Cum eliminăm alergenii din interior și de ce ar trebui să o facem

©

Autor:

Cum eliminăm alergenii din interior și de ce ar trebui să o facem

Alergiile reprezintă una dintre cauzele apariției bolilor cronice. Acestea apar atunci când sistemul imunitar tratează o substanță relativ inofensivă (de exemplu, praf sau anumite alimente) ca un agent invadator (de exemplu, bacterii, virusuri sau microbi). Atunci când organismul vine în contact cu acești alergeni, sistemul imunitar eliberează o serie de substanțe chimice cunoscute sub numele de histamine. Acestea, la rândul lor, duc la apariția unor simptome precum senzația de mâncărime, secreții nazale apoase și congestie. (1, 2, 3, 4, 5)

În rândul alergenilor intră: (6, 7)

  • polenul
  • praful
  • resturile animale (de exemplu, de la câini sau pisici)
  • unele alimente (de exemplu, ouă, lactate, crustacee, arahide, etc.)


Mai jos sunt câteva metode prin care poți elimina alergenii din interior.

Instalează filtre HEPA

Filtrele HEPA filtrează și purifică aerul îndepărtând astfel alergenii care sunt prezenți în interior casei. Acest filtru poate fi instalat în cadrul aparatului de aer condiționat dar și al ventilatoarelor (există și aparate în comerț care au încorporate aceste filtre). Sistemul de filtrare HEPA pot reține resturile animale din aer, praful, fumul și unele varietăți de mucegai, bacterii, virusuri. Potrivit datelor oficiale, filtrele HEPA elimină circa 99,9% dintre particulele din interior. (8)

Fă curățenie regulat

Potrivit datelor oferite de National Institute of Health 90% dintre case conțin cel puțin trei alergeni care declanșează alergii. Deși nu se poate vorbi de o eliminare totală a alergenilor, curățenia regulată contribuie la reducerea numărului de alergeni la care ești expus. Ștergerea prafului este poate cel mai important pas însă este important să folosești o cârpă umedă sau o lavetă specială care atrage praful, în caz contrar particulele doar vor fi mutate dintr-un loc în altul. Dă cu aspiratorul (dacă are filtru HEPA cu atât mai bine) de cel puțin două ori pe săptămână și schimbă lenjeria de pat (poți chiar alege lenjerii de pat hipoalergenice) la fiecare două săptămâni (este recomandat să scuturi lenjeria de pat și păturile de cel puțin două ori pe săptămână). Șterge de praf și jucăriile copiilor. (9, 10, 11)

Redu resturile animale

Saliva, urina, firele de păr sau celulele moarte ale animalelor de companie ajung în aer și pot declanșa reacții adverse în cazul multor persoane. Pentru a reduce acești alergeni este recomandat să speli animalul de companie (simpla spălare reduce alergenii cu până la 85%) la fiecare două săptămâni (chiar săptămânal în perioadele caniculare). De asemenea, poți stabili anumite zone în care animalul nu ar trebui să intre (de exemplu, în dormitor). (12, 13)

Ia măsuri pentru a preveni apariția mucegaiului

Mucegaiul este în elementul lui în baie și în frigider. Curățarea regulată a acestor medii este vitală pentru a preveni apariția și răspândirea mucegaiului care poate declanșa reacții alergice. Pune gresie și faianță în baie (sau folosește un var anti-mucegai). Dacă ai umezeală în camere (mucegaiul apare atunci când umiditatea depășește valoare de 50%) apelează la un dezumidificator. (14, 15, 16)

Scoate covoarele din camere

Covoarele rețin o parte importantă a alergenilor, fiind indicat să le înlocuiești cu linoleu sau parchet. Dacă acest lucru nu este posibil, alege covoare subțiri (care rețin mai puțin praf) și aspiră de cel puțin două ori pe săptămână. Curăță covorul cu șampon special de două ori pe lună și șterge mobila regulat. Limitează bibelourile și alte obiecte care pot strânge praful. (17)

Acordă atenție curățeniei din bucătărie

Instalează o hotă pentru a elimina fumul din timpul gătitului și pentru a reduce din umiditate. Nu lăsa vasele în chiuvetă de pe o zi pe alta – spală-le zilnic și curăță și chiuveta de resturile alimentare. Curăță frigiderul lunar și șterge regulat excesul de umezeală. Șterge praful de pe dulapuri/rafturi cu o cârpă umedă. (9, 10, 17)

Evită produsele de curățenie și detergenții parfumați

Unele produse cu parfum pot declanșa alergii astfel că este recomandat să mergi pe varianta produselor fără parfum. Amestecă suc de lămâie (1:3) cu ulei de floarea-soarelui pentru a șterge mobila, bicarbonat de sodiu cu apă pentru a curăța cada și toaleta și apă cu oțet (1:4) pentru a curăța faianța și gresia. (10, 17)

Alergiile nu sunt declanșate doar de polen și alimente. Alergenii se pot găsi și în interior, de la dormitor la baie sau bucătărie, chiar și animalul de companie te poate face să strănuți. Cum poți ține în frâu răspândirea alergenilor casnici? Curățenia regulată este principala armă de reducere a alergenilor (aspiratorul cu filtru HEPA reduce circa 99% dintre alergeni iar spălatul regulat al animalului de companie reduce alergenii animali cu 80%).


Data actualizare: 09-01-2019 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 1919
Bibliografie
1. Allergy Facts and Figures. https://www.aafa.org/allergy-facts/.
2. Allergy Facts. https://acaai.org/news/facts-statistics/allergies.
3. Runny nose. https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/definition/sym-20050640.
4. Allergy Symptoms. https://acaai.org/allergies/symptoms.
5. Allergies. https://www.nhs.uk/conditions/allergies/symptoms/.
6. Allergenic Foods and their Allergens. https://farrp.unl.edu/informallbig8.
7. Indoor allergens. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/indoor-allergens.
8. Air cleaning devices for the home. https://www.arb.ca.gov/research/indoor/acdsumm.pdf.
9. Allergens widespread in largest study of U.S. homes. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/allergens-widespread-largest-study-us-homes.
10. Millions 'allergic to their own home', says charity. https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/millions-allergic-to-their-own-home-says-charity/.
11. Air Purifier Questions Answered. https://www.allergyconsumerreview.com/airpurifiers-information.html#sthash.TwZegJ6l.dpbs.
12. Tips to reduce animal dander in home. https://www.news-medical.net/news/20111107/Tips-to-reduce-animal-dander-in-home.aspx.
13. Washing the dog reduces dog allergen levels, but the dog needs to be washed twice a week. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(99)70227-7/pdf.
14. Mold Allergy. https://www.aafa.org/mold-allergy/.
15. How to Prevent Mold Allergies. https://www.news-medical.net/health/How-to-Prevent-Mold-Allergies.aspx.
16. The medical effects of mold exposure. http://www.aaaai.org/Aaaai/media/MediaLibrary/PDF%20Documents/Practice%20and%20Parameters/Mold-2006.pdf.
17. Allergy-proof your home. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/in-depth/allergy/art-20049365.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil
  • Un nou dispozitiv pentru detectarea rapidă a alergenilor alimentari
  • Antibioticele în exces pot crește riscul de apariție a alergiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum