Activitatea fizică poate fi esențială pentru recuperarea după un accident vascular cerebral
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Gothenburg arată că patru ore de activitate fizică pe săptămână ar putea fi cheia recuperării adecvate după un accident vascular cerebral. Conform oamenilor de È™tiință, È™ansele ca pacienÈ›ii să se recupereze corespunzător după un accident vascular cerebral se dublează dacă aceÈ™tia efectuează activitate fizică în mod susÈ›inut.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din 1.500 de pacienÈ›i din 35 de spitale suedeze ce au suferit un accident vascular cerebral în intervalul 2014-2019. Ulterior alegerii acestora, participanÈ›ii au fost grupaÈ›i în funcÈ›ie de cantitatea de activitate fizică pe care au efectuat-o după înregistrarea acestuia.
Dongni Buvarp, autor principal al lucrării È™i medic rezident la Spitalul Universitar Sahlgrenska, afirmă că asocierea dintre activitatea fizică È™i severitatea simptomelor accidentului vascular cerebral a fost demonstrată în cadrul unor lucrări anterioare, rezultatul acesteia fiind o recuperare superioară. Activitatea fizică, potrivit cercetătorilor, programează întreg organismul, mai ales la nivel cerebral, în mod favorabil după un astfel de eveniment patologic.
În plus, aceasta îmbunătățeÈ™te recuperarea organismului la nivel celular, sporeÈ™te forÈ›a musculară È™i bunăstarea pacienÈ›ilor, toate acestea contribuind la revenirea după un AVC. În plus, are potenÈ›ialul de reducere a riscului de cădere, depresie È™i dezvoltare a altor afecÈ›iuni cardiovasculare, indiferent de gravitatea acestuia.
Cercetătorii trag un semnal de alarmă atât către personalul în vederea sugerării efectuării de activitate fizică pacienÈ›ilor ce au suferit un accident vascular cerebral, cât È™i către persoanele care sunt predispuse la acestea È™i familiile lor. AceÈ™tia menÈ›ionează È™i faptul că, statistic, persoanele de sex feminin È™i cele cu afecÈ›iuni neurologice în care este alterată cognaÈ›ia sunt predispuse la a fi mai puÈ›in active după un AVC, încurajând formarea unor grupuri de sprijin pentru acestea în vederea începerii unor programe de activitate fizică.
Studiul a prezentat È™i anumite limitări, precum imposibilitatea de a examina în cadrul acestia gradul de activitate al participanÈ›ilor anterior înregistrării accidentului vascular cerebral.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dispozitivele de monitorizare fitness la adulții vârstnici
- După-amiaza sau noaptea reprezintă momentele optime pentru efectuarea exercițiilor fizice
- Exercițiile fizice, indiferent de intensitatea lor, pot fi eficiente împotriva anxietății
- Oamenii de știință analizează efectele exercițiilor fizice la nivel celular
- Accident vascular hemoragic de trunchi cerebral
- Dementa sau schizofrenie?
- Am nevoie de un sfat: Sotul meu de 42 ani a suferit un accident vascular cerebral
- Disectie artera vertebrala si accident vascular cerebral
- Nervozitate
- ACV sau altceva?
- Avc ischemic subacut predominant braxial
- Accident vascular cerebral ischemic lacunar tranzitoriu
- Diaree post avc
- Nelamurire