Efectele consumului cronic de antidepresive

©

Autor:

Efectele consumului cronic de antidepresive

Depresia este caracterizată ca fiind o stare mentală care se manifestă prin tristețe patologică, pesimism, autodevalorizare, anxietate, precum și pierderea interesului pentru activitățile zilnice. Considerată o boală, aceasta duce la probleme emoționale și fizice, reducând capacitățile de funcționare normale ale unei persoane.


Afecțiunea se poate instala sub mai multe forme, în majoritatea cazurilor apar simptome precum: iritabilitate, sentimente persistente de tristețe, lipsă de energie și oboseală, insomnii, dureri de cap, gânduri suicidare.


Pe lângă consilierea psihologică, pentru a combate depresia și a ameliora simptomele sunt prescrise antidepresive. Acestea funcționează asupra substanțelor chimice (serotonină și noradrenalină) de la nivelul creierului responsabile de starea de energie și spirit, evitând evoluția bolii spre forme mai grave. Totodată, antidepresivele pot fi recomandate și pentru a combate durerile cronice, stresul post-traumatic, precum și tulburările obsesiv-compulsive.


Tratamentul cu antidepresive este prescris de către un medic specialist, pacientul începând cu cea mai mică doză, în general, 1-3 comprimate pe zi. De cele mai multe ori, tratamentul durează 6 luni pentru a evita reinstalarea bolii, în alte cazuri însă, tratamentul poate fi pe termen nelimitat și cu o creștere a dozelor zilnice. Efectele comprimatelor vor fi resimțite după o perioadă de 1-2 săptămâni.


Antidepresivele pot produce unele ameliorări în prima săptămână sau a doua de utilizare. Beneficiile complete pot fi observate după un timp de două până la trei luni. Dacă un pacient nu prezintă ameliorarea simptomelor după câteva săptămâni, psihiatrul său poate modifica doza medicamentului sau poate adăuga sau înlocui cu un alt antidepresiv. În unele situații, alte medicamente psihotrope pot fi de ajutor. (1-14)


Tipuri de antidepresive

  • Inhibitori ai recaptării de serotonină: sunt prescrise în cele mai multe cazuri deoarece au cele mai puține efecte secundare. Din această categorie fac parte: citalopramul, escitalopram, fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina și sertralina. Tratează adesea diferite tipuri de depresie și tulburări obsesiv-compulsive.
  • Inhibitori ai recaptării de serotonină-noradrenalină. Acestea nu interacționează cu alte medicamente și sunt: duloxetina (tratează anumite tipuri de durere cronică și anxietatea), venlafaxina, desvenlafaxina (recomandată în atacuri de panică).
  • Antidepresivele triciclice acționează asupra a trei substanțe chimice, și anume, serotonină, norepinefrină și dopamină. Sunt prescrise mai rar întrucât au cele mai multe efecte secundare. Sunt interzise persoanelor în vârstă, bărbaților cu prostată mărită de volum sau pacienților cu glaucom. Exemple de antidepresive triciclice sunt: amitriptilina, clomipramina, doxepin, imipramina, care induc starea de somnolență și se recomandă a fi luate înainte de culcare. Nortriptilina și desipramina au efecte secundare mai bine tolerate de orgasnim.
  • Antidepresivele atipice - nu se încadrează într-o clasă anume de antidepresive. Acestea sunt medicamente unice care acționează în moduri diferite unul față de celălalt. Din această categorie fac parte: bupropion, care sub numele de zyban este utilizat pentru a ajuta la renunțarea la fumat, nefazodona, trazodona, care este utilizat pentru tratamentul insomniei. La fel ca majoritatea antidepresivelor, antidepresivele atipice funcționează prin acțiunea asupra neurotransmițătorilor, pentru a ajuta la ameliorarea depresiei.
  • Inhibitori ai monoamin-oxidazei. Sunt prescrise în mod obișnuit atunci când celelalte antidepresive nu au eficacitate.


Aceste medicamente reprezintă doar o modalitate de a trata depresia și anxietatea, psihoterapia sau terapia cognitiv-comportamentală având un rol important în ameliorarea simptomelor. În general, beneficiile tratamentului cu antidepresive, depind de gravitatea afecțiunii, acționând împotriva depresiei cronice, moderate și severe și mai puțin în cazul depresiei ușoare. (4, 7, 10, )


Antidepresive recomandate în alte afecțiuni

  • 1. Antidepresivele triciclice sunt eficiente pentru tratamentul durerii cronice, acestea fiind mai eficiente decât inhibitorii recaptării de serotonină. Doza de medicamente, în astfel de cazuri, este mult mai mică decât pentru tratarea depresiei, recomandându-se desipramina sau amitriptilina, pentru bolnavii care suferă și de insomnii.
  • 2. În timpul sarcinii, unele femei riscă să prezinte simptome de depresie. Unele medicamente pot afecta atât mama, cât și fătul, însă fluoxetina și amitriptilina sunt cele mai sigure antidepresive recomandate femeilor însărcinate.
  • 3. Tratarea tulburării bipolare cu un antidepresiv mărește probabilitatea de precipitare a unui episod maniacal sau hipomaniacal. Acest lucru este important deoarece depresia poate fi prezentă inițial sub forma unei tulburării bipolare. De aceea, înainte de a prescrie un antidepresiv, pacientul este supus unui interogatoriu psihiatric detaliat. (5, 6, 7)


Reacții adverse frecvente ale consumului de antidepresive

În cele mai multe cazuri, efectele secundare ale medicamentelor antidepresive sunt temporare și nu afectează grav organismul. Acestea includ:

  • dureri de cap;
  • insomnie, anxietate (apare frecvent la începutul tratamentului);
  • greață;
  • sensibilitate la lumină;
  • uscăciunea cavităţii bucale;
  • constipație;
  • creșterea în greutate: este cauză de inactivitate ca urmare a depresiei. Totodată, în urma unui tratament cu antidepresive apetitul este îmbunătățit și poate duce la creșterea greutății.
  • simptome de sevraj. În momentul în care tratamentul este întrerupt, pacientul poate prezenta simptome de sevraj sau pot să reapară simptome ale depresiei. În astfel de cazuri, medicul poate continua administrarea de medicamente pe un termen mai lung. (4, 6, 7, 8)


Riscuri ale antidepresivelor administrate cronic asupra sănătății

Sindromul serotoninergic

Sindromul serotoninergic survine atunci când nivelurile serotoninei din creier devin prea mari. Acesta apare atunci când un pacient se află sub tratamentul cu inhibitori de serotonină și beneficiază şi de un alt medicament, care, acționează asupra aceleiași substanțe, cum ar fi un alt antidepresiv.


Simptomele acestuia pot fi: confuzie, agitație, diaree, transpirație, iar în cazuri severe: convulsii, inconștiență, aritmii.

Hiponatremia

Apare, în cele mai multe cazuri, la persoanele în vârstă, consumatoare de antidepresive, și reprezintă o scădere severă a nivelului de sodiu din organism, care duce la acumularea de lichide în interiorul celulelor. Această tulburare se datorează antidepresivelor, în general a inhibitorilor de serotonină, care pot bloca efectele unui hormon (aldosteronul) care reglează nivelul de apă și sodiu din organism. Apar simptome precum: confuzia, senzație de oboseală, agitație, dureri de cap, dureri musculare și apetit redus.

Diabet

Consumul excesiv sau pe termen lung a antidepresivelor triciclice sau a inhibitorilor de serotonină este asociat cu apariția diabetului zaharat de tip 2.

Disfuncție sexuală

Disfuncția sexuală este un efect comun al antidepresivelor, întâlnit atât la bărbați, cât și la femei, cauzat în general de inhibitorii recaptării serotoninei sau inhibitorilor de serotonină și norepinefrină. Acest lucru se întâmplă deoarece antidepresivele cresc cantitatea de serotonină, care dă senzația de sațietate limitând libidoul. Se manifestă prin: probleme de ejaculare (ejaculare precoce), scad erecția sau pot îngreuna obținerea orgasmului la femei. Unele medicamente pot afecta grav funcțiile sexuale în cazul bărbaților, ajungându-se până la impotență.


Severitatea disfuncției sexuale depinde de tipul și doza de antidepresiv pe care individul le consumă în mod frecvent. Astfel, ajustarea dozelor, precum și schimbarea medicamentelor reduce riscul de efecte secundare sexuale. (8, 10, 11)


Alcoolul în combinație cu antidepresivele

În cele mai multe cazuri, indivizii aflați în depresie tind să consume alcool, care îmbunătățește stare de spirit pe termen scurt, însă efectul său crește simptomele afecțiunii. Alcoolul, în combinație cu inhibitori ai monoaminoxidazei, poate avea reacții adverse grave, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, gândirea şi abilitățile motorii vor fi afectate.


Unele combinații pot avea ca efect starea de somnolență, ceea ce va afecta capacitatea de a conduce autovehicule sau de a efectua alte activități care necesită concentrare și atenție.


Persoanele cu depresie prezintă un risc crescut de abuz de substanțe și de alcool. Astfel, persoanele dependente de alcool vot fi tratate mai întâi pentru această dependență înainte de a aplica tratamentul pentru depresie. (6, 7, 9, 11)


Soluții naturale care pot înlocui antidepresivele

Remediile naturale pot ameliora simptomele afecțiunii, însă nu înlocuiesc tratamentul medical. Acestea pot funcționa bine în anumite cazuri, întrucât sunt suplimente pe bază de plante şi nu prezintă riscuri sau reacții adverse severe. Astfel, înlocuitoare ale antidepresivelor sunt:

1. Acizi grași și Omega-3.

Suplimentele Omega-3 pot fi un posibil tratament pentru depresie și simptome ale acesteia, precum și pentru persoanele care suferă de tulburare bipolară. Sunt disponibile, în general, sub formă de capsule de ulei de pește. Totodată, aceste grăsimi se găsesc în semințe de in, nuci sau pește (somon, păstrăv de apă dulce, sardine). În doze mari, poate interacționa cu alte medicamente.

2. Sunătoarea

Este un medicament pe bază de plante, disponibil fără prescripție medicală, care poate fi utilizat pentru a trata simptomele depresiei și ale anxietății, fiind asociată cu creșterea cantității de serotonină din organism. Atenuează tensiunea nervoasă, irascibilitatea, insomnia, stresul, sentimentul de frică, tristețe, îmbunătățește starea sufletească și starea generală de sănătate. Totodată, aceasta poate interacționa cu alte medicamente cum ar fi pilulele contraceptive sau alte antidepresive. În doze mare poate provoca greață și constipație.

3. 5-HTP

Suplimentul 5-hidroxitriptopan joacă un rol important în creșterea nivelul de serotonină și în îmbunătățirea stării de spirit. Administrat împreună cu alte medicamente antidepresive poate crește riscul de sindrom serotoninergic.

4. Șofranul

Extrasul de șofran poate îmbunătăți simptomele depresiei ușoare. În doze mari poate provoca reacții adverse semnificative.

5. Zincul

Nivelul scăzut al zincului din organism este asociat cu unele simptome ale depresiei. Astfel, administrarea unui supliment de 25 mg pe zi timp de 3 luni poate ameliora depresia. (12, 13, 14)


Data actualizare: 15-02-2019 | creare: 15-02-2019 | Vizite: 6924
Bibliografie
1. Depression, link: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml
2. What Is Depression?, link: https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
3. Depression, link:https://www.psycom.net/depression.central.html
4. Antidepressants, link: https://www.nhs.uk/conditions/antidepressants/
5. Antidepressants A–Z, link: https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/antidepressants-a-z/#.XF2DR1wzbIU
6. Antidepressants, link:https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/medicines-and-medical-aids/types-of-medicine/antidepressants
7. „Antidepressant medicines” , link: https://www.mydr.com.au/mental-health/antidepressant-medicines
8. Antidepressants: Can they stop working?, link:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressants/FAQ-20057938?p=1
9. Antidepressants, link: https://medlineplus.gov/antidepressants.html
10. Antidepressants, link: https://www.iwanttochangemylife.org/medications/antidepressants.htm
11. Antidepressants: Selecting one that's right for you, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/antidepressants/art-20046273
12. Are there any alternatives to antidepressants?, link: https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/antidepressants/alternatives-to-antidepressants/#.XGU6XlwzbIU
13. Natural remedies for depression: Are they effective?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/natural-remedies-for-depression/faq-20058026
14. Update and Critique of Natural Remedies as Antidepressant Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2786903/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum