20 metode de a reduce ridurile

©

Autor:

20 metode de a reduce ridurile

Ridurile, alături de liniile fine ale feței, pierderea elasticității pielii și apariția zonelor pigmentare, sunt semne de îmbătrânire care apar pe parcursul înnaintării în vârstă.

Prevenirea apariției ridurilor este o problemă frecvent abordată în rândul populației feminine. Numeroase studii susțin adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea unor măsuri de îngrijire specifice ca fiind principalele metode de prevenire a ridurilor. [1], [2], [3]

În continuarea vom prezenta câteva aspecte care asigură păstrarea unui ten sănătos și reducerea riscului de apariție a ridurilor:

  • Evitarea razelor solare. Expunerea la razele solare reprezintă principalul factor de risc care poate determina apariția ridurilor. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că expunerea la razele UV prezintă un risc mult mai crescut decât predispoziția genetică de a dezvolta riduri. Un studiu a fost efectuat în rândul a câtorva perechi de gemeni, pentru o perioadă delimitată de timp. Unul din gemeni a evitat expunerea la razele solare, pe când celălalt frate geamăn s-a expus timp îndelungat razelor UV. La finalul studiului, geamănul expus frecvent razelor UV prezintă mult mai multe riduri decât fratele său.

  • Utilizarea cremelor de protecție solară. Medicii dermatologi recomandă utilizarea cremelor de protecție solară de fiecare dată când urmează să ne expunem razelor soarelui, deoarece, acestea nu doar previn apariția cancerului de piele, ci și a ridurilor, împiedicând îmbătrânirea precoce a tenului.

  • Renunțarea la fumat. Conform studiilor efectuate în această direcție, fumul de țigară favorizează îmbătrânirea pielii, datorită eliberării unor enzime care distrug fibrele de elastină și de colagen, elemente importante aflate în componența pielii. Un studiu efectuat în rândul a câtorva perechi de gemeni, unul din frați evitând espunerea la fumul de țigară, celălalt expunându-se activ sau pasiv la tutun. La sfârșitul studiului, gemenii expuși frecvent la fumul de țigară prezentau mult mai multe riduri decât cei care au evitat tutunul.

  • Purtarea ochelarilor de citire. În timpul procesului de citire, musculatura feței este încordată efortului depus de către ochi. În cazul persoanelor cu tulburări minime de vedere, citirea îndelungată și fără protecție poate duce la apariția ridurilor și la deteriorarea vederii. Utilizarea ochelarilor de citire în timpul lecturării protejează vederea și previne apariția ridurilor.

  • Respectarea orelor de somn. Meidicii dermatologici susțin faptul că nerespectarea orelor de somn duce la distrugerea celulelor pielii, favorizând îmbătrânirea precoce. În timpul privării de somn, organismul uman secretă cortizol în exces, o substanță hormonală care atacă și distruge celulele țesutului cutanat, determinând deteriorarea pielii. În timpul orelor de somn organismul uman secretă hormon de creștere care, alături de alți factori, contribuie la menținerea sănătății pielii, protejând-o astfel împotriva apariției ridurilor.

  • Consumul crescut de pește. Cu toții știm că peștele reprezintă o sursă importantă de proteine și acizi grași esențiali, cunoscuți sub denumirea de omega-3. Aceste alimente ajută la menținerea sănătății pielii, redându-i strălucirea și protejând-o împotriva apariției ridurilor.

  • Înlocuirea cafelei cu cacaua. Un studiu efectuat în anul 2006 a demonstrat faptul că în componența băuturilor de cacauă au fost identificate concentrații crescute de flavonoizi. Aceștia au rolul de a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul pielii, de a proteja pielea împotriva acțiunii distructive a razelor UV și de a menține sănătatea și prospețimea pielii.

  • Consumul crescut de soia. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că soia este utilă în protejarea pielii împotriva acțiunii distructive a razelor solare. Cnform acestor cercetări, persoanele care timp de 6 luni au consumat produse alimentare pe bază de soia în cantități crescute, alături de pește, ceai alb și roșii, au prezentat o piele mai fermă și mai elastică decât cei care au exclus aceste produse din alimentația zilnică.

  • Creșterea aportului alimentar de fructe și legume. Fructele și legumele proaspete reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, care protejează pielea împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi, protejând-o împotriva proceselor de îmbătrânire și contribuind la menținerea sănătății pielii.

  • Evitarea spălării excesive a pielii feței. Medicii dermatologi susțin faptul că apa în exces poate îndepărta bariera naturală de protecție a pielii (alcătuită din sebuum și alte substanțe secretate pe suprafața pielii), care o protejează împotriva apariției ridurilor. De asemenea, în componența săpunurilor se găsesc numeroase substanțe chimice care deteriorează pielea. În locul săpunurilor, specialiștii recomandă utilizarea gelurilor de curățare a feței.

  • Totodată, specialiștii recomand utilizarea cremelor de față care conțin una sau mai multe din următoarele substanțe: retinoizi, acizi alfa-hidroxi, vitamină C, conzima Q10, factori de creștere, pentapeptide. Aceste substanțe ajută pelea feței în lupta împotriva proceselor de îmbătrânire, fiind utile în menținerea sănătății pielii.

  • Acizii alfa-hidroxi. Aceste substanțe chimice ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte de pe suprafața pielii, reducând ridurile și liniile cutanate fine aflate în regiunea perioculară. Studiile efectuate în acest sens au arătat că aplicarea unei creme cu concentrații crescute de acizi alfa-hidroxi pe suprafața tenului poate declanșa secreția de colagen la nivelul pielii.

  • Vitamina C. Conform cercetărilor efectuate, cremele de față bogate în vitamina C pot simula producția de colagen, sunt utile în ameliorarea petelor pigmentare de pe suprafața pielii, protejează pielea de acțiunea distructivă a razelor solare și grăbește vindecarea leziunilor tegumentare.

  • Retinoizii. Tretinoina este o substanță elaborată din vitamina A, recomandată datorită prorpietăților sale de a reduce ridurile de pe suprafața pielii. Cremele de față cu conținut crescut de tretinoină, nu doar reduc ridurile și liniile fine de pe suprafața tenului, ci și protejează tenul împotriva acțiunii distructive a razelor solare. Retinolul, o altă substanță provenită din vitamina A, este recunoscut datorită proprietăților sale de combatere a ridurilor și de protecție a pielii împotriva proceselor de îmbătrânire.

  • Factorii de creștere. Produsele de îngrijire a tenului cu concentrații crescute de factori de creștere stimulează producția de colagenul la nivelul pielii, protejează pielea împotriva diferiților factori nocivi și reduc ridurile de pe suprafața tenului.

  • Coenzima Q10. Coenzima Q10 este un antioxidant puternic. Un studiu efectuat pentru o perioadă de 6 săptămâni în rândul a câtorva persoane care au utilizat zilnic creme de față pe bază de coenzima Q10 a arătat că, la sfârșitul acestui studiu, pielea feței acestor persoane a arătat mult mai sănătoasă decât a celor care nu au utilizat astfel de creme. S-a demonstrat astfel că coenzima Q10 reduce tendința de uscare a pieli, asigură o bună hidratare a tenului, protejează pielea împotriva acțiunii distructive a razelor solare și reduce ridurile și liniile fine ale tenului.

  • Pentapeptidele sunt substanțe chimice alcătuite din numeroși aminoacizi cu rol în stimularea producției de colagen, protejarea pielii împotriva razelor solare și reducerea ridurilor.

  • Botoxul. Studiile efectuate în acest sens au arătat cătoxina botulinică de tip A ajută la relaxarea musculaturii faciale, diminuând astfel apariția ridurilor.

  • Substanțele chimice cu rol de umplere a ridurilor, precum acidul hialuronic, sunt utile în cadrul procesului de diminuare a linilor fine și a ridurilor de pe suprafața tenului.

  • Terapia cu laser, peeling-ul facial, dermabraziunea reprezintă alte metode, utilizate frecvent în cabinetele de dermatologie petru reducerea ridurilor și întinerirea tenului.

  • Terapia facială cu laser stimulează producția de colagen, reduce ridurile de pe suprafața pielii și conferă tenului un aspect luminos.

  • Peeling-ul facial este un tratament dermatologic al tenului care utilizează diferite substanțe chimice cu rol de a îndepărta straturile de celule moarte de pe suprafața tenului, cu rol de a stimula producția de colagen la suprafața pielii și de a oferi pielii feței un aspect mai luminos, mai întinerit.[1], [2], [3]

Data actualizare: 07-08-2018 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 1428
Bibliografie
1. 23 Ways to Reduce Wrinkles, link: https://www.webmd.com/beauty/features/23-ways-to-reduce-wrinkles#1
2. Essential Oils for Wrinkles? 20 Anti-Aging Oils to Add to Your Routine, link: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/essential-oils-for-wrinkles
3. The 20-Something's Guide to Preventing Wrinkles, link: https://www.marieclaire.com/beauty/news/a13753/anti-aging-20s/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: