Adolescenții ascultă sfaturile părinților, însă doar dacă aceștia le încurajează autonomia

©

Autor:

Adolescenții ascultă sfaturile părinților, însă doar dacă aceștia le încurajează autonomia
Un studiu recent publicat în publicat în revista Emerging Adulthood investighează modul în care suportul pentru autonomie oferit de părinți influențează eficacitatea reglării emoționale interpersonale la tinerii adulți. Cercetarea evidențiază că, deși părinții pot avea intenții bune oferind sprijin emoțional copiilor lor adulți, percepția tinerilor despre eficacitatea acestui sprijin este moderată de nivelul de suport pentru autonomie pe care îl simt din partea părinților.
Cercetarea a inclus 194 de tineri adulți cu vârste între 18 și 25 de ani, având o diversitate etnică semnificativă, ceea ce contribuie la generalizabilitatea rezultatelor.

Studiul subliniază importanța reglării emoțiilor în context social și modul în care tinerii adulți navighează între dorința de autonomie și acceptarea reglării emoționale interpersonale de la alții, în special de la părinți. Cercetarea a explorat două procese comune de reglare emoțională interpersonală: responsivitatea emoțională și suportul cognitiv, arătând că ambele sunt asociate pozitiv cu percepția eficacității reglării emoționale interpersonale, dar această asociere este mai puternică atunci când părinții oferă un nivel ridicat de suport pentru autonomie.

Un aspect inovator al studiului este examinarea modului în care solicitarea de reglare emoțională interpersonală (solicitarea activă a suportului emoțional față de primirea nesolicitată a acestuia) interacționează cu suportul pentru autonomie în percepția eficacității reglării emoționale interpersonale. Rezultatele indică faptul că, în contextul unui suport scăzut pentru autonomie, tinerii care solicită activ reglare emoțională interpersonală percep acest suport ca fiind mai eficace decât atunci când suportul este oferit nesolicitat.

Studiul contribuie la înțelegerea complexității dinamicii suportului emoțional în relațiile dintre părinți și copiii lor adulți, subliniind importanța recunoașterii și susținerii nevoii de autonomie a tinerilor în oferirea suportului emoțional. Aceste descoperiri pot informa abordările părinților și profesioniștilor în promovarea reglării emoționale sănătoase și a relațiilor pozitive între părinți și copii în perioada tranziției către maturitate.

sursa: MedicalXpress
foto: Unsplash/CC0 Public Domain

Data actualizare: 31-01-2024 | creare: 31-01-2024 | Vizite: 364
Bibliografie
'Emerging adults' will listen to a parent's unsolicited advice, but parent must lay the groundwork, says study, link: https://medicalxpress.com/news/2024-01-emerging-adults-parent-unsolicited-advice.html

Madeline Newman et al, A Helping Hand Isn't Always So Helpful: Parental Autonomy Support Moderates the Effectiveness of Interpersonal Emotion Regulation for Emerging Adults, Emerging Adulthood (2023). DOI: 10.1177/21676968231222304
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu calitativ al provocărilor părinților privind utilizarea ecranului de către adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum