Influența umidității aerului (din atmosferă și din casă) asupra organismului
ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor È™i firmelor medicale

Influența umidității aerului (din atmosferă și din casă) asupra organismului

©

Autor:

Influența umidității aerului (din atmosferă și din casă) asupra organismului

Umiditatea afectează în mod direct cantitatea de alergeni din mediul interior. În special, umiditatea ridicată determină atât creÈ™terea populaÈ›iilor de acarieni de praf, cât È™i a coloniilor de mucegai, ceea ce duce la o creÈ™tere a încărcăturii alergene totale a persoanelor care suferă de alergii.

Efectele umidității asupra corpului pot fi resimÈ›ite È™i atunci când umiditatea este scăzută.

Umiditatea aerului împiedică mecanismul de răcire al corpului

Oamenii sunt foarte sensibili la umiditate, deoarece pielea se bazează pe aer pentru a scăpa de umiditate. Procesul de transpiraÈ›ie este încercarea corpului tău de a se menÈ›ine rece È™i de a-È™i menÈ›ine temperatura actuală.

Atunci când temperaturile din exterior se apropie de temperatura corpului uman (aproximativ 36,6°C), corpul suferă o serie de schimbări pentru a se menÈ›ine rece. TranspiraÈ›ia, modificarea circulaÈ›iei sângelui È™i creÈ™terea respiraÈ›iei sunt măsurile pe care corpul le ia în încercarea de a se răci È™i de a elimina excesul de căldură.

ConcentraÈ›ia de apă în aer, în raport cu temperatura (umiditatea relativă) determină viteza de evaporare a apei de pe piele. Când umiditatea din exterior este ridicată, este mai greu ca aerul să absoarbă transpiraÈ›ia de pe pielea noastră. Dacă aerul este la 100% umiditate relativă, transpiraÈ›ia nu se va evapora în aer. (1)

Umiditatea ridicată

Problema cu umiditatea ridicată este că, pe lângă faptul că creÈ™te starea de disconfort, cu cât temperatura corpului este în creÈ™tere, cu atât corpul compensează prin a face mai multe eforturi să se răcească.

Când transpiraÈ›ia nu funcÈ›ionează pentru a ne răcori, rezultatele supraîncălzirii constau în pierderea apei, a sării È™i a substanÈ›elor chimice de care organismul are nevoie. Supraîncălzirea, sau cum este mai cunoscută, epuizarea căldurii, poate duce la deshidratare È™i dezechilibre chimice în organism.

Deshidratarea epuizează corpul de apa necesară pentru transpiraÈ›ie È™i îngroașă sângele, făcând necesară o presiune mai mare pentru a-l pompa, tensionând astfel inima È™i vasele de sânge.

Pe măsură ce sângele se deplasează la suprafaÈ›a exterioară a corpului, ajunge mai puÈ›in la muÈ™chi, la creier È™i la alte organe. ForÈ›a fizică scade, iar oboseala are loc mai repede decât în ​​condiÈ›ii normale. De asemenea, facultățile mintale, cum ar fi vigilenÈ›a, pot fi afectate în mod negativ.

Astfel de efecte sunt mai pronunÈ›ate È™i mai periculoase, în funcÈ›ie de vârstă È™i de starea fizică generală.

Efectele umidității ridicate:

  • Crampe de căldură: ExerciÈ›iile fizice în condiÈ›ii meteorologice care implică o temperatură crescută pot duce la crampe musculare, în special la nivelul picioarelor, din cauza dezechilibrelor scurte în nivelul de sare din corp.
  • LeÈ™in: Oricine nu este obiÈ™nuit să se antreneze în căldură poate suferi o scădere rapidă a tensiunii arteriale, care poate duce la leÈ™in.
  • Epuizare: pierderea de lichid È™i sare prin transpiraÈ›ie. Temperatura corpului ar putea creÈ™te, dar nu depășeÈ™te 38,8°C.
  • Infarct: În unele cazuri, căldura extremă poate determina creÈ™terea temperaturii corpului la 40,5°C sau mai mult. Simptomele sunt letargie, confuzie È™i inconÈ™tiență.


Metodele principale de evitare a supraîncălzirii sunt, în primul rând, conÈ™tientizarea nu numai a temperaturii, ci È™i a indicelui de căldură; să bei multă apă È™i să te odihneÈ™ti când observi orice semn de oboseală, dureri de cap sau puls crescut.

Asigură-te că aerul interior este la un nivel de umiditate confortabil È™i sănătos prin utilizarea unui dezechilibre de acasă. În timp ce un aparat de aer condiÈ›ionat poate elimina o parte din umiditatea din aerul din interiorul casei tale, un dezumidificator este construit special pentru acest scop. (2)

De multe ori nu poÈ›i controla doar umiditatea, ci È™i temperatura din interiorul casei, pur È™i simplu folosind un dezumidificator. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât mai repede îÈ›i vei răci corpul. În plus, un dezumidificator, de asemenea, reduce alergenii care adesea prosperă în condiÈ›ii mai calde, mai umede.

Umiditatea scăzută

Umiditatea scăzută poate avea, de asemenea, o varietate de efecte asupra corpului uman. Prin înÈ›elegerea proprietăților inerente ale apei È™i având în vedere faptul că corpul este compus din aproximativ 70% apă, nu este dificil să observăm efectele adverse ale unei umidități scăzute.

Efectele umidității scăzute asupra corpului uman:

Există două moduri prin care pierderea apei poate fi clasificată: „sensibilă” È™i „insensibilă”. AceÈ™ti termeni se referă la faptul dacă percepi sau nu pierderea apei È™i dacă aceasta poate fi măsurată direct.

Urinarea este un tip de pierdere de apă sensibilă. Odată ce a dispărut, simți diferența. Pierderea insensibilă a apei se referă la pierderea apei care nu este adesea observată de către individ și este mult mai greu de măsurat. Pierderea de apă prin piele, prin evaporare, este principalul exemplu al acestui lucru. Respirația este un alt exemplu.

  • Căi nazale uscate: Cu cât umiditatea este mai scăzută, cu atât membranele se pot usca mai repede. Aceasta se poate manifesta ca sinusuri uscate È™i chiar dureroase. Poate deveni atât de severă încât sinusurile să ajungă să sângereze. Acest lucru este parÈ›ial motivul pentru care mulÈ›i experimentează sângerări nazale în timpul perioadelor mai uscate, mai reci È™i iernii.


  • InflamaÈ›ie în gât: AcelaÈ™i proces care provoacă uscarea sinusurilor.


  • Alte boli: În timp ce pasajele nazale se usucă de la umiditate scăzută, capacitatea organismului de a bloca È™i filtra viruÈ™ii È™i microbii scade. Când membranele lipicioase îÈ™i pierd capacitatea de a filtra, mai mulÈ›i microbi pot pătrunde în organism. Acesta este de multe ori motivul pentru care gripa este atât de răspândită toamnă È™i iarna.


  • Pielea uscată: mâncărimea este cel mai frecvent simptom al acestei afecÈ›iuni, iar la cei cu eczeme sau piele sensibilă, problema poate fi mai pronunÈ›ată. Dincolo de mâncărimi simple, pielea uscată persistentă poate duce de fapt la fisuri mici È™i chiar sângerare.


  • Buze crăpate: Este probabil cel mai puÈ›in dăunător, dar cel mai comun simptom al umidității scăzute.


  • Ochi: În afară de efectele asupra pielii È™i căilor respiratorii, umiditatea scăzută poate provoca chiar È™i probleme cu ochii noÈ™tri. Mai exact, umiditatea scăzută poate creÈ™te evaporarea lacrimilor. Lacrimile vizibile sunt cauzate de supraproducÈ›ia umidității È™i de incapacitatea canaliculilor (porÈ›iunea canalului de rupere localizat cel mai apropiat de ochi) pentru a evacua în mod adecvat lacrimile. Umiditatea scăzută poate întrerupe echilibrul de umiditate È™i poate cauza prurit sau chiar ochi care curg. (3)


Prevenție

Atunci când te afli în aer liber È™i umiditatea este scăzută, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ai o îmbrăcăminte corectă, care să păstreze pielea acoperită È™i să ajute la încetinirea pierderii umidității. Folosirea unei măști pentru vremea rece poate fi deosebit de benefică.

Acestea ajută nasul È™i pasajele nazale È™i chiar trei dintre funcÈ›iile lor principale în respiraÈ›ie - încălzirea aerului, umidificarea aerului È™i chiar filtrarea aerului (în funcÈ›ie de mască). Prin păstrarea unor umidități È™i a căldurii în apropierea feÈ›ei, creezi o zonă tampon între căile respiratorii È™i aerul mai rece È™i mai uscat.

În timp ce utilizarea loÈ›iunilor, a cremelor hidratante È™i a unor lucruri precum balsamul pentru buze poate ajuta la ameliorarea simptomelor umidității scăzute, înlocuirea umezelii pierdute rămâne cea mai eficientă modalitate de a restabili confortul general.

În interior, utilizarea unui umidificator de acasă poate fi de ajutor. Aceste dispozitive utilizează o varietate de metode pentru a readuce umezeala în aerul interior È™i a restabili confortul, reducând efectele umidității scăzute sezoniere È™i efectul de uscare pe care sistemele de încălzire cu aer forÈ›at pot crea.

MenÈ›inerea unui nivel de umiditate relativ între 35% È™i 50% este deseori ideală, deoarece nu numai că permite organismului să funcÈ›ioneze în mod normal, dar previne, de asemenea, creÈ™terea alergenilor cum ar fi acarienii de praf È™i mucegaiul.


Data actualizare: 03-01-2020 | creare: 30-01-2019 | Vizite: 20059
Bibliografie
1. The relationship between indoor and outdoor temperature, apparent temperature, relative humidity, and absolute humidity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3791146/
2. Indoor air humidity, air quality, and health – An overview. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438463917306946
3. Effects of low humidity. Literature review. Url: https://pdfs.semanticscholar.org/3847/e54f12febc0a10f45e0aef6ccaa4c3b0b359.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Umiditatea - efecte asupra organismului
  • Luarea în calcul a umidității îmbunătățeÈ™te estimările impactului climatului asupra sănătății
  • Ventilatorul electric scade solicitarea la care este supusă inima vârstnicilor în condiÈ›ii de căldură umedă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum