Cum poate trata depresia terapia cu lumină
Terapia cu lumină poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției persoanelor cu tulburare afectivă sezonieră în timpul zilelor scurte de iarnă, însă nu este foarte bine înțeles cum funcționează acestă terapie.
Un studiu nou realizat de Urs Albrecht la Universitatea Fribourg, publicat în revista PLOS Genetics, arată că efectele benefice ale terapiei cu lumină vin din activarea genei Period1 ce reglează ritmul circadian într-o regiune a creierului implicată în dispoziție și ciclurile somn-veghe.
Lumina din timpul nopții are efecte puternice asupra fiziologiei și comportamentului mamiferelor. Aceasta este capabilă să reseteze ritmul circadian al unui animal, iar sub forma terapiei cu lumină influențează dispoziția oamenilor.
Cercetătorii au investigat cum lumina din timpul nopții afectează dispoziția folosind un model murin. Șoarecii au fost expuși la un puls de lumină în diferite momente ale nopții și ulterior au fost testați pentru comportament depresiv.
S-a descoperit astfel că expunerea la lumină la sfârșitul perioadei de întuneric-cu 2 ore înainte de dimineață-a avut un efect antidepresiv asupra animalelor. Pulsul luminos a activat gena numită Period1 într-o regiune a creierului numită nucleul habenular lateral.
Pe de altă parte, expunerea la lumină în alte momente nu a avut niciun efect asupra animalelor. Când cercetătorii au eliminat gena Period1, șoarecii nu au mai beneficiat de efectele pozitive ale luminii. Aceste rezultate arată că activarea genei Period1 este elementul cheie în efectul pozitiv al luminii asupra dispoziției.
Terapia cu lumină este mai eficientă dimineața devreme decât după-amiaza la pacienții cu tulburare afectivă sezonieră. Cu toate acestea, nu se pot face foarte multe comparații directe cu oamenii, deoarece șoarecii sunt animale nocturne.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Folositea beta-blocantelor a fost asociată cu un nivel mai scăzut de violență
- Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?
- Oamenii de știință explică de ce efectul medicamentelor antidepresive este întârziat
- Este necesară o educație mai mare a pacientului în ceea ce privește antidepresivele și reducerea sensibilității genitale
- Depresie
- Depresie grava.. am fost prostit de doua ori de aceeasi fata si simt ca totul a fost ireal cu ea
- Depresia - efectul mai multor afectiuni de care sufar.
- Anxietate, depresie si depersonalizare
- Anxietate, depresie sau o boala?
- Depresie.
- Depresie atipica sau altceva?
- Depresie, atac de panica si terapia power ki
- Sunt depresiv ?
- Cefalee, dureri cap, confuzie, depesie ?