Când ar trebui să schimbăm salteaua pe care dormim?

©

Autor:

Când ar trebui să schimbăm salteaua pe care dormim?

În total, petreci în jur de o treime din viața ta pe saltea, deci joacă un rol important în sănătatea și starea generală de bunăstare, ca să nu mai vorbim de nivelul zilnic al energiei, de starea de vigilență sau de spirit. De aceea este important să identifici semnele care arată că salteaua pe care o folosești poate fi veche sau crează o stare de oboseală, și prin urmare trebuie o schimbi.

Un studiu realizat de National Sleep Foundation a descoperit că 75% dintre adulți au probleme de somn. Studiul a arătat că 60% dintre participanți au prezentat o stare de somnolență în timpul zilei care a interferat cu activitățile zilnice, sau a cauzat greșeli la locul de muncă. (1)

În timp ce afecțiunile medicale pot fi responsabile pentru o calitate proastă a somnului, salteaua pe care dormi ar putea fi, de asemenea, unul dintre factorii care determină cât de odihnit te vei simți pe parcursul zilei. Așadar, acordă atenție câtorva semne care indică dacă este timpul să schimbi salteaua deorece nu oferă un program de somn corespunzător.

 

Salteaua are o vechime de 7-10 ani

Cercetările au demonstrat că saltelele pot fi folosite până la opt ani, dar acest lucru variază în funcție de producător, de tipul de saltea, dacă obișnuiești să dormi singur sau nu, cât și modul în care dormi. Produsele de calitate inferioară nu durează atât de mult, dar chiar și saltelele de cea mai bună calitate au o durată de viață maximă și, eventual, vor trebui înlocuite. Dacă salteaua este veche, acesta este primul semn că ai nevoie de unul nouă. (2)

Salteaua este curbată

Dacă există o adâncitură în saltea în forma corpului, este un semn că salteaua este prea uzată. Eventualele curburi sau adâncituri pot să apară cu aproape orice material de saltea (în afară de paturi de apă) și pot fi observate în zona de somn, la margini, sau în ambele zone.

Materialele din fibre și spumă se descompun în timp și, cu cât este mai adâncă adâncitura în saltea, cu atât ai o senzație mai mare de disconfort. Acestea pot perturba somnul și pot provoca dureri.

Coloana vertebrală nu este în poziție perfect dreaptă atunci când dormi

Indiferent dacă este abia cumpărată sau nu, dacă salteanua nu oferă sprijin și o poziție adecvată în timpul somnului, nu vei avea o odihnă corectă. Pentru cei care dorm pe spate sau pe partea din față a corpului, curba naturală sub formă de S a coloanei vertebrale trebuie să fie evidentă atunci când te întinzi pe saltea. Pentru cei care dorm pe părțile laterale ale corpului, coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă. Perna poate, de asemenea, corecta problemele minore. Dacă poți strecura o mână între spațiul dintre linia corpului și saltea este un semn că ai nevoie să schimbi salteaua.

Salteaua este inconfortabilă

Deși pare normal ca o persoană să-și dea seama dacă o saltea este confortabilă, mulți oameni se obișnuiesc cu disconfortul și le este mai greu să facă diferența. Spre exemplu, dacă te odihnești mai bine pe patul unui prieten sau pe salteaua de la hotel, atunci acesta este un semn că nu aveți un somn adecvat din cauza saltelei.

Partea superioară a saltelei este alcătuită din „straturi de confort” care ar trebui să susțină corpul și să ajute la reducerea presiunii. Straturile de confort se descompun în timp, ceea ce duce la o calitate scăzută a somnului și dureri corporale, dar în unele cazuri, alegerea saltelei poate fi nepotrivită încă de la început și trebuie să o înlocuiești.

Te trezești cu rigiditate și durere în corp

O calitate scăzută a somnului poate contribui la durerea cronică de spate. Dacă te trezești cu rigiditate și durere în corp, în fiecare zi, salteaua ar putea fi principalul vinovat. De asemenea, dacă durerea resimțită în zona spatelui este mai gravă atunci când te trezești, dar dispare atunci când te întinzi și te deplasezi, acesta este un semn că salteaua provoacă sau contribuie la apariția durerii. Un studiu realizat de Fundația Kovacs din Mallorca a constatat că saltelele cu duritate medie au oferit un confort mai bun pentru durerea cronică scăzută a spatelui. (3)

Înrăutățirea alergiilor sau a astmului

Dacă nu este un sezon care să cauzeze alergie și nu există o explicație alternativă pentru o creștere a alergiilor sau a simptomelor de astm, salteaua ar putea fi responsabilă pentru aceste simptome. Praful care se acumulează în saltea poate provoca reacții alergice și atacuri de astm.

Ai câștigat sau ai pierdut greutate

Pentru cei care au un câștig sau o pierdere semnificativă în greutate pe durata termenului de valabilitate al saltelei, schimbarea ar putea modifica eficacitatea acesteia. Un studiu canadian a legat atât somnul inadecvat, cât și somnul excesiv de creșterea în greutate, astfel încât modul în care dormi și greutatea sunt conectate. (4)

Cum poți face salteaua să reziste mai mult?

  • Utilizează un protector pentru saltele pentru a te proteja împotriva petelor și a prafului.
  • Asigură-te că salteaua este susținută corespunzător.
  • Rotește salteaua la fiecare 3 până la 6 luni pentru a avea o uzură uniformă.
  • Curăță saltelele conform indicațiilor producătorului.
  • Deschide ferestrele în mod regulat pentru o ventilare mai bună, ceea ce poate reduce acumularea de praf și de umiditate.
  • Păstrează salteaua în poziție verticală atunci când trebuie să o muți pentru a preveni îndoirea sau deteriorarea arcurilor.
  • Ține animalele de companie departe de pat pentru a reduce riscul de deteriorare.
  • Nu lăsa copiii să sară pe pat, deoarece pot deteriora arcurile și alte componente ale saltelei.
  • Îndepărtează din când în când cerșaful de pe pat, pentru a vă aerisi salteaua.


Fii un consumator informat

Dacă bănuiești că ai nevoie de o saltea nouă, fă mai multă cercetare înainte de a cumpăra. Înțelege nevoile tale și acordă atenție materialelor folosite de firmele de saltele, astfel încât să achiziționezi produsul de care ai nevoie, care se potrivește bugetului tău și îți oferă cel mai bun somn. (5)

Căută o saltea care oferă un sprijin adecvat pentru alinierea coloanei vertebrale. Confortul este subiectiv - este modul în care te simți un pat. S-ar putea să găsești o saltea mai fermă superioară celei mai moi sau invers. Selecția saltelelor este una personală și ar trebui să țină cont de poziția corectă a corpului în timpul somnului și de un confort adecvat.


Data actualizare: 14-03-2021 | creare: 13-09-2018 | Vizite: 4150
Bibliografie
1. AGING AND SLEEP. Url: https://sleepfoundation.org/sleep-topics/aging-and-sleep/page/0/3
2. How Often Should You Change Your Mattress?. Url: https://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/often-change-mattress/
3. Effect of firmness of mattress on chronic non-specific low-back pain: randomised, double-blind, controlled, multicentre trial.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439
4. The Association Between Sleep Duration and Weight Gain in Adults: A 6-Year Prospective Study from the Quebec Family Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/
5. 7 Signs You Should Replace Your Mattress. Url: https://www.sleephelp.org/when-should-you-replace-your-mattress/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: