈ›ia, cadrele medicale nu s-au gândit să apeleze la un nutriÈ›ionist. (7)


Cele mai frecvente simptome care indică malnutriÈ›ia sunt: scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, dezorientarea etc., acestea putând fi cu uÈ™urință confundate cu manifestările altor afecÈ›iuni.


AlimentaÈ›ia necorespunzătoare, indiferent de vârsta la care ne aflăm, ar trebui să ne ridice semne de întrebare, cu atât mai mult în cazul în care am trecut de 50 de ani. A ne hrăni adecvat È™i a veni astfel în întâmpinarea nevoilor organismului nostru nu ne asigură doar o bună stare de sănătate, dar ne oferă È™i o calitate a vieÈ›ii mai ridicată.


Data actualizare: 07-11-2021 | creare: 08-05-2014 | Vizite: 26768
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MalnutriÈ›ia în primii ani de viață - noi strategii pentru o situaÈ›ie îngrijorătoare
  • Tehnologia È™i nutriÈ›ia adulÈ›ilor vârstnici
  • O investigaÈ›ie asupra potenÈ›ialei asocieri dintre nutriÈ›ie È™i boala Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum