Antiinflamatoarele nesteroidiene și bolile cardiovasculare. Care sunt opțiunile recomandate?

©

Autor:

Antiinflamatoarele nesteroidiene și bolile cardiovasculare. Care sunt opțiunile recomandate?

Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezintă una dintre cele mai utilizate categorii de medicamente datorită efectului de reducere a durerii (efect analgezic), a inflamației (efect antiinflamator) și a febrei (efect antipiretic).
Acestea sunt folosite în tratamentul durerii ușoare până la moderate, având ca efect adițional reducerea inflamației care deseori acompaniază și agravează durerea.

Cum acționează antiinflamatoarele nesteroidiene?

Mecanismul de acțiune al acestei clase de medicamente este reprezentat de inhibarea unui grup de enzime numite ciclooxigenaze (1). Acești compuși sunt sintetiați de majoritatea țesuturilor în timpul unui proces inflamator și sunt responsabili de umflarea, înroșirea și durerea care apar la nivelul zonei afectate.

Există două categorii de cicloxigenaze: ciclooxigenaza 1 (COX-1) și ciclooxigenaza 2 (COX-2). Medicamentele care inhibă ambele tipuri de enzime poartă denumirea de antiinflamtoare nesteroidiene neselective (ex: aspirină, ibuprofen), iar utilizarea acestora este asociată cu un risc crescut de apariție a ulcerului gastic din cauza acțiunii iritative asupra mucoasei gastrice. Antiinflamatoarele care inhibă doar una dintre aceste categorii (de exemplu ciclooxigenaza 2) se numesc selective și prezintă un efect iritativ mai puțin pronunțat pentru tractul gastrointestinal. (2)

Care sunt principalele efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene?

  • infarct miocardic;
  • accident vascular cerebral;
  • insuficiență cardiacă (pe seama acumularii de lichid din timpul inflamației);
  • ulcere și sângerări gastrice;
  • anemie (scăderea numărului de globule roșii);
  • afecțiuni renale;
  • afecțiuni hepatice;
  • reacții alergice;
  • hipertensiune arterială;
  • tendință la sângerare.


Ce riscuri prezintă pacienții cu boli cardiovasculare în timpul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene?

1. Creșterea presiunii arteriale

Hipertensiunea arterială apare consecutiv retenției de apă și sodiu cauzată de această clasă de medicamente, precum și a scăderii sintezei unei substanțe cu rol antitrombotic și vasodilatator care poartă denumirea de prostaciclină. (3) Acest efect pare a fi mai scăzut în cazul administrării unei cantități mici de aspirină (acid acetilsalicilic). În cazul utilizării de inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei 2 precum etoricoxib sau rofecoxib se înregistrează creșteri semnificative ale presiunii arteriale, în timp ce pentru celecoxib acest efect este redus semnificativ.

În cazul pacienților diagnosticați cu hipertensiune arterială care primesc tratament cu medicamente antihipertensive, interacțiunea cu antiinflamatoarele nesteroidiene depinde de clasa din care face parte medicația de fond. Astfel, beta-blocantele (ex: carvedilol, metoprolol, bisoprolol, propranolol) și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ex: captopril, perindopril, enalapril) (4) prezintă cea mai puternică interacțiune.

2. Formarea trombilor

Acest risc a fost semnalat în cazul tratamentului cu rofecoxib (inhibitor de ciclooxigenază 2), iar un studiu comparativ între administrarea de celecoxib versus diclofenac sau ibuprofen (medicamente cunoscute și mai larg utilizate) nu a relevat diferențe în ceea ce privește riscul trombotic.

3. Insuficiența cardiacă

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt asociate cu creșterea volumului lichidelor din organism (hipervolemie), precum și cu decompensarea unei insuficiențe cardiace preexistente. Cel mai mare risc apare în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, în special dacă aceasta este tratată cu medicație diuretică. (5)

Care sunt antiinflamatoarele nesteroidiene recomandate pentru pacienții cu boli cardiovasculare?

1. Naproxen

Conform unui studiu efectuat în anul 2009 în Nashville, Tennessee care a comparat administrarea de naproxen, diclofenac, ibuprofen, celecoxib, rofecoxib în tratamentul durerii pacienților cu boli cardiovasculare, a fost evidențiat riscul semnificativ redus de apariție a efectelor adverse în cazul tratamentului cu naproxen. (6)

2. Aspirină (acid acetilsalicilic)

Aceasta poate fi utilizată în cazul durerii ascociate cu inflamație și scade riscul de infarct miocardic, accident vascular și evenimente trombotice. Aspirina trebuie administrată cu prudență din cauza efectului iritativ de la nivelul mucoasei gastrice. Alte opțiuni similare acidului acetilsaliclic sunt acidul salicilsalicilic sau trisalicilatul de magneziu.

3. Acetaminofen (Paracetamol)

Principalul efect este reprezentat de reducerea durerii, însă nu prezintă efect antiinflamator. (2)

4. Celecoxib

Acest medicament afectează mai puțin presiunea arterială față de rofecoxib și prezintă un timp de înjumătățire mai scăzut, ceea ce permite regenerarea prostaciclinei și intrarea în acțiune a efectului vasodilatator. Este utilizat în tratamentul artritei și a altor afecțiuni articulare. (5)

Recomandări

  • Utilizați doza recomandată de medic sau cea mai mică doza în cazul medicamentelor eliberate fără prescripție medicală;
  • Administrați medicamentul pentru o scurtă perioadă de timp sau consultați medicul dacă durerea necesită tratament îndelungat;
  • Nu utilizați antiinflamatoare nesteroidiene înainte sau după o intervenție chirurgicală pe cord;
  • Luați în considerare factorii de risc individuali înainte de administrarea oricărui antiinflamator nesteroidian.

Data actualizare: 26-07-2021 | creare: 26-07-2021 | Vizite: 3569
Bibliografie
(1) Ciclooxigenaza- definiție, link: https://dictionar.romedic.ro/ciclooxigenaza
(2) Can Patients with Cardiovascular Disease Take Nonsteroidal Antiinflamatory Drugs?, link: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.107.749135
(3) Prostacyclin – an overview, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/prostacyclin
(4) Medicamentele antihipertensive, link: https://medicamente.romedic.ro/info/medicamentele-antihipertensive
(5) Cardiovascular Risk of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs: An Under-Recognized Public Health Issue, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5422108/
(6) Naproxen Best NSAID for Heart-Disease Patients, link: https://www.medscape.com/viewarticle/703957
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
  • Antiinflamatoarele non-steroidiene cresc riscul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită
  • Diclofenacul poate crește riscul afecţiunilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum