Alcoolul și medicamentele - ce medicamente să nu combini niciodată cu alcool

©

Autor:

Alcoolul și medicamentele - ce medicamente să nu combini niciodată cu alcool

Dacă urmezi un tratament medicamentos, uneori chiar și medicamente fără rețetă, asocierea cu alcoolul poate afecta eficiența pastilelor. În cazul în care bei alcool regulat, crește riscul de efecte adverse inclusiv deces. Iată principalele categorii de medicamente pe care nu ar trebui să le combini cu alcoolul, precum și de ce este problematică această combinație. (1,2)

Categorii de medicamente pe care să nu le combini niciodată cu alcool

Numeroase categorii de medicamente pot cauza probleme prin combinația cu alcoolul. Aici intră medicamentele psihiatrice, anticoagulantele, medicația pentru alergii și multe altele. Descoperă principalele categorii de medicamente care nu ar trebui să fie combinate cu alcoolul.

Medicamente psihiatrice și neurologice

O plajă largă de medicamente psihiatrice pot interacționa cu alcoolul și pot deveni periculoase:

Benzodiazepine

Sunt recomandate mai ales pentru anxietate și probleme de somn. Aici intră alprazolam (Xanax), clonazepam (Rivotril), diazepam (Diazepam), lorazepam (Anxiar). În aceste cazuri combinarea benzodiazepinelor cu alcoolul poate duce la deces pe fondul problemelor respiratorii. (3)

De asemenea, administrarea conform recomandărilor medicului a unui medicament precum temazepam reduce necesarul de alcool care poate cauza supradoză. De asemenea, alcoolul are un rol important în 18,5% dintre decesele pe fondul supradozelor de benzodiazepine. Un alt aspect important este că alcoolul crește efectele sedative ale benzodiazepinelor și poate duce la probleme de echilibru, coordonare motorie, timp de reacție. Totodată, combinarea de benzodiazepine cu alcool crește riscul de accidente de mașină. Un alt fapt important este că luarea de benzodiazepine cu alcool crește riscul de probleme de memorie, chiar și amnezie temporară.

Medicamente pentru insomnie

Experții descurajează administrarea de somnifere precum eszopiclonă, zaleplonă, zolpidem și altele cu alcool. Această combinare pot crește riscul de cădere și cauzează probleme de coordonare, memorie și amnezie temporară. Există inclusiv cazuri în care persoanele care au luat medicație pentru insomnie și alcool au condus în timp ce dormeau și nu își amintesc acest lucru. (4,5,6)

Antidepresive

Administrarea de antidepresive alături de alcool poate crește frecvența efectelor secundare ale medicamentelor, inclusiv moleșeală și amețeală. De asemenea, alcoolul poate reduce din efectele medicamentelor pentru unele persoane. În unele cazuri tensiunea arterială poate ajunge la un nivel periculos și există risc de convulsii. Alte medicamente combinate cu alcool pot duce la vătămarea ficatului și reduce nivelul necesar pentru supradoză alcoolică. (7,8,9)

Opioide

Majoritatea opioidelor combinate cu alcoolul pot duce la supradoză pe fondul problemelor respiratorii. De asemenea, combinarea opioidelor cu alcool pot crește riscul de accidente de mașină. Pe de altă parte, administrarea haotică a opioidelor poate duce la consum excesiv de alcool pentru dependenți. (10,11)

Antiepileptice

Combinarea medicamentelor antiepileptice cu alcoolul poate reduce din eficacitatea medicației precum și crește riscul de efecte secundare. În principal, alcoolul afectează metabolizarea antiepilepticelor și crește riscul de convulsii. De asemenea, crește riscul de accidente rutiere, chiar și în cazul unui consum foarte mic de alcool. (12)

Totodată, consumul excesiv de alcool în cazul celor bolnavi de epilepsie poate duce la probleme de somn, omiterea dozelor și a mesei, program dezordonat, toate putând contribui la creșterea probabilității de convulsii. (13,14)

Medicamente pentru ADHD

Combinarea stimulentelor cu sedativele poate masca efectele fiecăruia. Prin combinarea medicamentelor pentru ADHD cu alcoolul crește riscul de supradoză, fie de medicamente fie de alcool. (15,16)

Antipsihotice

Antipsihoticele sunt prescrise pentru boli precum schizofrenia și tulburarea bipolară. Combinarea antipsihoticelor cu alcoolul poate cauza simptome grave precum afectarea capacității de judecată, amețeli, hipotensiune arteriale, agravarea simptomelor asociate bolii, un risc mai mare de suicid. (17,18,19)

anticoagulante și alte medicamente asociate

Combinarea alcoolului cu anticoagulantele poate crește riscul de hemoragie. Acest lucru afectează majoritatea pacienților, însă mai ales cei care iau anticoagulante timp de mai mult de un an sau care au o problemă genetică care se manifestă prin dificultăți în metabolizarea anticoagulantului, în special warfarină. (20)

Cu toate acestea, și alte anticoagulante precum verapamil sau propranolol combinate cu alcool pot cauza efecte nedorite. Verapamil este folosit pentru a trat aritmiile, angina pectorală și hipertensiunea arterială. Prin combinarea verapamilului cu alcoolul se prelungește perioada în care alcoolul este prezent în sânge, precum și starea generală de intoxicare. (21,22)

Propanalolul este un alt anticoagulant folosit în hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiace. Prin administrarea sa alături de alcool crește nivelul de propanolol din sânge, deci și efectele secundare ale medicației: amețeală, stare de leșin și leșin, anomalii ale ritmului cardiac. Mai mult, consumul excesiv de alcool pe termen scurt poate duce la hipotensiune arterială. (23,24)

De asemenea, medicația pentru angină combinată cu alcoolul poate cauza efecte adverse neplăcute. Dacă iei nitroglicerină, cel mai comun medicament recomandat în cazurile de angină, riști tahicardie, anomalii ale tensiunii arterială, amețeală și leșin. (25,26)

Medicamente antimicrobiene

Chiar și medicamentele antimicrobiene pot cauza probleme atunci când sunt combinate cu alcoolul. Iată principalele antimicrobiene și efectele lor la administrarea lor alături de alcool: (27)

  • Eritromicină și doxiciclină - se reduce eficacitatea medicamentelor. Mai mult, combinarea de eritromicina și alcoolul poate duce la prelungirea perioadei în care alcoolul se află în sânge. Se reduce din eficacitatea doxiciclinei mai ales la consumatorii pe termen lung de alcool (28,29,30)
  • Ketoconazol, griseofulvină, izoniazidă și alte medicamente înrudite - pot duce la toxicitatea ficatului (31,32)
  • Cefotetan, ceftriaxonă și alte medicamente înrudite - combinarea cu alcool poate duce la înroșirea feței, greață, vărsături, dureri de cap, un ritm accelerat al inimii, hipotensiune arterială (33)


Medicamente pentru alergii

Este indicat să eviți consumul de alcool dacă iei medicație pentru alergii sau orice alt medicamente care conțin mai multe substanțe cu efecte asupra răcelii sau gripei. Efectele secundare ale medicamentelor pentru alergii includ paloarea și amețeala însă prin combinarea cu alcoolul, ele sunt intensificate iar capacitatea de judecată și concentrarea au de suferit. (34,35)

Prin urmare, este indicat să eviți să conduci mașina și să manevrezi utilaje grele când ești sub astfel de medicamente (cu excepții menționate de medic).

Antibiotice

Alcoolul poate afecta eficacitatea antibioticelor. Luate împreună, pot scădea capacitatea antibioticelor de a elimina infecția pentru care iei medicația. (36)

Studiile arată că o combinație de alcool și antibiotice poate duce la simptome precum tahicardie (bătăi rapide ale inimii), anomalii bruște ale tensiunii arteriale, probleme gastrointestinale, dureri de cap, înroșirea feței și probleme de ficat.

De exemplu, chiar și o cantitate mică de alcool luată cu un antibiotic precum metronidazol poate cauza reacții grave precum greață și vărsături. Chiar și după ce ai terminat de administrat medicamentul este indicat să amâni consumul de alcool cu minimum 3 zile. Alte antibiotice care nu ar trebui combinate cu alcoolul includ amoxicilină, izoniazidă, tinidazol și altele. (37)

Medicamente pentru colesterol

Administrarea de medicamente pentru colesterol crescut (poartă numele de statine) pot duce la efecte secundare precum înroșirea feței, mâncărimi ale pielii, hemoragie stomacală și probleme ale ficatului. (38,39,40)

Administrarea medicamentelor în combinație cu alcoolul poate crește riscul de efecte secundare, cu atât mai mult dacă suferi de ciroză sau alte boli de ficat.

Medicamente pentru prostată

Combinarea medicamentelor pentru prostată cu alcoolul poate duce la amețeală și pierderea cunoștinței. (41)

Pe de altă parte, un consum excesiv de alcool poate crește riscul de cancer de prostată așa cum arată și studiile științifice. (42)

Este indicat să eviți alcoolul dacă iei doxazosin, tamsulosin, prazosin sau alte medicamente de acest fel.

Relaxante musculare

Relaxantele musculare sunt indicate dacă suferi de spasme și/sau durere musculară. Prin medicamente, mușchii se relaxează. Astfel de relaxante musculare sunt recomandate de medic mai ales pentru dureri de spate, gât, migrene și nu numai. (43)

Totuși, combinarea relaxantelor musculare cu alcoolul are o acțiune asupra sistemului nervos central care poate duce la probleme de inimă, plămâni și creier. Printre efectele acestei combinații se numără: letargia, amețeala, respirația încetinită, pierderi de memorie, dificultăți în controlul reacțiilor motorii, comportament anormal și convulsii. (44,45)

Evită să consumi alcool dacă iei hidroxizină, meclizină, carisoprodol sau alte medicamente relaxante similare.

Medicamente fără rețetă

Nici măcar medicamentele fără rețetă nu ar trebui să fie luate alături de alcool. Pe lista de medicamente fără rețetă ce nu ar trebui să fie combinate cu alcool se află:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene - inclusiv aspirină, ibuprofen, naproxen. Prin combinarea cu alcool, crește riscul de sângerări gastrointestinale (46,47)
  • Paracetamol - luat alături de alcool, poate crește riscul de toxicitate a ficatului. De aceea, este indicat să nu iei paracetamol înainte sau imediat după ce ai consumat alcool (48,49)


De ce să nu combini medicamentele cu alcool?

Combinarea medicamentelor cu alcoolul este dăunătoare din mai multe motive. În primul rând, alcoolul poate reduce din eficacitatea unor medicamente prin faptul că afectează metabolizarea lor în sistemul digestiv. În unele cazuri, alcoolul poate crește nivelul unui anumit medicament din sânge până la un nivel toxic. (50,51,52)

În plus, alăturarea alcoolului la medicamente poate crește riscul de efecte secundare ale medicației și chiar duce la noi simptome. Acest lucru este cu atât mai pregnant dacă iei medicamente care sunt sedative sau cauzează somnolență. De exemplu, amestecarea opioidelor cu alcoolul poate duce la oprirea respirației și deces.

Alcoolul și medicamentele nu ar trebui combinate, indiferent dacă le iei cu rețetă sau fără. Această combinație poate duce la un risc mai mare de efecte secundare ale medicației, un nivel toxic de medicament în sânge, chiar și simptome severe care pot duce până la probleme respiratorii și deces (în funcție de medicament). De aceea, dacă urmezi un tratament și vrei să bei cu o anumită ocazie (onomastică, revelion, etc) este indicat să vorbești cu medicul specialist pentru a vedea dacă o poți face în mod sănătos sau trebuie să eviți cu totul și să alegi băuturile fără alcool.


Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 1867
Bibliografie
1. Potential for alcohol and drug interactions in older adults: evidence from the Irish longitudinal study on ageing, link: https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2318-14-57
2. The Effects of Combining Alcohol with Other Drugs, link: https://uhs.umich.edu/combine
3. Alcohol-Medication Interactions: Potentially Dangerous Mixes, link: https://www.niaaa.nih.gov/health-professionals-communities/core-resource-on-alcohol/alcohol-medication-interactions-potentially-dangerous-mixes
4. Taking Z-drugs for Insomnia? Know the Risks, link: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/taking-z-drugs-insomnia-know-risks
5. Zolpidem, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442008/
6. Zolpidem Misuse With Other Medications or Alcohol Frequently Results in Intensive Care Unit Admission, link: https://journals.lww.com/americantherapeutics/abstract/2011/07000/zolpidem_misuse_with_other_medications_or_alcohol.7.aspx
7. Antidepressants and Alcohol Interactions, link: https://www.drugs.com/article/antidepressant-medications-alcohol.html
8. Consumption of Alcohol, Nicotine, and Caffeine Among Depressed Outpatients: Relationship With Response to Treatment, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033318296715153?via%3Dihub
9. Advising depression patients to reduce alcohol and drug use: Factors associated with provider intervention in outpatient psychiatry, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1521-0391.2014.12140.x
10. Alcohol and Opioid Use, Co-Use, and Chronic Pain in the Context of the Opioid Epidemic: A Critical Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832605/
11. Association of Opioid Use Disorder Treatment With Alcohol-Related Acute Events, link: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776752
12. Alcohol, link: https://epilepsyfoundation.org.au/managing-epilepsy/health-and-wellbeing/alcohol/.
13. Alcohol consumption on unprovoked seizure and epilepsy: An updated meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35042100/
14. Alcohol Use and Alcohol-Related Seizures in Patients With Epilepsy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996121/
15. Simultaneous use of non-medical ADHD prescription stimulants and alcohol among undergraduate students, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376871612004802?via%3Dihub
16. How does alcohol affect people with ADHD? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/adhd-and-alcohol
17. Interaction between Psychotropic Medications and Alcohol: Perceptions among Patients Attending an Adult Mental Health Day Hospital Program, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842058/
18. Prescription meds and alcohol – what are the risks? , link: https://adf.org.au/insights/prescription-meds-alcohol/
19. Effects of alcohol consumption and antipsychotic medication on brain morphology in schizophrenia, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17218084/
20. Alcohol misuse, genetics, and major bleeding among warfarin therapy patients in a community setting, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pds.3769
21. CALAN® SR (Verapamil Hydrochloride) Extended-Release Tablets, link: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2020/019152Orig1s045lbl.pdf
22. Verapamil inhibits ethanol elimination and prolongs the perception of intoxication, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1623692/
23. Effects of Propranolol on Cardiovascular and Neurohumoral Actions of Alcohol in Hypertensive Patients, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/080370599438374
24. Inderal® (propranolol hydrochloride) Tablets, link: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/016418s080,016762s017,017683s008lbl.pdf
25. Does alcohol intensify the hemodynamic effects of nitroglycerin? , link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6430619/
26. Association between Alcohol Use and Angina Symptoms among Outpatients from the Veterans Health Administration, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5847476/
27. Fact versus Fiction: a Review of the Evidence behind Alcohol and Antibiotic Interactions, link: https://journals.asm.org/doi/10.1128/aac.02167-19.
28. Influence of alcohol consumption on erythromycin ethylsuccinate kinetics, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2258252/
29. The effect of doxycycline on alcohol consumption and sensitivity: consideration for inducible transgenic mouse models, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23019604/
30. Can You Drink Alcohol While Taking Doxycycline? , link: https://www.healthline.com/health/doxycycline-and-alcohol
31. FDA Drug Safety Communication: FDA limits usage of Nizoral (ketoconazole) oral tablets due to potentially fatal liver injury and risk of drug interactions and adrenal gland problems, link: https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-limits-usage-nizoral-ketoconazole-oral-tablets-due-potentially
32. An Unusual Case of Severe Griseofulvin-Alcohol Interaction, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196064494701679
33. Cefotetan and Alcohol/Food Interactions, link: https://www.drugs.com/food-interactions/cefotetan.html
34. Second generation H1 - antihistamines interaction with food and alcohol-A systematic review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28622592/
35. H1 antihistamines and driving, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5654300/
36. Fact versus Fiction: a Review of the Evidence behind Alcohol and Antibiotic Interactions, link: https://journals.asm.org/doi/10.1128/aac.02167-19
37. Metronidazole, link: https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a689011.html
38. On call: Do alcohol and statins mix? , link: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/do-alcohol-and-statins-mix
39. Moderate Alcohol Consumption and Safety of Lovastatin and Warfarin Among Men: The Post-Coronary Artery Bypass Graft Trial, link: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00898-3/fulltext
40. Statin therapy exacerbates alcohol-induced constriction of cerebral arteries via modulation of ethanol-induced BK channel inhibition in vascular smooth muscle, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788006/
41. Alcohol Use: What It Means for Men with Enlarged Prostate, link: https://www.mintstl.com/blog/alcohol-use-what-it-means-for-men-with-enlarged-prostate
42. Is alcohol consumption a risk factor for prostate cancer? A systematic review and meta–analysis, link: https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-016-2891-z
43. Alcohol and Medication Interactions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761694/
44. Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547852/
45. Can You Mix Muscle Relaxers and Alcohol? , link: https://www.healthline.com/health/muscle-relaxers-and-alcohol
46. Drug-Alcohol Interactions: A Review of Three Therapeutic Classes, link: https://www.uspharmacist.com/article/drug-alcohol-interactions-a-review-of-three-therapeutic-classes
47. A Prospective Study of Alcohol Consumption and Smoking and the Risk of Major Gastrointestinal Bleeding in Men, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165278
48. Acetaminophen-Induced Hepatotoxicity: a Comprehensive Update, link: https://www.xiahepublishing.com/ArticleFullText.aspx?sid=2&jid=1&id=10.14218%2fJCTH.2015.00052
49. Acetaminophen (paracetamol) hepatotoxicity with regular intake of alcohol: analysis of instances of therapeutic misadventure, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7657281/
50. Alcohol's Effects on Health, link: https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/harmful-interactions-mixing-alcohol-with-medicines
51. Alcohol and Medication Interactions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761694/
52. Alcohol and Older Adults, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=4033
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum