Alăptarea la sân și amânarea expunerii la sucuri ar putea fi cheia scăderii ratei obezității infantile

©

Autor:

Alăptarea la sân și amânarea expunerii la sucuri ar putea fi cheia scăderii ratei obezității infantile
Un nou studiu prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care a avut loc la Hamburg, a descoperit o legătură între formula de lapte pentru sugari și introducerea timpurie a băuturilor carbogazoase și nivelurile crescute de grăsime corporală în copilărie.
Cercetarea a arătat că tinerii care au fost alăptați pentru cel puțin șase luni sau mai mult au avut un procent mai mic de grăsime corporală la vârsta de nouă ani, comparativ cu cei care nu au fost alăptați pentru șase luni. De asemenea, copiii care nu au fost expuși la băuturi carbogazoase înainte de 18 luni au avut, de asemenea, o masă de grăsime mai mică la vârsta de nouă ani.

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Catherine Cohen de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, SUA, a analizat datele a peste 700 de perechi mamă-copil din cadrul studiului longitudinal Healthy Start. Media de vârstă a mamelor la recrutare a fost de 29 de ani, iar 51% dintre sugari erau băieți.

În cadrul interviurilor efectuate când copiii aveau șase și 18 luni, mamele au fost întrebate despre practicile de alimentație, inclusiv durata și exclusivitatea alăptării în comparație cu formula de lapte și momentul introducerii alimentelor complementare. Cercetătorii au clasificat sugarii în funcție de durata alăptării, momentul introducerii alimentelor complementare și vârsta la care au fost expuși la băuturi carbogazoase.

Rezultatele au arătat că 65% dintre sugari au fost alăptați pentru cel puțin șase luni, 73% au fost introduși la alimente complementare la vârsta de 5 luni sau mai târziu, iar 86% au fost expuși la băuturi carbogazoase după 18 luni. Procentul de masă grasă a fost evaluat de două ori: prima dată la o vârstă medie de cinci ani (19,7%) și a doua oară la o vârstă medie de nouă ani (18,1%).

Interesant este că modelele de alimentație în primii ani de viață nu au fost asociate cu diferențe în grăsimea corporală la vârsta de cinci ani. Cu toate acestea, o durată mai scurtă a alăptării și introducerea timpurie a băuturilor carbogazoase au fost asociate cu o creștere mai rapidă a grăsimii corporale pe parcursul celor două evaluări, rezultând într-un procent mai mare de grăsime corporală la vârsta de nouă ani.

În medie, sugarii care au fost alăptați mai puțin de 6 luni au avut cu 3,5% mai multă grăsime corporală la vârsta de nouă ani comparativ cu cei care au fost alăptați pentru 6 luni sau mai mult. În plus, copiii care au fost expuși la băuturi carbogazoase înainte de 18 luni au avut, în medie, cu aproximativ 7,8% mai multă grăsime corporală la vârsta de nouă ani.

Studiul subliniază importanța alăptării și a evitării introducerii timpurii a băuturilor carbogazoase în alimentația copiilor, ca factori care pot influența nivelurile de grăsime corporală mai târziu în copilărie. Cu toate acestea, autorii menționează că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate în alte populații.

sursa: News Medical
foto: Marija Stepanovic / Shutterstock

Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 199
Bibliografie
Could breastfeeding and delaying soda be the keys to lower childhood obesity rates?, link: https://www.news-medical.net/news/20231001/Could-breastfeeding-and-delaying-soda-be-the-keys-to-lower-childhood-obesity-rates.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt efectele privitului la televizor mai mult de 14 ore pe săptămână?
  • Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
  • Obezitatea la adolescenți pusă pe seama scăderii dramatice a consumului de energie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum