Alegerea și întreținerea saltelei de pat

©

Autor:

Alegerea și întreținerea saltelei de pat
Felul în care ne trezim dimineața dă adesea tonul întregii zile. Un somn odihnitor, îndestulător, ne oferă o stare de bine și energia necesară să începem o nouă zi.
Cunoaștem cu toții senzația neplăcută pe care o avem după un somn chinuitor. Ne simțim obosiți, irascibili și foarte adesea, cu diverse dureri în anumite zone ale corpului.

La calitatea somnului contribuie mulți factori de mediu, psihologici și biologici, dar limitându-ne doar la prima categorie, nu putem ignora importanța unei saltele de pat potrivite.

Cum trebuie să alegem salteaua de pat, în funcție de necesitățile noastre și cum o întreținem corect, pentru a ne păstra o bună stare de sănătate?

Ce calități trebuie să aibă o saltea de pat

Salteaua de pat trebuie să asigure o poziție firească a corpului, în care coloana vertebrală să fie corect susținută, iar corpul să poată fi aliniat armonios.

Salteaua nu trebuie să fie nici prea tare, pentru că va împiedica găsirea unei poziții confortabile, corecte a corpului, însă nici prea moale, pentru că nu va oferi susținere punctelor de presiune (călcâie, fese, umeri, cap), iar coloana vertebrală se va curba incorect.

Nu se poate oferi o definiție a saltelei ideale, din punctul de vedere al fermității, pentru că fiecare persoană găsește diferit starea de confort, însă în principiu, se preferă ca salteaua să aibă o fermitate medie, spre ridicată.
O fermitate crescută (fără a vorbi despre rigiditate) a saltelei e benefică mai ales dacă suferiți frecvent de dureri de spate, pentru că vă va ajuta să mențineți o poziție corectă pe timpul nopții.

De altfel, dacă aveți probleme musculare sau articulare, e bine să discutați cu medicul specialist, medicul de familie sau fizioterapeutul despre tipul de suprafața pe care e bine să dormiți, pentru a vă păstra mobilitatea și a nu vă agrava situația.

Dacă intenționați să cumpărați o nouă saltea de pat, sau să o schimbați pe cea pe care o aveți în prezent, e recomandat să nu vă limitați la fișa de descriere a produsului; testați fiecare saltea în parte.
E bine să experimentați mai multe tipuri de saltele, chiar dacă ați intrat în magazin cu o anumită idee în minte.

Așezați-vă în poziția de somn pe care o folosiți cel mai frecvent și analizați dacă stați confortabil. Întorceți-vă de pe o parte pe alta – întoarcerea ar trebui să se facă ușor, fără să „mișcați” tot patul.
Salteaua trebuie să se adapteze imediat schimbărilor de poziție.
Dacă veți împărți salteaua cu altcineva, e bine să testați împreună salteaua, pentru a vă asigura că amândoi vă simțiți confortabil și că susținerea este potrivită pentru două persoane.

Verificați și calitatea căptușelii – materialul, grosimea, cuseturile, pentru a vă asigura că salteaua nu se va deteriora prea curând.

E bine să vă asigurați că magazinul de unde cumpărați salteaua vă permite să o returnați într-o lună, de exemplu. Există situații în care oricât de bine credeți că vi se potrivește o saltea, în urma testării în magazin, puteți constata ulterior că de fapt nu vă odihniți cum trebuie.

Tipuri de saltele de pat și recomandări

Salteaua cu arcuri

Salteaua cu arcuri este poate cea mai cunoscută și utilizată. Este disponibilă într-o varietate de modele (ca număr și tipuri de arcuri, combinație cu alte materiale) și prețuri.

Salteaua cu arcuri poate fi o soluție pentru oricine, atâta vreme cât este de calitate, și oferă o susținere corespunzătoare. Este o soluție bună și pentru persoanele mult supraponderale, al căror corp exercită o presiune semnificativ mai mare asupra saltelei.

În principiu, cu cât o saltea de acest tip are mai multe arcuri, cu atât mai bine. Contează însă nu numai numărul de arcuri, cât materialul din care sunt fabricate și grosimea sârmei. În acest sens, e de mare ajutor să puteți vedea o secțiune transversală prin saltea, pentru a observa toate aceste detalii.

De asemenea, e de preferat, pentru o mai bună susținere, ca suprafața saltelelor cu arcuri să fie capitonată, bine căptușită. Cu cât căptușeala va fi mai groasă, cu atât salteaua va fi mai confortabilă.

Salteaua din spumă cu memorie

Salteaua din spumă cu memorie este alcătuită din mai multe straturi de spumă, de diverse densități și are avantajul de a lua forma corpului atunci când vă întindeți pe ea.

Când vă schimbați frecvent poziția în timpul nopții, acest tip de saltea se adaptează la conturul corpului și oferă susținerea necesară pentru poziția respectivă. Datorită acestei caracteristici, nu sunt stimulate punctele de presiune, astfel că durerile musculare sau articulare sunt prevenite sau ameliorate.

Salteaua ia forma corpului în câteva minute, când simte căldura și revine la forma inițială după ce vă ridicați.

Un alt avantaj major al saltelei din spumă cu memorie este acela că absoarbe mișcarea – o caracteristică foarte importantă, dacă împărțiți patul cu un partener care are un somn agitat și se mișcă mult în timpul nopții.
Fiecare va dormi liniștit pe partea sa de pat, fără a fi deranjat de fiecare mișcare a celuilalt.

Un dezvantaj pe care trebuie însă să-l cunoașteți este faptul că salteaua din spumă cu memorie tinde să se încălezescă semnificativ mai mult decât celelalte tipuri.

Salteaua din latex

Salteaua din latex este confecționată din cauciuc natural sau sintetic și oferă o susținere fermă și elastică în același timp.

Latexul oferă o senzație foarte confortabilă – susține întreg corpul, în mod uniform, asemănător spumei cu memorie, fără însă a lua forma corpului.

Salteaua din latex e o alegere ideală dacă preferați saltele ceva mai tari. Din acest punct de vedere, e cea mai recomandată pentru persoanele care suferă de dureri de spate.  Este considerată a fi foarte „suferitoare”: se aerisește natural foarte bine, motiv pentru care se păstrează răcoroasă vara și caldă iarna și rezistă foarte bine la murdărie și alergeni.

Salteaua ajustabilă

Paturile ajustabile sunt recomandate în special în scopuri terapeutice, pentru a ușura presiunea din zona lombară. De regulă, acestea sunt o opțiune luată în calcul de persoanele cu probleme ale spatelui, care găsesc cu dificultate o poziție confortabilă, în care să nu simtă un disconfort.

Prin ajustare, salteaua poate fi înclinată la un anumit unghi, pentru a se adapta la curbura coloanei, a susține genunchii, gâtul, umerii și zona lombară.
Dacă vi se pare însă că o astfel de investiție nu se justifică, trebuie să luați în calcul și faptul că puteți obține același efect și cu ajutorul pernelor, plasate în zonele care necesită susținere suplimentară, sau pentru a obține un unghi înclinat.

Canapeaua extensibila

Canapeaua extensibilă oferă avantajul de a economisi spațiul și poate fi o soluție bună pentru situațiile în care aveți invitați peste noapte.
Pe termen lung însă, nu este o soluție confortabilă pentru dormit, cu atât mai mult cu cât salteaua acesteia este subțire, pentru a puea fi pliată. Aceasta nu oferă o susținere corectă a corpului pe timpul nopții și poate agrava durerile de spate.

Alegeți salteaua de pat după propria intuiție și prin încercări. Cereți sfatul personalului din magazin, dar fiți sceptic în același timp – e lesne că acesta are tot interesul de a promova prețurile cele mai ridicate și modelele nou apărute.
Puteți fi ușor „fermecat” de promisiuni de marketing, precum „saltea aprobată medical”, care sunt de fapt simple metode prin care vă poată fi câștigată încrederea.

Cum întreținem salteaua de pat

Saltelele de pat, deși foarte rezistente, ar trebui schimbate la cel mult 10-15 ani; în timp, carateristicile corpului nostru se schimbă, iar necesitățile pot fi diferite.

De asemenea, pe o perioadă mai mare de timp, se acumulează praf și o mulțime de germeni care pot avea un impact neplăcut asupra sănătății.

Adevărul tranșant e că saltelele sunt adevărate „rezervoare” de murdărie: transpirație, pete, praf, microbi. De regulă, între noi și saltea se află numai un cearșaf de pat subțire, care adesea se strânge și lasă la iveală suprafața saltelei – e simplu de imaginat cât de ușor colectează salteaua murdăria.

O saltea murdară este un factor de risc pentru sănătate – și nu este o exagerare.

Așadar, cum putem curăța, îngriji și întreține calitatea și aspectul saltelei?

1. Folosiți o husă elastică, care să se interpună între saltea și lenjeria de pat, pentru a o proteja de transpirație și murdărie. Cele mai multe saltele vin în culori deschise, astfel că orice pată sau dâră de praf se observă imediat.
Husa păstrează învelișul saltelei curat, îngrijit. Alegeți un material care poate fi ușor spălat la mașina automată.

2. Dentru a preveni uzura, e bine ca la fiecare jumătate de an, să întoarceți salteaua invers: de pe o parte, pe alta și de la cap, la picioare.

3. Aspirați salteaua de cel puțin trei ori pe an. Așa cum am mai menționat, salteaua înmagazinează ușor praf.

Folosiți un adaptor special pentru tapițerii și aspirați prajul, pe ambele părți ale saltelei. Pentru a realiza în același timp și o eliminare a mirosurilor neplăcute care apar, aproape inevitabil, după o îndelungă folosire a saltelei, puteți presăra bicarbonat de sodiu pe suprafata acesteia.
Lăsați cel puțin jumătate de oră să acționeze și apoi aspirați.

În acest mod, preveniți alergiile.

4. Când aveți ocazia, aerisiți salteaua: scoateți lenjeria de pat și lăsați salteaua dezvelită întreaga zi sau chiar scoteți-o la aer curat, pe terasa sau balcon, la soare.
Astfel, veți elimina mirosurile neplăcute și umezeala, extrem de „prietenoasă” cu mucegaiul și bacteriile.
Aveți însă grijă să nu o murdăriți când o transportați.

5. Curățați petele imediat cum s-au produs sau cum le-ați observat.

Petele lichide trebuie curățate numai cu o cârpă înmuitată în apă rece, printr-o mișcare de presiune. Nu folosiți apă caldă și nu faceți mișcări circulare, pentru că riscați să faceți pata mai persistentă și să o întindeți pe o suprafață mai mare.
Recomandarea e valabilă pentru petele de transpirație, sânge, vomă sau urină.

O altă variantă este să faceți un amestec de apă cu detergent și să aplicați numai spuma pe suprafața murdară. Lăsați foarte puțin să acționeze, după care frecați bine cu un burete umezit cu apă caldă și foarte bine stors.
Trebuie să lăsați apoi salteaua să se usuce complet, fie la temperatura aerului, fie folosind un ventilator.

Mai aveți și opțiunea de a aplica, după ce ați uscat pata, puțin detergent de rufe, amestecat sau nu cu bicarbonat de sodiu (în funcție de persistența petei). Lăsați să acționeze ceva timp, după care periați bine zona.

În cazul saltelelor făcute din spumă cu memorie, trebuie să evitați curățarea petelor cu apă. Încercați, dimpotrivă, să absorbiți cât mai repede lichidul vărsat și să uscați salteaua.

6. Evitați udarea saltelei, pentru a preîntâmpina dezvoltarea microbilor. În cazul în care salteaua este udată accidental, uscați-o imediat.

7. Nu supuneți salteaua  la șocuri mecanice: nu vă așezați pe marginea acesteia, nu săriți pe ea și nu o îndoiți, când o transportați.
Toate aceste mișcări îi pot slăbi sistemul de susținere și îi pot micșora durata de viață simțitor.


Sperăm ca sfaturile să vă fie de folos, pentru un somn sănătos și odihnitor!

Data actualizare: 01-02-2020 | creare: 27-03-2014 | Vizite: 9934
Bibliografie
1 - Top 12 Tips for Buying a New Mattress, link: http://www.spine-health.com/blog/top-12-tips-buying-a-new-mattress
2 - How to Pick Your Perfect Mattress, link: http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress
3 - Using an Adjustable Bed for Back Problems, link: http://www.spine-health.com/wellness/sleep/using-adjustable-bed-back-problems
4 - How to Evaluate a Mattress, link: http://www.spine-health.com/wellness/sleep/how-evaluate-a-mattress
5 - Mattresses and More, link: http://www.bettersleep.org/mattresses-and-more
6 - Clean a Mattress, link: http://housekeeping.about.com/od/bedrooms/ht/cleanmattress.htm
7 - How to Care for Your Mattress: Do's and Don'ts, link: http://www.apartmenttherapy.com/how-to-care-for-your-mattress-43100
8 - How to Clean Mattresses and Bedding with Ease, link: http://www.cleanipedia.co.uk/en/laundry-washing/how-to-clean-mattresses-and-bedding-with-ease
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: