Cercetătorii propun o limită mai scăzută a IMC pentru obezitate la adulții peste 40 de ani
©
Autor: Airinei Camelia

Obezitatea este definită ca o boală cronică caracterizată prin depozite excesive de grăsime. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) utilizează un IMC de 30 kg/m² ca indicator universal al obezității. Însă, compoziția corporală se schimbă odată cu vârsta: grăsimea corporală crește, iar masa slabă (mușchiul) scade. Aceste schimbări fac ca IMC-ul actual să nu fie un indicator adecvat al obezității pentru toate grupele de vârstă.
Pentru a testa validitatea pragului tradițional de IMC al OMS pentru clasificarea obezității în rândul adulților italieni de vârstă mijlocie și în vârstă, cercetătorii au efectuat un studiu transversal pe 4.800 de adulți (61,5% femei; 40-80 de ani) la Universitatea din Roma "Tor Vergata". Participanții au fost clasificați inițial conform standardelor OMS, iar apoi în funcție de procentul de grăsime corporală (BF%) măsurat prin scanări DXA, utilizând praguri specifice vârstei și genului.
Rezultate principale
Inadecvarea IMC-ului standard: Mulți participanți cu un IMC considerat sănătos conform standardelor OMS au fost clasificați ca obezi când s-a ținut cont de procentul de grăsime corporală. Aproximativ 38% dintre bărbați și 41% dintre femei aveau un IMC de 30 kg/m² sau mai mare, indicând obezitate. Totuși, conform procentului de grăsime corporală, aproximativ două treimi dintre bărbați (71%) și femei (64%) erau considerați obezi.Praguri de IMC mai adecvate: Cercetătorii au descoperit că un prag de IMC de 27,08 kg/m² pentru femei și 27,36 kg/m² pentru bărbați era mai potrivit pentru identificarea obezității în rândul adulților de vârstă mijlocie și în vârstă, având o acuratețe ridicată (aproape 90% șansă de detectare a obezității). Aceste noi praguri au arătat o sensibilitate (80,69%) și specificitate (83,63%) ridicate, indicând o probabilitate scăzută de fals negative și fals pozitive.
Limitările standardului OMS: Doar 57% dintre femeile considerate obeze conform noului prag de IMC (27 kg/m²) au fost corect clasificate conform standardului OMS (30 kg/m²), ceea ce înseamnă că aproximativ 40% dintre femeile cu obezitate au fost ratate. Similar, aproximativ jumătate dintre bărbați au fost ratați pe baza pragului actual al OMS.
Concluzii și implicații
Studiul sugerează că pragul de IMC de 30 kg/m² al OMS pentru screeningul obezității nu este adecvat pentru adulții de vârstă mijlocie și în vârstă și că un prag mai scăzut ar fi mai potrivit. Implementarea acestor noi praguri în setările clinice și în ghidurile privind obezitatea ar putea fi benefică pentru sănătatea a milioane de adulți mai în vârstă, prevenind bolile asociate obezității precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Totuși, sunt necesare studii suplimentare la scară largă în diferite regiuni pentru a confirma aceste rezultate.sursa: News Medical
Data actualizare: 17-05-2024 | creare: 17-05-2024 | Vizite: 427
Bibliografie
Study proposes lower BMI cut-off for obesity in adults over 40, link: https://www.news-medical.net/news/20240515/Study-proposes-lower-BMI-cut-off-for-obesity-in-adults-over-40.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Antrenamentul cu greutăți este o armă împotriva obezității
- Influența obezității asupra eficacității medicamentelor: când contează greutatea corporală?
- O dietă cetogenă în mai multe faze, cu conținut scăzut de calorii, îmbunătățește metabolismul persoanelor obeze
- Fitonutrienții din plante și eficiența lor în tratamentul obezității
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Operatii de slabit
- Dureri puternice in fese
- Insulina bazala
- Ajutor sunt obeza!
- Supraponderabilitate si amenoree, help!
- Obezitate - sfaturi practice
- Slabirea la adolescent
- Obezitate in timpul sarcinii si dupa nastere
- Obezitatea creşte riscul de deces în accidentele rutiere (studiu)