21 septembrie - Ziua Mondială a bolii Alzheimer
Data publicării: 21-09-2015
Ziua Mondială a bolii Alzheimer se celebrează în fiecare an pe 21 Septembrie de către organizaţiile de pacienţi care suferă de această boală. Marcarea la nivel mondial a fost lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Campania internaţională realizată pornind de la semnificaţia acestei zile se desfăşoară pe parcursul întregii luni septembrie pentru a ridica gradul de conştientizare şi informare urmărind cunoaşterea cât mai exactă a bolii şi mai ales a primelor semne ale acesteia. Acţiunile sunt îndreptate şi spre oprirea stigmatizării persoanelor care suferă de această boală.
În acest an tema este „Aminteşte-ţi de mine!”, acţiunile desfăşurându-se în peste 77 de ţări. Au loc: conferinţe, cursuri de informare, emisiuni radio şi de televiziune, publicarea în reviste a diverselor materiale informative, concerte, întâlniri publice, acţiuni caritabile, desfăşurate de către organizaţii guvernamentale sau non-guvernamentale, instituţii şi asociaţii axate pe această problemă de sănătate publică.
Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, fiind progresivă şi ireversibilă.
La sfârşitul lunii august a anului trecut a fost făcut public Raportul Mondial Alzheimer 2015, denumit „Impactul global al demenţei: o analiză a prevalenţei, a incidenţei, a costurilor şi a tendinţelor”, prin care Federaţia Internaţională pentru Alzheimer actualizează date globale privind această boală şi face recomandări-cheie pentru a oferi un cadru global de acţiune asupra acesteia.
Raportul estimează numărul celor care trăiesc cu demenţă ca fiind de 46.8 milioane de oameni, la nivel global în 2015. Un număr de 58% din totalul persoanelor cu demenţă trăiesc în ţări clasificate în prezent de către Banca Mondială ca ţări cu venituri mici sau medii. Această proporţie este estimat să crească la 63% în 2030 şi la 68% până în 2050.
Este vital ca populaţia să conştientizeze ce este demenţa de tip Alzheimer şi cum se manifestă. În plus, este important ca populaţia să cunoască simptomatologia şi să înţeleagă că demenţa în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.